Hlinka Gretzky Cup? Pro skauty nejdůležitější turnaj na světě, ví Coates

Foto: hockeycanada.ca

(RED DEER, od našich zpravodajů) „Hlinka Gretzky Cup se v roce 2020 vrátí do Edmontonu a Red Deeru," potvrdil Hokej.cz v exkluzivním rozhovoru výkonný ředitel turnaje Al Coates (na fotce vlevo), mimo jiné dvojnásobný vítěz Stanley Cupu jakožto manažer Calgary a Anaheimu.

Jak složité bylo přinést turnaj do Kanady?
Mezi Hockey Canada, Českým hokejem a hokejovým svazem na Slovensku je dlouhotrvající a skvělý vztah. Proto není složité najít odpověď. Akce se hraje od roku 1991 a v Kanadě byla naposledy v roce 1996. Je to jeden z nejprestižnějších turnajů na světě a hraje se na něm nejlepší hokej v kategorii do osmnácti let. Momentálním cílem je zvýšit povědomí o turnaji a ještě více ho proslavit na mezinárodním poli.

Hraje se v Edmontonu a Red Deeru, proč jste vybrali právě tato města?
Byla uzavřena dohoda mezi Hockey Canada a Oilers Entartainment Group, dále také s městem Red Deer a s týmem Red Deer Rebels. Je to partnerství mezi námi. Red Deer má dlouholetý vztah s Hockey Canada. První mistrovství světa juniorů bylo právě tady, ještě v devadesátých letech. Obecně máme skvělou pořadatelskou zkušenost s Edmontonem, Calgary i Red Deerem. Tento ročník je hlavně o budování značky turnaje, aby lidé pochopili, jak skvělý hokej se tu hraje. Neustále proto lidem připomínám, že na tomto turnaji si dříve zahráli Steven Stamkos, Sidney Crosby nebo Alexandr Ovečkin.

Videorozhovor s Alem Coatesem

Turnaj se tedy za dva roky znovu vrátí do Edmontonu a Red Deeru?
Správně, Edmonton i Red Deer budou turnaj hostit i za dva roky. Myslím, že je to dobré řešení. Hockey Canada ví, jak udělat skvělé turnaje, prodat je a přitáhnout lidi a skauty. Máme tady 285 registrovaných skautů a více než stovku novinářů. Vždy máme k dispozici dobrovolníky, kteří se nám hlásí z celého světa. Dostáváme otázky, jak je přesvědčujeme. Ale oni sami říkají, že budou mít volno, jsou v důchodu a prostě tam chtějí být. Je to součást naší kultury a také jedna z věcí, která děla tyto události tak výjimečné.

Říkal jste 285 skautů? To je obrovské číslo.
Tento turnaj je pro skauty nejdůležitější na světě. Na posledním draftu do NHL si týmy v prvním kole vybraly 19 hráčů, kteří na tomto turnaji nastoupili. Devatenáct! Jen z loňského kanadského týmu šlo na poslední draft 18 hráčů. To ukazuje, že důležitost turnaje je obrovská. Každý si chce najít Crosbyho, McDavida, Stamkose a jiné. Tady to začíná. Jsou tu ti nejlepší hráči.

„Turnaj je hodně o skautech a o tom, že se mladí hráči mohou ukázat celému světu."

Turnaj nese jméno Ivana Hlinky a Wayna Gretzkého. Uvažovali jste i o jiných jménech?
Celé to vzniklo z toho, že se původně jednalo o Memoriál Ivana Hlinky. Dále na to navazovala spolupráce Hockey Canada s Edmontonem Oilers. Wayne Gretzky je ikonou nejen tohoto týmu, ale i hokejovou hvězdou v celé Kanadě a nejspíš i na celém světě. Je jedním z nejslavnějších hráčů, a tak jsme ho oslovili, jestli by propůjčil své jméno „kanadské“ části turnaje. Rozhodně jsme ale nechtěli zapomenout, že se v první řadě jedná o Hlinkův memoriál, i proto je jeho jméno první. Je to Hlinka Gretzky Cup. A tak to i z úcty k zesnulému Ivanu Hlinkovi zůstane. Máme k němu obrovský respekt. Takže ne, o jiných jménech jsme neuvažovali.

Hlinka Gretzky Cup se koná v srpnu, což není zrovna hokejový měsíc. Neuvažovali jste o nějakém posunu?
Ne, to ani ne. Možná tak o den nebo dva, abychom to sladili s kalendářem. Ale je třeba mít na paměti, že se hráči brzy vrátí ke svým týmům, aby se připravili na sezonu. Proto je důležité, aby se turnaj odehrál v srpnu, ať už dříve, nebo o něco později. Při vší úctě, turnaj je hodně o skautech a o tom, že se mladí hráči mohou ukázat celému světu.

„K Ivanu Hlinkovi máme obrovský respekt."

Turnaje se účastní osm týmů, ale hokejová špička se rozšiřuje. Myslíte, že by se ho proto v budoucnu mohlo účastnit víc týmů?
To je klidně možné, stačí se podívat na MS žen nebo ženský hokej na olympijských hrách. Nejdříve se ale musíte dostat na takovou úroveň, abyste byli schopni s těmi týmy soupeřit, protože nechcete, aby se turnaje účastnily týmy, které budou výkonnostně výrazně slabší. Na příkladu ženského hokeje vidíme, že i další země se dokážou zlepšovat a můžou být konkurenceschopné. Do NHL pak přicházejí hráči z rozličných zemí, u kterých to nebývalo pravidlem. Obecně – nejen pro tento turnaj – platí, že pokud mají hráči lásku k hokeji a vášeň pro hru, tak nezáleží na tom, odkud pocházejí. Skautům z NHL to je také jedno. Ale zpátky k otázce: může se to stát. Nevím, kdo by to měl být právě teď, ale tenhle turnaj bude pokračovat dál a dál, takže kdo ví, jak bude startovní pole vypadat za pět, deset let. Na MS se třeba běžně sestupuje a postupuje, takže i to je nějaká možnost, ale já ta pravidla nevymýšlím.

V dubnu se koná MS hráčů do 18 let, ale ne všichni nejlepší hráči se ho účastní. Zato tady jsou téměř všichni nejlepší hráči v ročníku. Je vaším cílem soupeřit se světovým šampionátem?
Nemyslím si, že by to bylo o vzájemné konkurenci. Náš turnaj má speciální účel, o kterém jsme mluvili. Je to letní akce, pro kterou jsou všichni hráči k dispozici. Hráči nehrají ve svých týmech a všichni zde mohou být, skauti také nemají jiné povinnosti. V roce 2018 je to pro Kanadu hlavně o tom, abychom udělali vše správně, učili se z této nové zkušenosti a položili základní stavební kameny pro něco opravdu výjimečného v letech 2020 a 2022, kdy se sem Hlinka Gretzky Cup vrátí. Ostatně v roce 1995 začínalo MS juniorů jako malý turnaj, podobně jako tento pohár. Časem ale rostlo a rostlo... Hlinka Gretzky Cup má teď jako velmi důležitého partnera TSN, která v televizi tento turnaj přiblíží ještě více lidem. Zcela otevřeně: turnaj má neuvěřitelný potenciál k růstu.

Foto: hockeycanada.ca

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz