<

Hodně jsme pomohli redukci soutěží, míní Tobola po konci sporů

Foto: hc-vsetin.cz

Ožehavá kauza kolem administrativního vyřazení Havířova, Přerova a Vsetína z nejvyšší juniorské soutěže je minulostí, kluby se s Českým hokejem dohodly na ukončení všech sporů. Tuto i další mládežnické záležitosti okomentoval vsetínský jednatel Daniel Tobola.

„Uběhl rok, a ničeho konkrétního, co se týče našich žalob, jsme se nedobrali. To byl důvod, proč jsme k tomuto kroku sáhli. Vzhledem k panující pandemické krizi se dá očekávat, že soudy nyní budou pracovat ještě pomaleji, než tomu bylo doposud. Tím pádem jsme se rozhodli nehledat v tom už nic dalšího,“ říká Tobola v rozhovoru pro hc-vsetin.cz.

„Čas ukázal, že jsme v tom stoprocentně úspěšní nebyli. Proto jsme se rozhodli žaloby stáhnout. Myslím, že díky sporu jsme hodně pomohli redukci soutěží, což je i jeden z našich cílů. V prosinci se skutečně plán redukcí soutěží schválil. Je otázkou, zda se ho podaří dodržet,“ doplňuje.

„Vzhledem k panující pandemické krizi se dá očekávat, že soudy nyní budou pracovat ještě pomaleji.“

Trojice moravskoslezských klubů se přela se svazem od loňského února, kdy výkonný výbor ustanovil novou soutěž bez klubů, které nemají status Akademie Českého hokeje. Výjimku dostala jen Olomouc. Valaši nyní věří, že k podobným krokům v budoucnu nedojde.

„Řídícím orgánem svazu je výkonný výbor, který může iniciovat a schválit jakoukoli změnu, pokud mu to platná legislativa dovolí. Ale já pevně věřím, že se tomu už tak nestane,“ zmiňuje Daniel Tobola.

Určité změny by ještě pochopil. „Ale doufám, že to nebude podléhat nějakým tendencím v tom smyslu, kdo kde zrovna sedí a co se komu hodí. Že to bude opravdu na férovku a budou se tím sledovat zájmy celého českého hokeje,“ hlásí Tobola poté, co se v rámci volební konference vyměnili čtyři členové výkonného výboru.

„Polemizovat nyní nad tím, jak bude fungovat obměněný výkonný výbor, není na místě. Čas ukáže. Věřím, že to bude s větší koncepcí a jasnější vizí než doposud,“ doplňuje na klubovém webu.

„Samozřejmě máme cíl postoupit do nejvyšší soutěže.“

Vsetín musel v minulé sezoně bojovat v Extralize juniorů, kde patřil s Havířovem a Přerovem k nejsilnějším týmům. Zmiňovaní rivalové ho ale v základní části přece jen nechali za sebou a Valaši je v předčasně ukončeném play off už nestihli vyzvat, takže postup připadl Havířovu.

Konkurence ve druhé nejvyšší soutěži teď bude bez AZetu o kousek menší a VHK musí mít jediný cíl – vybojovat návrat mezi elitu. „U mládeže je specifická situace v tom, že je to každý rok jinak, podle toho, jak se mění ročníky,“ podotýká nejprve Tobola.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

„Samozřejmě máme cíl postoupit do nejvyšší soutěže, byť to letos bude při existenci baráže a počtech sestupujících týmů z nejvyšší soutěže složitější. Ale o tom sport je, chceme se s tím porvat. Uvidíme, jaký se u nás finálně utvoří juniorský tým, ale budeme mít ty nejvyšší cíle,“ dodává klubový jednatel vzápětí.

Přestože zatím bude Vsetínu scházet návaznost v podobě nejvyšší juniorské ligy, do A-týmu stejně plánuje zapracovávat nadějné tváře. Kromě několika hráčů ročníku 2000 zapojil do přípravy prvního mužstva ještě tři mladší – brankáře Jakuba Málka a obránce Martina Koženého s Vojtěchem Pernickým.

„Bude záležet na nich, jak se s tím poperou, a jakými budou posilami jak pro juniorku, tak pro seniorský tým. Takže je to na nich a pevně věřím, že se tam vyklubou další,“ nepochybuje Tobola a přidává jméno Borise Babeliaka. Slovenskému reprezentantovi je přitom teprve 16 let.

„Jedna ledová plocha na naše počty už začíná být málo.“

„Byť je mladý, i on má u nás otevřené dveře do dospělého hokeje, stejně jako ostatní. Dlouhodobě našim mladým hráčům říkáme, že vše záleží na nich samotných. Nikomu neklademe žádné překážky,“ ujišťuje jednatel.

Vsetín aktuálně řeší další fázi rekonstrukce zimního stadionu, konkrétně střechy a pláště. Musí ale čekat, jak se ve městě vyvinou plánované investice po ráně způsobené koronavirem. VHK se kromě Lapače zajímá ještě o plánovaný sportovní areál ve Lhotě u Vsetína, zhruba pět kilometrů vzdálené obci.

Jeho součástí by totiž měl být i zimní stadion, a ten by slavný klub moc uvítal. „Jedna ledová plocha na naše počty už začíná být málo. Takže pokud by se to podařilo zrealizovat, budeme rozhodně rádi, a s panem Kotrlou se bavíme o intenzivní spolupráci,“ uzavírá Daniel Tobola na hc-vsetin.cz.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz