Hokej v číslech: Budoucí vítěz kanadského bodování?

Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz

Lukáš Žálčík má za sebou mimořádnou sezonu. Je velká škoda, že kvůli zranění přišel o jedenáct zápasů. Už loni totiž mohl vyhrát kanadské bodování i tabulku střelců.

Povede se mu to v nové sezoně?

Nabízí se to. Už jen proto, že pokračuje jeho dvorní nahrávač Marek Račuk a z Chomutova přišel Roman Chlouba. Tihle tři by mohli vytvořit nejlepší útok Chance ligy.

Žálčík potřebuje jedinou věc – zůstat zdravý. Pak může vládnout individuálním statistikám. 

Pokud bychom totiž brali do úvahy statistiky přepočtené na odehraný čas, byl loni Žálčík ještě efektivnější než Luboš Rob! 

Prostějovský útočník stihl za 60 minut nastřílet 2,39 gólu, kdežto Rob 2,30. A podobně je to i v jiných ohledech: Žálčík byl třeba nejproduktivnějším hráčem v přepočtu na čas (4,04 P/60). 

Je třeba říct, že jeho fenomenální statistiky trochu devalvuje fakt, že sedmnáct bodů získal za čtyři zápasy proti slabé Kadani. Trhači loni neměli prvoligovou kvalitu a Žálčík toho skvěle využil ke zlepšení svých čísel.

Ale tak to prostě je.

Nic to nemění na tom, že Žálčík patřil k nejlepším forvardům při hře pět na pět. A to z obou hledisek: směrem dopředu i směrem dozadu.

Celkově byl v rovnovážném stavu u 45 vstřelených a jen u 17 inkasovaných branek. Ve statistice +/- byl díky tomu pátý v lize.

Zároveň byl úžasně produktivní: mezi hráči, kteří odehráli při hře 5 na 5 alespoň 150 minut, měl nejvyšší hodnotu vstřelených gólů (2,42 G/60) a druhý nejvyšší průměr získaných bodů (3,77 P/60).

V podstatě nebyla statistika, v níž byste Žálčíka nenašli někde v popředí. Podobná čísla nebude lehké zopakovat (zvláště 19% úspěšnost střelby), ale když máte vedle sebe Marka Račuka, povést se to může.

Prostějov už má ale dost skvělých individuálních výkonů, těch viděl mnoho. Na čase je týmový úspěch!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz