Hokej mi chyběl, říká Gregor. Proč tři roky netrénoval a co ho láká na kazašské výzvě?

Foto: Lukáš Filipec, hokej.hcf-m.cz

5. srpna 2019, 10:34

David Jahoda

Dlouho trénoval doma na Slovensku, v české extralize vedl týmy Liberce nebo pražské Slavie, chvíli si střihl i angažmá v KHL. Po sezoně 2015/16 se ale 57letý Dušan Gregor z hokejového prostředí odsunul. Pracoval mimo něj. Chuť ke starému „řemeslu“ se ale pomalu začala zase ozývat, proto se k němu po třech letech vrátil. Sáhl po nabídce kazašského celku Arlan Kokšetau, se kterým teď byl na týdenním soustředění v Česku.

Během čtyř dnů sehráli jeho noví svěřenci v Česku tři zápasy. Postupně se utkali proti Frýdku-Místku, Olomouci a Porubě. Ve všech duelech dokázal Gregorův tým uhrát remízu, po následných nájezdech pak dokonce jednou uspěl – ve čtvrtek na ledě extraligových Kohoutů z Olomouce.

Právě po tomto utkání se zkušený slovenský kouč rozpovídal pro Hokej.cz o tom, proč tři sezony netrénoval, proč šla kazašská soutěž kvalitativně nahoru či jakou roli by v jeho mužstvu měl hrát česko-slovenský trojlístek Jan Starý, Peter Hraško a Martin Lenďák

Tři roky jste si dal od trénování pauzu. Co jste dělal?
Je pravda, že nějakého dva a půl roku jsem byl, nechci říct úplně bez hokeje, ale byl jsem v byznysu, kde jsme dělali jiné věci. Ale nenaplňovalo mě to tak, jak bych si představoval. Chtěl jsem odejít už dřív, ale pořád jsem váhal. Jsem rád, že jsem se konečně rozhodl, protože hokej už mi chyběl.

Musel jste se do toho chvíli dostávat?
Sice jsem tři roky netrénoval, ale zato mám odtrénovaných 22 let, a to v nejvyšších soutěžích, ať už na Slovensku nebo v Česku. V Rusku jsem pak vyhrál Vyšší hokejovou ligu (VHL), díky které jsem měl pak angažmá v KHL. Navíc... hokej jsem stále a velmi pozorně sledoval. V poslední době poslouchám, že musí být nastupující generace trenérů, potažmo hráčů, ale já se absolutně necítím starý a neprogresivní. Nové trendy studuju, chci se stále zlepšovat.

„Já se absolutně necítím starý a neprogresivní. Nové trendy studuju, chci se stále zlepšovat.“

Jak se stalo, že se k trenéřině vracíte právě v Kazachstánu?
Neměl jsem zájem se někde na sílu nabízet. Najednou přišla nabídka z Kazachstánu, tak jsem si řekl, že to půjdu zkusit a uvidíme. Samozřejmě do budoucna nevylučuju jiné možnosti. Rád bych se vrátil na Slovensko nebo do Čech, ale když to pro mě bude zajímavé, klidně zůstanu i v Rusku.

V Kazachstánu už jste chvíli působil, vedl jste Sarjarku Karaganda. I tahle zkušenost vám pomohla v tom, jestli nabídku z Kokšetau přijmout, nebo ne?
Je ale rozdíl, že tohle je kazašský klub, který hraje kazašskou ligu. Se Sarjarkou  jsem hrál a vyhrál Vyšší hokejovou ligu, což je nižší ruská soutěž. Je ale potřeba říct, že kazašská liga se vyrovnává a přibližuje Vyšší hokejové lize. „Výška“ se velmi, velmi omladila. Přišel impulz, že všichni hráči, kteří měli přes třicet, nebudou hrát. Na jednu stranu je to dobře, na druhou špatně, protože kvalita té soutěže šla dolů. A hráči, kteří tam nemohli hrát, šli tím pádem do kazašské ligy.

Kazašský hokej o sobě ještě dá vědět

Tím se naopak posunula úroveň ligy v Kazachstánu? 
Přesně tak, tímto se kvalita kazašského hokeje zvedla. Jsou to zkušení hráči. Třicátníci, kteří už mají něco odehrané. Myslím, že můžou ještě klidně hrát, česká extraliga je toho důkazem. Sám jsem zvědavý, co všechno to ukáže, ale na tu práci se těším.

Kazaši budou hrát v příštím roce po tříleté pauze opět v elitní skupině mistrovství světa. Dá se to považovat za nějaký důkaz zlepšující se úrovně kazašského hokeje?
Jenže za ně hraje dost Rusů či Kanaďanů, kteří přijali kazašské občanství. Je velmi důležité, aby si Kazaši uvědomili, že je důležité vložit peníze do mládeže, vytvořit dobré podmínky. Tak, jak se o tom mluví u nás. Není to práce jednoho nebo dvou let, každopádně musí být. Co slýchám, zájem o to je, jen jsou na to ale potřeba zkušenosti. Myslím si, že kazašský hokej o sobě v budoucnu ještě dá vědět.

» Starý si prodlouží kariéru v Kazachstánu. Bude to změna, říká

Mluvíte o zkušenostech, ty vy máte. Láká vás pomoct kazašskému hokeji?
Samozřejmě ano. Každopádně v tom dospělém hokeji je to jako všude jinde na světě – chtějí se jen výsledky a výhry. Není to jednoduché.

Stihl jste už do hry vašeho týmu vnést, co byste chtěl?
Je potřeba říct, že jsem k tomu týmu přišel nově. Tréninkový proces je úplně jiný, než na co předtím byli zvyklí. Je tam únava, a třeba v zápase proti Olomouci to bylo hodně vidět. Nohy nešly, byla tam rozhodnutí, která se jinak nestávají. Jako přípravný zápas svůj účel určitě splnil a jsem rád, že si s námi Olomouc zahrála.

I když jste na začátku herně ztráceli, s Olomoucí jste nakonec uhráli remízu a po nájezdech zvítězili. 
Já myslím, že Olomouc k tomu přistoupila velmi, velmi volně. Až postupnými minutami ten zápas nabíral na grádech a kvalitě. Pokud ale můžu normálně říct svůj názor, mě ten zápas příliš neuspokojil. Když jsme hráli ve Frýdku, ten zápas možná neměl takovou kvalitu z pohledu hokejového umu, ale to nasazení tam bylo daleko větší.

„Budou se muset zařadit mezi ty nejlepší hráče, ale kvalita těch ruských hráčů je velká, takže to budou mít těžké.“

Máte v týmu hráče, kteří hráli českou nebo slovenskou extraligu. Měli by být tahouny?
Budou se muset zařadit mezi ty nejlepší hráče, ale kvalita těch ruských hráčů je velká, takže to budou mít těžké. Honza Starý je podepsaný, je to hráč, který je profesionál, dá se na něj spolehnout. Hraško má už taky své odehrané, ať už v první české lize nebo na Slovensku v extralize. Martin Lenďák je zatím na zkoušce. Zájem o něj ale mám, tak uvidíme, jestli se dohodneme na podmínkách smlouvy. Jsou to každopádně hráči, u kterých jsem přesvědčený, že mužstvu jsou schopni dát svůj vklad a budou platní.

Splnilo české „soustředění“ to, co jste si od něj sliboval?
Český hokej má pořád zvuk, je to kvalita. I ti mladí ve Frýdku-Místku… jsou to hráči, kteří se perou o místo do prvního mančaftu v Třinci. O Olomouci je podle mě úplně zbytečné mluvit. Na to, v jakých podmínkách hrají, předvádějí vynikající hokej. Myslím si, že Zdeněk Moták tu odvádí kus poctivé práce. A Poruba je tým, který prý má na nadcházející sezonu nejvyšší cíle. Hráči navíc vyjedou za hranice, je to pro ně něco nového.

Kde jste měli zázemí?
V Novém Jičíně. V neděli (4. srpna, pozn. red.) se pak vracíme nazpět do Kazachstánu. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz