Hokej v číslech: Deset důvodů, proč Jihlava vede Chance ligu

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

Jihlava zakončí rok 2020 na prvním místě v Chance lize. Díky čemu? No, jak zjistíte, dominuje v podstatě ve všech důležitých statistikách.

PŘESILOVKY. Jihlava má druhé nejlepší přesilovky v lize. Využije jich přesně 25,00 %. Lepší jsou jen Litoměřice. Při hře 5 na 4 září především Matěj Pekr (deset bodů) a Jiří Fronk (čtyři góly).

SLUŠNÁ OSLABENÍ. Daří se i druhému speciálnímu týmu – Dukla úspěšně ubrání 86,96 % soupeřových přesilovek. Tahle hodnota řadí Jihlavu na páté místo v lize, suverénní je v tomto ohledu Vrchlabí. Nejvíc času v oslabení tráví z jihlavských obránců Lukáš Mareš s Vlastimilem Bilčíkem, z útočníků potom Michal Poletín a Tomáš Jiránek.

POZOR NA ZADNÍ VRÁTKA. A ještě jedna zajímavost k jihlavskému oslabení: Dukla při početní nevýhodě sama vstřelila hned pět gólů (z toho dva Jiří Fronk)! Takže v oslabení celkem devětkrát inkasovala a pětkrát skórovala. To dává fantastický výsledek -4.

NADPRŮMĚRNÁ VHAZOVÁNÍ. Není to disciplína, v níž by Jihlava vynikala, ale není to ani něco, co by ji sráželo. Centři Dukly vyhrají 52,17 % buly. V rámci Chance ligy jde o šestou nejvyšší úspěšnost. Jihlavská čísla dost zvyšuje matador Josef Skořepa (62,12 %).

VENKU JAKO DOMA. Jihlava je nejúspěšnějším týmem na stadionech soupeřů, venku vyhrála šest z devíti utkání.

PRVNÍ GÓLY. Říká se, že první gól v utkání bývá nejdůležitější. Často potom udává tón celého zápasu. V případě Dukly tomu tak skutečně je: ve dvanácti zápasech ze šestnácti skórovala jako první! Jde s přehledem o nejvyšší číslo v lize.

ZBLOKOVANÉ STŘELY. V čem je síla Jihlavy v oslabení? Například v blokování střel. Víc ran soupeře než Dukla (148) zatím zblokovali pouze hokejisté Přerova a Litoměřic. Po šestnácti pokusech zastavili Tomáš Jiránek s Danielem Krenželokem.

STŘELECKÁ PŘEVAHA. 545 střel na branku pro a jen 396 střel proti. To dává 58% podíl ve prospěch Dukly. Ostatní týmy se přitom drží pod 56 procenty. Hned o 65 střel na branku se postaral obránce Daniel Krenželok.

NENÍ TO O ŠTĚSTÍ. Jihlava má ve srovnání s ostatními průměrnou úspěšnost střelby (10,50 %) i průměrnou úspěšnost zákroků brankářů (90,90 %). Index štěstí tedy činí 101,40 %. Co to znamená? Že Dukla má předpoklady k tomu, aby svoje současné výkony předváděla celou sezonu.

VYROVNANÍ BRANKÁŘI. Chance ligu čeká po Novém roce dost nahuštěný program. Jihlavě pomůže, že má dva vyrovnané gólmany: Jan Brož (91,53 %, 1,98 G/Z) i Tomáš Fučík (90,57 %, 2,49 G/Z) si vedou solidně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz