<

Hokej v číslech: Kadaň objevila nového lídra obrany

Foto: kozel83.rajce.idnes.cz

Posledních pět let strávil v nižších zámořských soutěžích. Když se tedy v létě objevil na zkoušce v Kadani, málokdo tušil, co od Marcela Kottka vlastně čekat.

No a teď je jedním z objevů Chance ligy.

Metrák vážící bek se v sedmi zápasech blýskl sedmi body (2+5) a vede týmovou produktivitu. O jeho pozici v týmu svědčí také to, že za zápas odehraje 23 minut. Má dokonce vyšší ice time než kapitán Jakub Trefný, a to už je co říct. 

Kottek si každopádně takto vysoký ice time zaslouží. Je totiž mimořádně efektivní. 

Za 60 minut hry získá 2,60 bodu. Jde o nejvyšší číslo u Trhačů, v rámci obránců v Chance lize je Kottek v tomto ohledu sedmý.

Sedmý v soutěži je také co se týče vstřelených branek za hodinu hry – s hodnotou 0,74. 

Není divu, že je tak produktivní. Drží se totiž hesla není ranky, není branky. Na branku vystřelil už 22x, což je nejvíc z týmu a současně jde o pátý nejvyšší počet střel mezi prvoligovými beky.

A když budeme pátrat dál, dojdeme k dalšímu zajímavému zjištění. Ač je Kottek obránce, hodně se tlačí do slotu. Nepálí jenom z modré čáry, ale často se snaží najít lepší pozici, blíž brankovišti. 

Ze slotu to letos zkusil už dvanáctkrát. V tomto ohledu dokonce z obránců nemá v Chance lize konkurenci. 

Těží mimo jiné z toho, že za zápas odehraje přes pět minut v přesilovce. V početní výhodě získal tři ze svých sedmi bodů. 

Nutno dodat, že přesilovky ale zatím Kadani nevycházejí: má pouze 10,81% úspěšnost. Nelze se ubránit dojmu, že Trhači je hrají hodně staticky, skoro se dá říct až v chůzi. Možná by to chtělo po restartu soutěže změnit styl.

Pak třeba bude Kottek ještě produktivnější než teď.

Každopádně urostlý bek je pro Trhače užitečný i pře hře pět na pět. Má například nejlepší Corsi z kadaňských obránců: byl u 86 střeleckých pokusů svého týmu a u 110 soupeřových. Na poměry Severočechů jde o solidní čísla.

Kottek byl dosud – v rovnovážném stavu – u sedmi vstřelených a u sedmi obdržených gólů. Jen pro lepší kontext: žádný z kadaňských hráčů není v pozitivních hodnotách. Pouze Roman Chlouba, Jakub Trefný a právě Kottek byli alespoň u stejného počtu vstřelených a obdržených gólů. 

Partneři SK Trhači Kadaň

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz