Hokej v číslech: Nemá nejvíc gólů ani bodů. Liberec ale na elitního střelce hodně sází

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Podobně jako v základní části, tak ani v probíhajícím play off nenajdete Adama Musila na čele kanadského bodování. A to ani v jeho Liberci. Přesto tento vzrůstem vysoký útočník stojí za pozornost.

O čtyřiadvacetiletém forvardovi, který do Liberce přišel před dvěma lety z farmářské AHL, jsme psali už v jednom z dřívějších článků. Zmiňovali jsme se v souvislosti s ním o tom, že přestože na první pohled nevyčnívá, tak patří k nejpilnějším extraligovým střelcům.

Ve dvou hlavních střeleckých statistikách – střelách na branku a střeleckých pokusech ze slotu – byl při hře 5 na 5 nejlepším libereckým útočníkem a čtrnáctým, respektive šestým nejlepším extraligovým útočníkem.

Nejvytěžovanější liberecký útočník

To bylo v základní části. Jak si vedl ve čtvrtfinále proti Hradci Králové?

Musil si ve čtyřech utkáních připsal gól a asistenci, obojí v prvním zápase série, který Liberec vyhrál 4:3 v prodloužení. Odehrál v něm přes 27 a půl minuty, mezi libereckými útočníky nejvíc.

Nejvytěžovanějším forvardem Bílých Tygrů byl ještě v dalších dvou čtvrtfinálových duelech – a logicky jim tak vévodil i s nejvyšším průměrným ice-timem za celou sérii (22:32). Jde tedy o podstatnou změnu oproti základní části, v níž byl „až” čtvrtým nejvytěžovanějším forvardem týmu, i když se mu čas na ledě postupně zvedal až na průměrných 18 a půl minuty.

Musil nastupoval v první liberecké formaci s Michalem Birnerem a Radanem Lencem a ve čtvrtfinále s nimi čelil elitnímu útoku Mountfieldu s Alešem Jerglem s bratry Kellym a Kevinem Klímovými.

Ze statistik vyplývá, že Musil a spol. své soupeře při rovnovážném stavu hráčů na ledě vysoko přestříleli: 40:14 na střely a 20:10 na střely ze slotu. Gólově však remizovali poměrem 1:1, další branku pak přidali při hře s odvolaným brankářem.

Mapa střel na branku Adama Musila (oranžově), Radana Lence (červeně) a Michala Birnera (fialově) ve čtvrtfinále 2021 proti Hradci Králové, když byli spolu na ledě. Při hře 5 na 5.

Mapa střel na branku Adama Musila (oranžově), Radana Lence (červeně) a Michala Birnera (fialově) ve čtvrtfinále 2021 proti Hradci Králové, když byli spolu na ledě. Při hře 5 na 5.

Jak je patrno z výše přiložené střelecké mapy, Musil (jeho střely jsou označené oranžově) byl z elitní liberecké trojky nejaktivnějším střelcem s osmi střelami na branku.

Vynikal i v přepočtu na odehraný čas: v obou dvou hlavních střeleckých statistikách byl nejlepším Bílým Tygrem a třetím, respektive čtvrtým nejlepším extraligovým útočníkem v play off.

Prosadí se ve správný čas?

Vyřazovací boje však nejsou o tom, jaké má hráč statistiky, ale o tom, jestli dokáže týmu pomoct ve správný čas. Adam Musil k tomu má všechny předpoklady, především častou střelbu, a díky většímu času na ledě od libereckých trenérů i hodně prostoru na ledě vedle kvalitních spoluhráčů.

Otázkou, na kterou nám odpoví až blížící se semifinále se Spartou, tak zní, jestli dokáže své statistiky přetavit v góly a pomůže Liberci k výhrám.

Jaká bude odpověď?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz