<

Hokej v číslech: Mládí vpřed! Kdo jsou nejlepší pušky extraligy?

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

15. listopadu 2018, 17:55

David Sokol

V hokeji se na mladé prospekty spoléhá a jsou na ně kladena velká očekávání, jelikož oni jsou tou budoucností klubu. Kdo z mladých pušek předvádí v letošní sezoně nejlepší výkony? Mezi mladíky počítáme jen hráče, kteří ke startu extraligy nepřekonali hranici 24 let věku.

Radovan Pavlík

Dvacetiletý forvard toho času ve službách Hradce Králové je s jedenácti body za čtyři góly a sedm asistencí vůbec nejproduktivnějším mladíkem v soutěži, ačkoliv jeho herní příděl 15 minut a 10 sekund na zápas není zrovna kdovíjak veliký. Právě i díky tomu si drží hodnotu 2,9 bodu na 60 odehraných minut, což je jednoznačně nejvíce mezi extraligovými zelenáči.

Pavlík tedy není úplným nováčkem, v nejvyšší soutěži nastupuje již třetím rokem, ovšem v ani jedné ze dvou předchozích sezon nedokázal v celé základní části překonat hranici pěti kanadských bodů, zatímco letos je za čtvrtinu první fáze ligy na více než dvojnásobku.

Jedním z důvodů úspěchu hradecké osmadevadesátky je dobrý výběr, kdy střílet a kdy ne. Pavlík sice za celý rok vyslal jen 29 střel na soupeřova brankáře, ovšem rovnou 18 z nich bylo ze slotu a celkově si drží skvělou úspěšnost střel 13,79 %, což ukazuje právě na vzhledem k jeho nízkému věku pozoruhodnou herní rozvážnost.

S ním na ledě se také jeho Mountfieldu daří podstatně lépe bránit soupeřovy střelecké pokusy, Pavlíkova přítomnost sníží Corsi proti týmu o 7,32 pokusů za 60 minut hry. Kombinace jeho kvalitní ofenzivní práce a dobrého obranného vlivu se pak odráží v +4 bodech ve statistice +/-.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Jan Košťálek

Mezi obránci nejlepší střelec a spolu se svým parťákem ze Sparty Petrem Kalinou také nejproduktivnější bek ligy. Řeč je o, nadsazeně řečeno, veteránovi mezi mladíky, třiadvacetiletém Janu Košťálkovi. I on už má jistou zkušenost s nejvyšší soutěží, v sezoně 2011/12 nastoupil v červenohnědém dresu k celkem deseti utkáním, v nich ale vůbec nic nepředvedl a bez bodu a s hodnotou plus/mínus -3 se zase odporoučel do mládežnického týmu.

Letos se do hlavního města vrátil po několikaleté štaci v zámoří, kdy byl dokonce draftován Winnipeg Jets do NHL, skončil ale jen ve farmářské AHL. Zpět v extralize to však je podstatně veselejší, každý zápas stráví na ledě coby obránce první lajny zhruba 20,75 minut a díky tomu ve čtrnácti zápasech dokázal čtyřikrát skórovat a šestkrát na gól nahrát.

Je klasickým prototypem ofenzivního zadáka, letos už stihl vyslat 73 střeleckých pokusů, nejvíce ze všech hráčů extraligy, a 37 z nich opravdu prošlo až ke gólmanovi. Tato pozoruhodná útočná aktivita s sebou strhává i Košťálkovy spoluhráče, Sparta se totiž s mladým bekem na ledě pokusí dostat kotouč do branky o celých 8,92 případů za 60 minut častěji.

Ano, na druhé straně to je už mnohem slabší, přítomnost Košťálka umožní soupeři o 7,11 střeleckých pokusů více než jindy, ale celkově je relativní Corsi pražské třiatřicítky na skvělé hodnotě 7,87 %. Ve finále se týmu s velkým písmenem S na hrudi podařilo při hře s pravorukým zadákem na ledě vstřelit více gólů, než jich inkasoval, konkrétně je tento poměr 52 %.

Jan Košťálek

Jan Košťálek | Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Dominik Frodl

Zrzavý strážce plzeňské branky byl v předchozích dvou letech jedničkou ve slávistickém brankovišti a jeho opravdu fantastická průměrná úspěšnost zákroků 93,6 % mu vynesla odchod na západ Čech. A i tam předvádí své kvality s maximální přesností, jakožto jasný hlavní gólman Plzně si ve dvanácti zápasech drží 93,26% preciznost zastavování střel a v průměrném zápase za svá záda pustí pouze 1,66 kotoučů.

V obou kritériích mu pak dokáže v celé soutěži konkurovat pouze brněnský Karel Vejmelka, ovšem čísla přece jen hovoří mírně ve prospěch Frodla, navíc gólman Komety si kroutí už dokonce pátý rok mezi extraligovými tyčemi a na rychlý spád nejvyšší soutěže už si tedy zvykl, zatímco odchovanec Slavie se musí rozkoukávat za běhu.

Navíc by se dvaadvacetiletý brankář z fleku uchytil i jako útočník, za dva měsíce soutěže si totiž díky své kvalitní práci s hokejkou a čtení hry připsal už tři asistence a v tomto ohledu kraluje celé brankářské skvadře ligy. Tak kdyby to přece jen v nejzadnějších řadách Plzně nevyšlo dle představ, plán B je jasný.

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz