Hokej v číslech: Irgl jako kdysi, tvrďák Strapáč či dvě překvapení. Kdo táhl Moru?

Foto: Michaela Martinátová, hc-olomouc.cz

O tom, že se s Olomoucí příliš nepočítalo, už bylo napsáno mnoho. Kohouti ale přešli přes předkolo, a nakonec (i když tomu konečný výsledek série nenapovídá) ve čtvrtfinále dost potrápili i Plzeň. I když se o Hanácích často mluví jako o bezejmenném týmu, několik hráčů o sobě dalo vědět dost hlasitě. Nejvíc pak asi ten, jehož jméno už v hokeji pár let váhu má, akorát ho potřeboval oprášit. A to se povedlo. Kdo? Zbyněk Irgl. Ze sestavy Mory se ale vynořila i překvapení – hráči, kteří původně jen přihlíželi, ale později zaujali důležité role.

Zbyněk Irgl – jako zamlada

I když mu na podzim bude už 38 let, ukázal, že na českou nejvyšší soutěž pořád má. V předkole proti Zlínu se „rozehřál“ třemi asistencemi, aby pak fenomenálním způsobem urval pro Moru v sérii první (bohužel pro ni ale taky zároveň poslední) výhru. Dal dva góly ze hry, hattrick pak dokončil v nájezdech. Jeden gól pak dal i třetím duelu série. Nakonec skončil na osmi bodech (4+4) v devíti zápasech a stal se nejlépe bodujícím hráčů Olomouce. Z celého týmu pak vyslal během play off nejvíc střel na branku (25).

Petr Strapáč – snajpr, který tvrdil muziku

Hráč, kterému je play off jako šité na míru. Sedí mu tvrdá hra a navíc ukázal, že ve vypjatých momentech dokáže být velice nebezpečný pro soupeřovy brankáře. Když pořádně zamíří, jsou jeho střely přesné a smrtící. Mezi hráči, kteří odehráli v play off alespoň 100 minut, má stále nejlepší přepočet bodů na 60 minut – 3,38. V sedmi zápasech dal tři branky a stejný počet připravil. Rozdal nejvíc hitů ze všech olomouckých útočníků (10), a to i přesto, že musel kvůli zdravotním problémům dva duely čtvrtfinále vynechat.

David Ostřížek – odložená palebná síla

V základní části se dost hledal, ve 46 zápasech zapsal jen čtyři góly a jednu asistenci. Ve vyřazovací části ale ukázal, že hokej rozhodně hrát nezapomněl. Přitom start neměl jednoduchý. První dva zápasy se nevešel do sestavy, hned jak se do ní ale dostal, už své místo nepustil. V play off vstřelil dohromady čtyři góly, se Zbyňkem Irglem byl nejlepším střelcem Olomouce. Ve statistice přepočtu gólů na 60 minut měl hodnotu 2,26, čímž výrazně předčil i majitele stříbrné medaile z MS 2006 (viz ZDE).

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

Jakub Galvas – roste před očima 

„Myslím, že toho v hokeji dokáže víc než jeho otec,“ prohlásil už před minulou sezonou o Jakubu Galvasovi trenér Hanáků Zdeněk Venera. A Galvas junior k tomu spěje mílovými kroky. V play off byl s pěti body (1+4) nejproduktivnějším bekem Olomouce a třetím nejlépe bodujícím hráčem v týmu vůbec. A to, prosím pěkně, v 18 letech. Ne náhodou ho reprezentační kouč Josef Jandač pozval do přípravného kempu. Co hovořilo proti němu bylo 7 záporných bodů ve statistice +/-. Při rovnovážném stavu hráčů na ledě byl u tří vstřelených a devíti inkasovaných gólů.

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

Robin Staněk – překvapivá opora defenzívy

V olomouckém týmu působí už dlouhých devět sezon, jenže v aktuálním ročníku se na něj trochu zapomnělo. Spíše vypomáhal ve WSM Lize Havířovu. Poté, co se ale Olomouci zranil Jiří Ondrušek, dostal Staněk šanci a využil ji. Do obranných řad Mory vnesl rychlost a tvrdost. Na svém kontě měl 13 hitů, což bylo nejvíc z kohoutího celku. Přičemž měl o dva odehrané zápasy méně než většina jeho kolegů. Pyšnit se také může tím, že nebyl v týmu lepší hráč, za jehož pobytu na ledě si Mora při hře pět na pět vytvářela víc šancí. V přepočtu na 60 minut to bylo 12,13 šancí (viz ZDE).

Foto: Michaela Martinátová, hc-olomouc.cz

Branislav Konrád – tradiční jistota

Bez něj by to snad ani nešlo. Jeho výsledné statistiky možná nevypadají bůhvíjak oslnivě – úspěšnost zákroků 90,91 %, průměr inkasovaných branek na utkání 2,47 – přesto ho nejde v olomouckém tažení opomenout. Zvlášť v předkole proti Zlínu byl výborný. Po čtyřzápasové bitvě s Berany se držel na 93,16% úspěšnosti a průměru dvou obdržených gólů na zápas. V Olomouci má za sebou už tři sezony, pokud by se rozhodl zkusit něco jiného, vedení Hanáků bude mít co dělat, aby velkou díru po něm zalepilo.

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz