Hokej v číslech: Jak Olesz pomůže Olomouci?

Foto: Kristýna Adámková, hc-olomouc.cz

Posledních pět sezon působil ve Vítkovicích, letošní ročník ale bude nastupovat v dresu Olomouce. Čím může Rostislav Olesz kohoutům pomoct?

„Nebylo to vůbec o penězích. Odešel jsem kvůli trenérům, se kterými jsme nenašli společnou cestu,“ líčil Rostislav Olesz na začátku srpna na tiskové konferenci, kde vysvětloval svůj odchod z Vítkovic.

Hned poté se zapojil do přípravy prvoligové Poruby, na konci srpna však oznámil, že podepsal smlouvu s Olomoucí.

Hanáci přišli po sezoně o talenta Aleše Jergla, klub opustil také dvacetiletý obránce Jakub Galvas. I proto je příchod třiatřicetiletého útočníka pro moravský tým tak důležitý.

Jaké byly základní Oleszovy statistiky? V loňské sezoně odehrál v dresu Vítkovic 31 zápasů, připsal si v nich 19 bodů (10+9), z toho 8 v přesilovce (2+6). Na brankáře soupeřů vyslal 56 střel a průměrně odehrál za utkání 16 minut a 39 sekund.

Pojďme se nejdříve podívat na to, jak se bývalému útočníkovi Floridy, Chicagu či New Jersey dařilo při nejčastější herní činnosti, totiž hře 5 na 5.

Mezi 266 hráči, kteří při ní odehráli alespoň 300 minut, patřil Olesz mezi extraligovou elitu. 1,38 gólu za 60 minut hry 5 na 5? 7. místo. 2,24 bodu za 60 minut? 15. příčka. A 1,89 primárního bodu za 60 minut? 12. pozice.

Je však potřeba poznamenat, že Oleszovi bezpochyby pomohla vysoká 18,18% úspěšnost střelby, osmá nejvyšší mezi všemi 266 hokejisty. Ve většině střeleckých statistik totiž sice patří do první poloviny tabulky, na úplnou špici to však nestačí.

V umístěních se navíc s postupnou důležitostí střel zhoršuje. Se 13,07 střeleckými pokusy za 60 minut je ještě 49., s 7,57 střelami na branku už 59., s 5,33 střeleckými pokusy ze slotu 104. a s 2,75 střelami na branku ze slotu dokonce 140.

Nízké pokročilé statistiky

Co však musíme rovněž vzít v potaz, je velmi nízký 46,89% podíl absolvovaných vhazování v útočném pásmu. Mezi extraligovými hráči s alespoň 300 odehranými minutami byl 54. nejnižší a ukazuje na to, že Olesz měl v dresu Ridery velice defenzivní roli.

Právě nízký podíl vhazování v útočné třetině může být částečným vysvětlením pro nepříliš pozitivní pokročilé statistiky, které Olesz při hře 5 na 5 zapisoval. Ať už se díváme na 49,27% Corsi, 47,58% poměr střel na branku, 41,26% podíl střeleckých pokusů ze slotu či 41,73 % v týmové statistice střel na branku ze slotu, Olesz ve všech obsazoval nejdolnější patra tabulky.

Na druhou stranu to ovšem nemůže být vzhledem k celkovému obrázku vítkovické hry v pokročilých statistikách žádné překvapení – Moravané v nich patřili k úplně nejhorším týmům.

U Olesze lze navíc pozorovat, že se mu v rámci týmu dařilo v některých statistikách dobře. Vítkovice s ním na ledě například inkasovaly o 10,35 střeleckých pokusů za 60 minut méně než bez něj (6. nejlepší hodnota) a dávaly v průměru o 0,95 gólů více. Lépe vypadá také 50,76% držení puku, které tým s Oleszem zaznamenal.

Ani tady ovšem nebylo vše tak růžové, jak se může zdát. V poměrech střeleckých pokusů ze slotu a střel na branku měly Vítkovice o 1,63 a 1,02 % větší hodnotu, když byl zkušený útočník na střídačce než na ledě, a zapomenout nesmíme ani na atypicky vysokou 12,1% úspěšnost střelby (10. nejvyšší), která Oleszovy statistiky opět trochu přikrášluje.

Bude platný při početních výhodách?

Nezanedbatelný podíl v Olezsově hře i statistikách měly také přesilovky, v nichž ho Olomouc zřejmě bude využívat. Jak si v nich vedl?

Situace je zde velmi podobná jako u statistik při hře 5 na 5. Zatímco s 1,38 góly a 4,13 body za 60 minut náležela vítkovickému odchovancovi 59. a 42. místa mezi 129 hráči s alespoň 80 odehranými minutami, ve střeleckých statistikách se situace opět zhoršuje.

Paradoxně je tady situace obrácená: zatímco s 6,88 střeleckými pokusy a 4,13 střelami na branku ze slotu se Olesz nacházel zhruba v polovině tabulky (64. a 76.), se 7,57 střeleckými pokusy a 4,82 střelami na branku byste ho našli na poslední příčkách žebříčku čítajícího 129 hokejistů.

Co si z toho tedy nakonec odnést?

Rostislav Olesz stále patří mezi velmi solidní útočníky. Ačkoli musíme být při předpovědi jeho výkonů na nadcházející sezonu trochu opatrní kvůli vysokým úspěšnostem, stejně tak se dá předpokládat, že dostane v Olomouci více prostoru: jak co se týče času na ledě, tak v nasazování v útočném pásmu.

Investice do třiatřicetiletého útočníka se tedy z tohoto pohledu určitě může vyplatit. Pokud si vše klapne, určitě nemusíme vylučovat ani zisk okolo 30 bodů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz