Hokej v číslech: Ondřej Slováček je připraven na velkou roli

Foto: hcmotor.cz

Kladenští Rytíři konečně oznámili soupisku pro nadcházející sezonu. Přivedli několik navrátilců i poměrně zajímavé posily, kromě dvou lotyšských obránců se do české extraligy vrací z Finska také Ondřej Slováček. A ten by mohl hrát v kádru Kladna velice zajímavou roli.

Ondřej Slováček se za poslední sezony dostal z třetí nejvyšší soutěže, kterou hrál v dresu Vsetína, a také Poruby, přes Chance ligu, kterou okusil taktéž se Vsetínem, až do extraligy. V té oblékl v sezoně 2020/21 dres nováčka z Českých Budějovic. V Motoru také začal i poslední ročník, po devíti zápasech ale odešel do finské soutěže.

Právě v ročníku 2020/21, a ostatně i na startu toho posledního, ale ukázal, že v extralize rozhodně má své místo. A právě na jeho jedinou celou sezonu v české nejvyšší soutěži se podíváme podrobněji.

Slováček si během základní části připsal 21 bodů ve 48 zápasech, a především ve druhé polovině ročníku převzal stěžejní úlohu v obraně Motoru po zranění Pavla Pýchy. Celkově byl Slováček navíc čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Českých Budějovic a druhým obráncem právě po Pýchovi.

Hlavní předností Slováčka jsou jeho ofenzivní schopnosti, které v průběhu ročníku 2020/21 prokazoval jak při hře 5 na 5, tak i v přesilovkách, na které měl velice kvalitní vliv, a to i přesto, že bodoval pouze osmkrát. Úspěšnost početních výhod se ovšem za jeho účasti výrazně zvyšovala.

Ani při hře 5 na 5 Slováček nezaostával, když měl lepší vliv na útočnou fázi týmu než 79 % obránců v extralize. Se Slováčkem na ledě si České Budějovice v průměru tvořily šance na 2,31 očekávaných gólů za 60 minut. Bez účasti Slováčka ovšem šance klesaly o téměř tři desetiny očekávaného gólu.

Na ledě pak byla nová posila Kladna u 2,13 vstřelených gólů za hodinu hry, a trend byl podobný jako v případě očekávaných gólů, když gólová produkce Motoru klesala bez účasti Slováčka o 0,22 gólu.

V přepočtu na čas pak Slováček sbíral v průměru 0,9 bodů za 60 minut, což ho řadilo na úroveň obránce prvního páru. Z toho Slováček vstřelil 0,33 gólů a připsal si i stejný počet primárních asistencí, když se právě v rámci primárních bodů zařadil mezi obránci na konec druhé desítky.

Mezi beky patřil také k častějším střelcům, když si za 60 minut v průměru připsal téměř 11 střeleckých pokusů. Celkově si pak vytvořil šance na 0,31 očekávaných gólů a patřil v tomto ohledu těsně za elitní desítku.

K tomu Slováček patřil i mezi kreativní obránce, kdy dokázal vytvářet velice solidní počet střeleckých příležitostí spoluhráčům. Konkrétně rozdal 5,4 přihrávek na střely za 60 minut, kdy v četnosti patřil do nejlepší desítky. Celkově pak jeho přihrávky měly kvalitu na 0,22 očekávaných gólů za stejný čas, což ho řadilo na konec druhé desítky mezi obránci.

Svoji ofenzivní aktivitu Slováček navíc doplňoval i velice kvalitním přechodem středního pásma. Aktivním byl především v četnosti vyvezení puku z vlastního pásma, kdy patřil do nejlepší desítky mezi beky, když puk z obranné třetiny vyvezl téměř sedmkrát za 60 minut.

Kromě toho ve většině případů pokračoval s pukem na holi i do útočné zóny, kde dokázal být velice kreativní. Jen lehce zaostal v četnosti vstupů do pásma za nejlepšími deseti procenty mezi obránci, v útočné třetině ale patřil bezprostředně po překročení modré čáry k obráncům, kteří nejčastěji vytvářeli střelecké příležitosti pro spoluhráče. A poměrně často se i sám dokázal Slováček dostat k zakončení.

Slováčkova hra byla poměrně komplexní, a především ve hře s pukem byl velice aktivním. Často útoky sám zakládal, a dokázal vytvářet solidní střelecké příležitosti pro sebe i spoluhráče. Celkově v hodnocení modelu Game Score přispěl v sezoně 2020/21 necelou jednou výhrou, což bylo na pomezí prvního a druhého obranného páru.

Pro následující sezonu je Slováčkova hodnota projektovaná na úrovni prvního obranného páru, a model očekává, že by měl být nejlepším obráncem Kladna. Schopnosti na to Ondřej Slováček určitě má, především ty ofenzivní, což naznačil ve svém premiérovém extraligovém ročníku.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz