Hokej v číslech: Jak dopadly sezonní predikce? HC Oceláři Třinec

Foto: Facebook Tipsport extraligy

Díky našemu modelu Game Score jsme vám před sezonou nabídli predikce všech týmů. V jejím průběhu pak predikce jednotlivých zápasů, a následně i sérií play off. Jak ovšem tyto predikce modelu dopadly si postupně rozebereme u každého týmu zvlášť.

Dvojnásobný obhájce titulu vstupoval i do této sezony s velkými očekáváními. Spolu se Spartou byl Třinec jedním z největších favoritů, a svoji pozici z posledních let potvrdil, když potřetí v řadě titul získal.

Základní část nakonec zakončili Oceláři na druhém místě, se ziskem 112 bodů pouze o čtyři body za hradeckým Mountfieldem, a do play off si tak vytvořili velice dobrou výchozí pozici.

Ve čtvrtfinále se Třinec střetl v moravskoslezském derby s Vítkovicemi, které vyřadil v nejkratší možné době. V semifinále si pak zopakoval sérii s Mladou Boleslaví, kterou pokořil ve čtyřech zápasech, a ve finále Oceláře pak čekala pražská Sparta. S tou Třinec svedl největší boj, přesto ale titul získal po šesti zápasech a slavil třetí titul v řadě.

Předsezonní predikce

Právě Třinec byl před startem ročníku největším favoritem v našem modelu Game Score. V předsezonních simulacích mu patřilo první místo s průměrným bodovým ziskem 94,9 bodů. Tento předpoklad Oceláři překonali, když v konečné tabulce měli 112 bodů. Přesto jim to, díky skvělému výkony Mountfieldu, na první příčku nestačilo.

Bodový zisk okolo 110 bodů a vyšší pak byl v případě Třince předpokládán v 11 procentech případů, zhruba šestý nejčastější výsledek, pokud body rozdělíme na pětibodové segmenty. Zároveň pak měl Třinec před startem sezony šance na vítězství v základní části 21 %, tedy zhruba jednu pětinu. Na umístění mezi první čtyřkou pak ale velice solidních 60 %, a tuto pozici si také Oceláři s přehledem pohlídali.

Účast ve čtvrtfinále pak v případě Ocelářů také vypadala jako poměrně samozřejmá s šancemi 85 %. Třinec pak byl jediným týmem, kterému model dával šance na účast v semifinále vyšší než 50 %. A logicky byl Třinec i největším favoritem na zisk titulu, na startu sezony konkrétně s šancemi 18 %.

A jako největší favorit vstupoval v našem modelu Třinec i do play off, kdy se jeho šance na mistrovský titul zvedly na 24 %. Následně pak během play off nenastal ani jeden den, kdy by Oceláři nebyli v tomto směru na prvním místě.

Třinec svoji kvalitu potvrzoval celou sezonu také pohledem pokročilých statistik. Při hře 5 na 5 měl čtvrtý nejlepší rozdíl střeleckých pokusů, když dominoval především v eliminaci pokusů svých soupeřů. Ti se dostali v přepočtu na 60 minut pouze ke 46 střelám, což byl nejmenší počet ze všech celků. Třinec jich zároveň vyprodukoval 57.

Z oblasti slotu měli Oceláři ze svých 57 střel necelých 19 pokusů a soupeřům povolili v průměru lehce pod 14 střeleckých pokusů z těchto prostorů. S rozdílem téměř pěti střel za 60 minut pak zaostal Třinec pouze za hradeckým Mountfieldem.

A stejná situace byla i v rámci statistiky očekávaných gólů, kdy měl Třinec společně s Mountfieldem nejlepší defenzívu, když soupeři měli šance pouze na 1,81 očekávaných gólů. Třinec si pak v útoku vytvořil příležitosti na 2,52 očekávaných gólů a s rozdílem plus 0,71 očekávaných gólů za 60 minut byl opět druhým nejlepším týmem po vítězi základní části.

Výsledky Třince ve výše zmíněných statistických ukazatelích se pak projevily i na konečném gólovém rozdílu. Oceláři se zde opět mohli pyšnit především kvalitními defenzivními výsledky, když inkasovali pouze 1,6 gólů. V ofenzivě pak byl Třinec sice lehce za elitními týmy, když vstřelil 2,15 gólů, což byl sedmý nejvyšší počet. Celkově tedy soupeře za 60 minut přestřílel gólově o 0,54 gólů.

Zatímco při hře 5 na 5 za nejlepšími Třinec v útoku lehce zaostal, v přesilových hrách naopak byl jednoznačně nejproduktivnějším týmem. Své početní výhody totiž proměnil v 10,5 vstřelených gólů za 60 minut, když si vytvořil šance na 7,5 očekávaných gólů. V rámci vstřelených gólů pak byl lepší než druhá Sparta o více než dvě branky za 60 minut.

Velice solidní pak měli Oceláři i hru v oslabení, kde inkasovali pouze 5,8 gólů, což je řadilo na čtvrté místo. Navíc měli soupeři šance na 6,5 očekávaných gólů, kdy taktéž Třinec patřil do nejlepší pětky.

Výkony hráčů

Třinec sázel především na týmové výkony založené na pevné defenzivě, kterou jsme již zmiňovali. Tím utrpěli některé individuální statistiky hráčů, přesto ovšem řada z nich patřila k vysokému extraligovému standardu.

Nejproduktivnějším hráčem byl Martin Růžička, který dlouhodobě patří mezi nejlepší extraligové hráče. A mezi ty patřil i letos, konkrétně do nejlepší pětky, když v hodnocení Game Score nasbíral 6,2 výher. V kanadském bodování se pak vešel do nejlepší desítky, konkrétně na osmé místo se ziskem 48 bodů.

Výborné výkony pak podávali obránci. Milan Doudera a Tomáš Kundrátek byli právě po Růžičkovi nejlépe hodnocenými hráči Ocelářů v našem modelu. Doudera měl hodnotu pěti výher, Kundrátek pak 4,3 výher. Tomáš Kundrátek pak byl nejproduktivnějším bekem Třince, když si připsal 26 bodů, z toho sedm gólů. Doudera mu sekundoval s 23 body.

Kromě toho měl solidní příspěvek i Andrej Nestrašil, který kromě velice solidní základní části s hodnotou 4,2 výher zářil hlavně v play off. Ondřej Kovařčík pak přidal 3,6 výher, a nad tři výhry se dostali ještě Tomáš Marcinko, Martin Marinčin a Petr Vrána.

Závěr

Třinec dokázal navázat na své úspěchy z minulých let a potřetí za čtyři roky slavil titul (vyjma ročníku zrušeného koronavirem). Naplnil tak i svou pozici favorita v našem modelu, kdy byl téměř po celou sezonu nejlépe hodnoceným týmem. K výkonům Ocelářů tak není co dodat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz