Hokej v číslech: Deset statistických zajímavostí o Českých Budějovicích

Foto: Josef Pavlíček, hcmotor.cz

České Budějovice vstoupily do sezony jako extraligový nováček a odráží se to zatím i na výsledcích. Z pěti utkání zaznamenali svěřenci Václava Prospala jediný bod a stále čekají na první vítězství.

VÍCE NEŽ TŘETINA ZÁPASU. Pavel Pýcha v minulé sezoně vyhrál žebříček TOP 100 hráčů Chance ligy. Svoji týmovou roli potvrzuje i v Tipsport extralize. Na začátku sezony byl nejvytěžovanějším hráčem Českých Budějovic, průměrně strávil na ledě 23 minut a 16 sekund.

NEPRODUKTIVNÍ ÚTOK. Jihočeši málo střílejí. V přepočtu mají druhý nejnižší celkový počet střel na branku, při hře 5 na 5 jsou poslední v relativních statistikách střeleckých pokusů, střel na branku i střel ze slotu.

JEN DVA TŘÍBODOVÍ. To se odráží i na individuálních statistikách. Jen dva hráči – Martin Novák a Vít Christov – zaznamenali alespoň tři body (oba 2+1). Z kádru bodovalo celkem 13 hokejistů, sedm z nich dvakrát.

Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

SPECIÁLNÍ FORMACE. Na přesilovkách a oslabeních budou muset trenéři ještě zapracovat. Českobudějovičtí využili jen jednu početní výhodu (z 25 příležitostí) a sami v pěti inkasovali (z 27 oslabení). V obou statistikách tak patří k horším týmům.

KVALITNÍ DEFENZIVA. Ofenzivní činnost Českým Budějovicím zatím moc nejde, v defenzivě je to ale úplně jiná písnička. Inkasují pátý nejnižší počet střel na branku a čtvrtý nejnižší počet střeleckých pokusů ze slotu (relativně, hra 5 na 5). Skvělá práce!

JEDEN Z MÁLA POZITIVNÍCH. S většinou hráčů musí čelit tým tlaku, s výjimkou třech. Jedním z nich je obránce Jakub Suchánek. Jeho statistiky? 44:41 v Corsi, 17:10 ve střeleckých pokusech ze slotu a 4:2 v poměru vstřelených a inkasovaných gólů.

KARABÁČKA NEZASTAVÍŠ. Václav Karabáček má pověst temperamentního hráče, který se neštítí osobních soubojů a potyček. K nezastavení byl na úvod sezony i v jiné, důležitější činnosti – tranzici puku. V týmu totiž ovládl statistiky EN.W a EX.W, které ukazují, kolikrát hráč zavezl puk do útočného pásma (12krát) a vyvezl ho z obranného (8krát).

STŘELEC DOLEŽAL. Výkony Zdeňka Doležala jsme rozebírali už po úvodních dvou zápasech, ve kterých vystřelil tolikrát, že mu to vyneslo umístění mezi nejlepší desítkou extraligových hráčů. A sedmadvacetiletý forvard střílí dál, v různých střeleckých statistikách se pohybuje většinou v první třicítce, vždy ale na čele týmu.

? Na svou premiéru v Tipsport extraliga si opora HC Motor České Budějovice počkala až do 27 let! Oslní v ní? ??

Zveřejnil(a) Hokej dne Čtvrtek 24. září 2020

PROBLÉMY V BRANCE. Nemůžeme se nezastavit ani u českobudějovického brankoviště, které v létě posílil Marek Čiliak. Třicetiletému Slovákovi se zatím příliš nedaří (jeho výkony rozebíráme v samostatném článku), prostor tak ve dvou duelech dostal 21letý Jiří Patera, jenž se může pochlubit o trochu lepšími čísly (89,83 % celkově a 90 % při 5 na 5).

VENKRBEC = VYHRANÉ BULY. Nestává se to asi příliš často, ale Matouš Venkrbec si na začátku sezony drží téměř stejnou úspěšnost na vhazování, jako měl loni v Chance lize. Z 87 soubojů o puk 45krát vyhrál a s 51,72 % tak vede týmovou tabulku. Ve srovnání s loňskem si pohoršil jen o 0,26 %.

Partneři Madeta Motor České Budějovice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz