Hokej v číslech: Pomůže Zámorskému hostování v Kometě?

Foto: Vít Golda, hc-kometa.cz

„Už jsem cítil, že po čtyřech letech je třeba jít dál. Budoval jsem si tam nějakou pozici, a tu jsem postupně začínal ztrácet,” řekl Petr Zámorský ke svému přesunu z Hradce Králové do Brna. Proč se osmadvacetiletému obránci v letošní sezoně nedaří podle představ? A na co se musí zaměřit, aby se zlepšil?

V obou posledních sezonách platilo, že nejvytěžovanějším obráncem Mountfieldu je Petr Zámorský. V ročníku 2018/19 odehrál v průměru 22 minut a 31 vteřin za zápas, loni o 16 sekund méně.

Před letošní sezonou však posílili hradecký kádr Filip Hronek a Jeremie Blain a ihned se stali pilíři hradecké obrany. Někdo se tak musel uskromnit – volba padla právě na Zámorského, jemuž klesl ice time asi o tři minuty za zápas a stal se až čtvrtým nejvytěžovanějším bekem.

Spolu s nižším časem na ledě se mu bohužel zhoršily i výkony. „Shodli jsme se na tom, že ani my a ani sám Petr nejsme spokojení s průběhem této sezony a s aktuální výkonností,” potvrdil generální manažer Hradce Aleš Kmoníček.

Odchovanec Zlína tak minulý týden zamířil do Komety, na hostování bude do konce sezony. V dresu Moravanů už stihl odehrát první zápas – na ledě byl s téměř 22 minutami nejvytěžovanějším obráncem Brna a do statistik se zapsal jednou asistencí.

22 zápasů v dresu Východočechů a devět bodů. Viděli jsme sice u reprezentačního beka i vyšší hodnoty, stále však jde o slušná čísla. Odstraníme-li zkreslení dané časem na ledě, byl Zámorský v letošní sezoně třetím nejproduktivnějším obráncem Hradce při hře 5 na 5, za Hronkem a Blainem.

Všechny hradecké obránce pak za sebou nechal ve střeleckých statistikách. Průměrně vyslal na branku nejvíce střel při hře 5 na 5, na špici je v tomto ohledu i v rámci celé extraligy – mezi pravidelně hrajícími beky mu patří skvělá čtvrtá pozice!

Tak proč se s ním Hradci nedařilo? Tým se Zámorským na ledě zaznamenal nejnižší poměry střeleckých pokusů ze slotu (sCF %) a gólů (GF %) – soupeři přestříleli Mountfield, když Zámorský hrál, 99:72 na střely ze slotu a 17:13 na góly.

Obranná práce i málo nebezpečných střel

V kvalitě spoluhráčů (neměl je papírově nejhorší) ani kvalitě protihráčů (neměl je papírově nejtěžší) odpověď zřejmě nevězí.

Částečný vliv má nízká 89,3% úspěšnost zákroků – hradečtí brankáři chytali se Zámorským hůř než bez něho. S tím velmi pravděpodobně souvisí fakt, že zkušený bek nastupoval ve 53,6 procentech vhazování v obranném pásmu, což byla nejvyšší hodnota mezi hradeckými obránci.

Jinými slovy: častěji měl na starost defenzivní úkoly, což nevyhnutelně vede k více inkasovaným střelám a horším výkonům brankářům. Do toho se navíc přidalo i trochu smůly.

Problémem je, že se Zámorskému, jenž bývá považován za jednoho z nejlepších ofenzivních beků soutěže, nedařilo ani v útočných činnostech. Hradec s ním na ledě vysílal méně střel, než když byl na střídačce.

Jedno vysvětlení se ovšem nabízí. Možná Zámorský nedokázal vyslat na brankáře soupeře dost nebezpečných střel a málo nahrával svým spoluhráčům do nebezpečných pozic.

Statistiky ukazují, že tomu tak je. Pro lepší ilustraci se můžete podívat na výše přiložené video se sestřihem několika Zámorského střel. Všimněte si, že řada z nich míří od modré čáry či od mantinelu, tedy z míst, odkud příliš gólů nepadá. Svůj jediný gól při hře 5 na 5 ostatně vstřelil z dorážky na brankovišti.

Mapa střel na branku Petra Zámorského v dresu Hradce při hře 5 na 5.

Mapa střel na branku Petra Zámorského v dresu Hradce při hře 5 na 5.

Totéž můžeme pozorovat i na výše přiložené střelecké mapě. Většinu střel vyslal Zámorský mimo nebezpečný prostor slotu (vyznačený tmavším šestiúhelníkem), často to bylo zprava od modré čáry.

A jak na tom byl bývalý obránce Hradce v přihrávkách na střely spoluhráčům?

Mapa nahrávek Petra Zámorského v dresu Hradce na střelecké pokusy při hře 5 na 5. Trojúhelník označuje Zámorského pozici při nahrávce, kolečko označuje pozici, odkud jeho spoluhráč střílel.

Mapa nahrávek Petra Zámorského v dresu Hradce na střelecké pokusy při hře 5 na 5. Trojúhelník označuje Zámorského pozici při nahrávce, kolečko označuje pozici, odkud jeho spoluhráč střílel.

I zde můžeme vidět, že většina nahrávek od Zámorského (trojúhelník) na spoluhráče (kolečko) míří mimo prostor slotu. Rodák ze Zlína tak častěji přihrával na střely z méně nebezpečných pozic, s nimiž se pojí i nižší pravděpodobnost skórování.

Závěr

Toto všechno by měl Zámorský zlepšit, aby jeho tým, nyní Brno, častěji ohrožoval brankáře soupeře. Po prvním zápase proti Karlovým Varům nemůžeme moc hodnotit, po jedné Zámorského střele však padl z dorážky gól. Na jihu Moravy budou doufat, že s ním začala éra lepších výkonů Petra Zámorského v letošní sezoně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz