Hokej v číslech: Motor má novou jedničku. Co přinese?

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

Motor nechce ve své úvodní sezoně po návratu do extraligy nic podcenit. Proto přivedl nejen celou řadu prvoligových hvězd, ale i jedno zvučné jméno z Tipsport extraligy. Marek Čiliak se stal novou jedničkou mužstva.

Ze Chance ligy Daniel Voženílek, Vít Jonák a Ondřej Slováček, z extraligy Miroslav Indrák. Každý z prvních tří jmenovaných platil v první lize za velkou hvězdu, Indrák má pak bohaté zkušenosti z nejvyšší soutěže.

Přesto se v Českých Budějovicích mluví hlavně o jednom jménu.

Tříletou smlouvu totiž podepsal zkušený brankář Marek Čiliak, jenž se tak stal novou jedničkou. Motor bude spoléhat, že právě silná osobnost v brankovišti pomůže týmu ke konkurenceschopným výkonům. A nejen k nim.

„Jádro kádru Motoru je pohromadě, sportovní vedení ale pochopitelně ani tak neustane v aktivitě, protože jen samotný návrat extraligy do Českých Budějovic po sedmi letech není rozhodně konečným cílem celého klubu,“ vysvětluje Motor na svých stránkách, že míří k vyšším ambicím.

Pojďme se společně podívat na to, jak jim v jejich naplnění může Marek Čiliak pomoct.

Horší výkony ve Zlíně

Třicetiletý gólman má bohaté zkušenosti z extraligy i reprezentace. Dvakrát si zahrál na mistrovství světa, část ročníku 2018/19 pak strávil v KHL. Ještě během téže sezony se vrátil zpět do Komety, s níž v předchozích dvou letech vyhrál mistrovský titul.

V obou jízdách za titulem byl hlavní oporou Brňanů. Nastoupil shodně do 14 zápasů a zaznamenal 94,59% a 93,53% úspěšnosti zákroků. Výborně si vedl i během loňské anabáze na jihu Moravy.

O Čiliakových výkonech v uplynulém ročníku se již tak pozitivně mluvit nedá. Obecně se mu dařilo hůře než v předchozích letech a po přesunu na hostování do Zlína se ještě zhoršil.

Zatímco na statistikách v Brně (viz první obrázek ↑) vidíme, že se pohyboval zhruba v polovině žebříčku pravidelně chytajících gólmanů, na číslech z působení ve Zlíně (obrázek níže ↓) se rodák ze Zvolenu propadá.

Vidět je to nejen v úspěšnostech zákroků proti všem střelám a proti střelám ze slotu, ale také ve statistice GSAA. Ta ukazuje, kolika gólům daný brankář zabránil ve srovnání s průměrem ligy. Je tak dobrým ukazatelem kvality v rámci extraligy. V Brně se ještě Čiliak nacházel v pozitivních číslech, ve Zlíně již nikoli.

Zajímavé přitom je, že v dresu Komety čelil v průměru při hře 5 na 5 více střelám než ve Zlíně. Dá se zkrátka usoudit, že hostování u Beranů mu příliš nesedlo.

Nová výzva

Je to ale jen jedna sezona a Čiliak v předchozích letech prokázal, že patří mezi extraligovou špičku. Na návrat do dřívější formy spoléhají v Českých Budějovicích, jejichž trenér Václav Prospal moc dobře ví, že bez kvalitního gólmana to má „nováček” vždycky těžší. Kladno by na tom bez Denise Godly bylo velmi pravděpodobně mnohem hůř než s ním.

Budoucnost však predikovat nemůžeme a nelze tak vyloučit, že se horší ročník na Čiliakovi může podepsat. Pokud by se to stalo, může to výsledky Motoru výrazně ovlivnit.

Na druhou stranu získal díky tříleté smlouvě jistotu stálého týmu, a jak se ukázalo nejen při bojích o titul, ale i v uplynulém ročníku, vyšší zátěž ho může vybičovat k vynikajícím výkonům.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz