Hokej v číslech: Kdo nejčastěji vede a kdo nejvíc prohrává?

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

23. listopadu 2019, 20:13

Ondřej Hudec

Které týmy si zatím užívají nejvíce času ve vedení a jak se s tím vypořádávají? A naopak kdo nejčastěji musí dotahovat? A jaký vliv vlastně má samotný stav utkání na hru?

Kdo nejvíc vede?

Jednoznačnými lídry v tomto ohledu jsou Oceláři. Ti letos vedli už téměř 675 minut, a to je zhruba o 80 minut více než druhé Karlovy Vary. Právě mezi nimi a třetí Kometou Brno je rozdíl ještě vetší, když si hráči Brna vedení užívali 487 minut a 13 sekund.

Přes 400 minut vedení v dosavadním průběhu extraligy vedli už i hráči Sparty a Liberce.

Kdo nejvíce prohrává?

Naopak nejvíce času dotahováním soupeřů tráví hráči Kladna: Rytíři prohrávali už 583 minut. Dokázali však hned čtyřikrát zvítězit, když byli pozadu po první třetině. Určitě nepřekvapí, že hodně minut s gólovým deficitem už mají za sebou i Pardubice, které se nacházejí na posledním místě tabulky.

Často musejí dotahovat i Litvínov se Zlín, stejně tak i trápící se Hradec Králové. 

Vliv na statistiky

Jaký vliv má tedy skóre na samotné statistiky střel a gólů? Určitě totiž budete souhlasit s tím, že týmy volí odlišné styly hry za různých stavů skóre. Společně budeme sledovat tři statistiky – poměr střeleckých pokusů (CF%), poměr střeleckých pokusů ze slotu (SCF%) a poměr vstřelených branek (GF%).

Z grafu můžeme vyčíst několik zajímavých (a i očekávaných) údajů. Týmy, které vedou, jsou většinou přestříleny a mají i méně šancí. Ovšem dokáží vstřelit víc branek než týmy, které dotahují. To naznačuje, že dotahující týmy ve větší porci případů nejsou schopny vyrovnat.

Při průběžné remíze je potom hra víceméně vyrovnaná a všechny námi sledované statistiky se pohybují kolem 50 %. Naopak, když týmy dotahují, jejich průměrný poměr střeleckých pokusů je nad 55 %. Pozitivní je i poměr střeleckých pokusů ze slotu, kdy týmy při prohrávání mají poměr 52,19 %. Poměr branek však je mezi týmy, které brání vedení a které dotahují, jen lehce přes 50 %. Znamená to tedy, že gólů padá na obě strany velice podobně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz