Hokej v číslech: Litvínovský žolík znovu září v závěru sezony

Foto: Edvard Beneš, hcverva.cz

Loni přišel do Litvínova v závěru základní části a výrazně se podepsal pod záchranu klubu v nejvyšší soutěži. A vypadá to, že i letos se Tomáš Pospíšil rozjíždí v druhé půlce ročníku.

Už jen pár zápasů zbývá do začátku poslední čtvrtiny základní části Tipsport extraligy. Některé týmy už mají místo v play off téměř jisté, jiné o něj budou bojovat zřejmě až do posledních zápasů.

Může mezi nimi být i Litvínov, který se s 50 body nachází na 10. místě, jež zajišťuje postup do předkola. Na třináctou pozici se pyšní relativně pohodlným náskokem 14 bodů, přesto má o co hrát – minimálně o lepší místo v osmifinále vyřazovacích bojů.

Spolehnout se Verva může znovu na Tomáše Pospíšila. Ten na sever Čech přišel před rokem na závěrečných 12 utkání, v nichž nasbíral 17 bodů. A zdá, se třiatřicetiletý útočník se rozjíždí i tentokrát – v posledních šesti zápasech bodoval hned desetkrát!

Nahraje, založí útok

Tomáš Pospíšil je v letošní sezoně až osmým nejvytíženějším útočníkem Litvínova, průměrně odehraje zhruba 14 a půl minuty za zápas. Čas na ledě však dokáže využít a s 26 body ve 35 zápasech je druhý nejproduktivnější hráč týmu.

Daří se mu zejména v poslední době. V novém roce nastoupil do 13 zápasů, podařilo se mu v nich dát 6 gólů a přidat 11 asistencí. Má tak lví podíl na výsledkovém vzestupu černo-žlutých, kteří vyhráli šest z posledních deseti utkání a bodově se dotáhli na devátou Kometu.

V čem tkví hlavní přínos rodáka ze Šumperka?

Zaprvé, umí nahrávat. Pospíšil zásobuje své spoluhráče jedním pasem za druhým, průměrně tak za hodinu hry 5 na 5 vyšle 9,5 přihrávek na střelecké pokusy. Patří tedy mezi hráče úrovně prvních formací. Ještě lépe si vede v přesilovkách, ve zmiňované statistice SA/60 minut je dokonce sedmým nejlepším forvardem v extralize!

Zadruhé, velmi často a velmi úspěšně zaváží puk do útočného pásma. Daří se mu dokonce tak dobře, že ho ve statistice úspěšných vstupů do útočného pásma najdete na vynikajícím osmém místě. Hned za Filipem Zadinou a před třineckým esem Matějem Stránským.

Zatřetí, Litvínov je s Pospíšilem na ledě výrazně lepším týmem než bez něho. Dokazuje to fakt, že třiatřicetiletý forvard zvyšuje týmové Corsi při rovnovážném stavu hráčů na ledě o 6,3 procent, poměr střel ze slotu (sCF %) pak dokonce o 4,2 %. Tomu samozřejmě pomáhá i jeho ofenzivní role v týmu, více než 60 procent vhazování totiž začíná v útočné třetině.

Závěr

Tomáš Pospíšil má v Litvínově na starost ofenzivu. Často nastupuje v útočné třetině a v přesilovkách a čekají se od něj body. Těch dodává v posledních zápasech dostatek, zejména asistencí, které zaznamenává díky tomu, že patří mezi nejlepší nahrávače v extralize.

Bude ve své formě pokračovat i v poslední čtvrtině základní části?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz