Hokej v číslech: Pět důvodů, proč Třinec vyhrál titul

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Oslavy skončily, emoce doznívají a řada hráčů i klubových funkcionářů mělo a má plné ruce práce s podpisy nových smluv. Proto je ideální čas zabrousit do světa čísel a podívat se, jak viděly finálový souboj mezi Třincem a Libercem statistiky. Přinášíme vám 5 důvodů, proč Oceláři vyhráli Masarykův pohár!

1) Hrdinové ve stínu

Každý tým potřebuje hvězdy, ale i na první pohled neznámé hrdiny, zkrátka ty hráče, na něž světla reflektorů přece jenom míří méně než na jejich spoluhráče. Třinec jich letos měl nejvíce, a i proto vyhrál.

Můžeme začít hojně omílanou dvojící bratrů Ondřeje a Michala Kovařčíkových. Oba si sice připsali dohromady jen dva body (u vítězného gólu Ondřeje v druhém prodloužení pátého utkání), přesto patřili k nejaktivnějším hokejistům a Třinec s nimi na ledě soupeře válcoval.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Hned na začátku musíme zmínit, že Ondřej i Michal nejčastěji nastupovali v útočném pásmu (shodně 77,36% poměr ve prospěch ofenzivní třetiny při hře 5 na 5), což samozřejmě mělo na jejich statistiky pozitivní vliv.

Přesto s nimi na ledě dokázali Oceláři za 64 a 60 minut hry 5 na 5 zaznamenat statistiky, které je vždy řadí na úplné čelo. Ondřejovo 61,61% a Michalovo 62,83% Corsi, 57,63% a 58,33% poměr střel na branku, 63,64% a 59,09% poměr střeleckých pokusů ze slotu a 54,17% a 52% poměr střel na branku ze slotu to jasně dokazují. I tak ale gólovou bitvu prohráli 1:2.

Nejsou to však jenom oni, kteří patří mezi ty neznámé hrdiny. Jméno Davida Ciencialy už sice díky jeho sedmibodovému představení z loňského play off zaznamenali i v zahraničí, v sérii však nastupoval jako třináctý útočník a Václav Varaďa s ním nepočítal jako s jednou z hlavních zbraní.

Přesto dal v šesti utkáních tři branky, a to ve třetím, čtvrtém (v obou vyrovnával skóre) a šestém zápase. 

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Zmíníme ještě podstatně zkušenějšího hráče, osmadvacetiletého obránce Vladimíra Rotha. Ten neměl na starost bránění hlavních libereckých hvězd – tuhle práci obstarávali David Musil a Guntis Galvinš, o kterých bude ještě řeč –, do statistik se ale zapsal výrazně.

Se čtyřmi body byl totiž nejproduktivnějším hráčem celé série při hře 5 na 5. Všechny zaznamenal v posledních třech utkáních finále, v šestém duelu se pak postaral o zlatý vítězný gól. 

2) Přesilovky

V preview série jsme psali, že Liberec potřebuje udržet výborné speciální formace, zatímco Třinec je musí vylepšit. A stalo se přesně to, co vyhovovalo Ocelářům. Bílým Tygrům se v přesilovkách a oslabení nedařilo, Slezané v nich naopak excelovali.

Svěřenci Filipa Pešána měli k dispozici 32 příležitostí, ale využili pouze dvě (nízká 6,25% úspěšnost), tým okolo Martina Růžičky proměnil v branku čtyři z 23 početních výhod, z toho polovinu hned v prvním zápase (17,39 %, výhra 2:1).

Při pohledu na statistiky se nelze lepší přesilovce Třince příliš divit – svěřenci Václava Varadi byli lepší v počtu vyslaných střeleckých pokusů, střel na branku, střeleckých pokusů ze slotu i střel na branku ze slotu (v přepočtu na 60 minut). Na kontě měli i více přihrávek na střelecké pokusy ze slotu (12:8) a křižných přihrávek na střelecké pokusy ze slotu (5:4).

V početních výhodách se prosazovaly i hlavní hvězdy Ocelářů Martin Růžička, Petr Vrána a Tomáš Marcinko (všichni 1+2).

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

3) Hvězdy

Právě o nich byla řeč a zmiňovali jsme i je v souvislosti s prvním bodem o neznámých hrdinech. Bez hvězd se vyhrávat nedá a každý vítězný tým je má. Martin Růžička byl s 44 body ve 42 utkáních základní části jednoznačně nejproduktivnějším hráčem Třince a svoji roli potvrdil i ve finále. Celkově si v play off připsal v 17 zápasech 18 bodů (7+11), včetně pěti (1+4) ve finálové sérii.

Klíčovou roli – přesně tu, kterou si s ním Třinec před jeho příchodem ze Sparty spojoval – sehrál Petr Vrána. V základní části se mu v novém dresu nedařilo (1+4 ve 12 střetnutích), ve vyřazovacích bojích ale zabral a v 17 střetnutích zapsal 10 bodů, polovinu z toho právě ve finálových bojích (2+3).

A zmínit musíme samozřejmě i strážce brankoviště Šimona Hrubce. Ten se v Třinci rozloučil nejlépe, jak mohl – s 93,04% úspěšností zákroků a 87,14% úspěšností zákroků proti střelám ze slotu předčil svého soupeře Romana Willa (92,97 % a 84,37 %). Klíčové byly zejména jeho zákroky proti střelám z první – chytil 28 z 29 takových pokusů, zatímco Will z 28 pětkrát inkasoval.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

4) Třinecká obrana

Začneme u základních statistik, pokračovat budeme k těm pokročilejším. Liberec samozřejmě inkasoval více branek (15, Třinec jich obdržel 11), v pokročilých statistikách při hře 5 na 5 si oba týmy triumfy rozdělily.

Bílí Tygři vyhráli na nejnebezpečnější střelecké pokusy – na střelecké pokusy ze slotu 84:83, na střely na branku ze slotu 59:42. Třinec vévodil poměry 254:229 na střelecké pokusy a 127:120 na střely na branku.

Co však pro vývoj série bylo možná ještě důležitější, byla třinecká obrana hlavních ofenzivních hvězd Severočechů. Marek Kvapil poslední utkání vynechal, předtím nasbíral v pěti utkáních čtyři body (byl tak nejproduktivnějším hráčem), Michal Birner si připsal tři body. Radan Lenc dvakrát skóroval, Libor Hudáček vstřelil branku a asistoval a Tomáš Filippi vstřelil jeden gól. 

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Když se ale na příspěvky pěti zmiňovaných hráčů podíváme očima statistik při hře 5 na 5, která tvořila největší podíl z celkové hry, nalézáme důkaz skvělé defenzivní práce Ocelářů. Kvapil, Hudáček a Lenc zaznamenali při hře 5 na 5 po dvou bodech (1+1, 1+1 a 2+0), Birner pouhou jednu asistenci a Filippi nebodoval vůbec.

Největší podíl na tom měla hlavní třinecká obranná dvojice David Musil - Guntis Galvinš. Ti nastupovali proti zmiňovaným hokejistům nejčastěji – byl to koneckonců jejich hlavní úkol – a vedli si výborně.

Sem tam sice vidíme negativní statistiku proti jednomu z libereckých hráčů, proti dvojice Musil - Galvinš však hlavní ofenzivní hráči Tygrů většinou hráli hůře než proti ostatním třineckým hokejistům a ani jeden z nich nedokázal proti třineckým obranářům při hře 5 na 5 bodovat. 

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

5) Třetí třetiny

Poměr 6:1 na góly ve třetí třetině mluví za vše. Třinec v závěrečných dvacetiminutovkách základní hrací doby gólově dominoval, na statistiky to už bylo vyrovnanější – na střelecké pokusy při hře 5 na 5 vyhrál 80:70, na střely na branku 40:32. Prohrál ovšem na střelecké pokusy ze slotu (22:24) a střely na branku ze slotu (13:17).

Ocelářům ale pomohly úspěšnosti – jejich hráči proměnili 15 % střel na branku v góly a Šimon Hrubec zlikvidoval 96,87 % střel, zatímco liberečtí hokejisté využili 3,13 % střel a Roman Will zastavil 85 % střel.

Je navíc potřeba poznamenat, že pouze dva ze šesti gólů ve třetích třetinách padly do prázdné branky – Jiří Polanský trefil odkrytou kasu ve třetím zápase, Ethan Werek pak v šestém.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz