Heindl před olympijským startem: Do turnaje jdeme s velkou pokorou

Foto: Martin Voltr

(LAUSANNE, od našeho zpravodaje) Leccos už Roman Heindl zažil, ale tohle ještě ne. Dnes se coby hlavní trenér dívčí reprezentační šestnáctky pustí poprvé v životě do olympijského turnaje. Rozhodovat podle něj bude kondice a vzhledem ke zkrácené hrací době také začátky třetin.

České hokejistky startují turnaj ve 20 hodin proti domácím Švýcarkám. Všechny zápasy bude v přímých přenosech vysílat web Olympic Channel.

Cítíte, že olympijský turnaj bude specifický a přinese jinou atmosféru?
Za tu dobu, co jsem u reprezentace, jsme měli přípravná utkání, turnaje a Evropský pohár, takže tenhle turnaj bude svým způsobem hodně specifický. Některé holky zažijí velkou akci poprvé v kariéře, a mládežnická olympiáda jako taková je pro naše děvčata velkou událostí.

Jak pečlivě jste se na tuto událost připravovali?
Věděli jsme, že příprava nebude úplně ideální. Tým jsme sice měli nanominovaný docela brzo, ale nemohli jsme ho mít úplně pohromadě. Během přípravných utkání s Koreou měla osmnáctka mistrovství světa, na kempu ve Velkých Popovicích jsme pak nemohli využít tři klíčové hráčky, které letěly na olympiádu napřed. Už dříve jsme ale měli poskládané formace na přesilovku a podobně. Dávali jsme si pravidla, co se týká hry v jednotlivých pásmech, aby o nich hráčky věděly a ty, které na akcích nebyly, se potom byly schopné do systému začlenit.

„Myslím si, že dva góly náskoku jsou smrtící, v tomhle kratším časovém horizontu se už budou těžko dohánět.“

Pravidla turnaje umožňují nasadit do pole pouze patnáct hráček. Považujete to za výraznou komplikaci?
Od začátku jsme se učili hrát na čtyři řady, chtěli jsme mít krátká a intenzivní střídání a navykli jsme si na to. Tady jsou ale regule takové, jaké jsou, že půjdeme do tří řad. Je otázkou, jak to hráčky zvládnou kondičně, na druhou stranu ve třech lajnách se dostanou víc do tempa. Zase je to jenom o tom, aby dodržovaly kratší střídání, protože regenerace v poměru 1:2 je náročnější. Já věřím, že holky jsou připravené. Apelovali jsme na ně už od začátku, že tady budeme hrát na tři řady a bude to o kondici.

Na druhou stranu budou třetiny jen patnáctiminutové, což naštěstí znáte z Evropského poháru. Jak moc to ovlivní hru?
Každopádně si musíme dát pozor na to, aby nám soupeř na začátku utkání a třetiny neodskočil, protože pak je času sakramentsky málo. Musíme hrát pozorně a vycházet z dobré obrany. Myslím si, že dva góly náskoku jsou smrtící, v tomhle kratším časovém horizontu se už budou těžko dohánět. Na druhou stranu, když je kratší třetina, tak v těch třech řadách nebudou síly tolik ubývat. Já si myslím, že kondice začíná rozhodovat kolem 14. až 16. minuty, a to už tady bude konec třetiny.

„Učili jsme holky určitá dechová cvičení, aby se dostaly do duševní pohody, ale stejně očekávám, že se nervozita projeví.“

Až hráčky nastoupí do prvního zápasu proti Švýcarkám před plnou halou, určitě budou nervózní. Mluvili jste s nimi a připravovali je na to, nebo si to prostě musí prožít a vypořádat se s tím samy?
Jednak jsme s nimi o tom mluvili a trochu je připravovali na to, jaká akce je čeká. Je taky dobře, že jsme se Švýcarkami v listopadu hráli, takže jsme viděli jejich hru, mohli jsme si je natočit a podobně. Je tu velký zimák a na turnaj tři na tři fanoušci chodili, takže určitě vytvoří dobrou atmosféru. Učili jsme holky určitá dechová cvičení, aby se dostaly do duševní pohody, ale stejně očekávám, že se nervozita projeví. Pořád jsou ještě mladé a tíha okamžiku na někoho dolehne víc, na někoho míň. Já budou doufat, že to ze sebe co nejrychleji setřepou, k čemuž by mohl pomoct dobrý vstup do utkání.

Možná je z tohoto pohledu dobře, že tři hráčky jste tady už měli a stadion i výbornou kulisu si osahaly. Že do neznáma nepůjde celý tým.
Ano, je dobře, že nasály atmosféru. Bylo to vidět už včera, když se k nám připojily. Už znaly prostředí, kam se jde na jídlo, kde je ubytování... To holkám určitě pomohlo, nebyli jsme tak vykulení. Zrovna to jsou lídři týmu a hráčky, které už mají něco za sebou, takže by to mělo mít na tým pozitivní vliv.

V čem vidíte hlavní přednosti vašeho týmu?
Já si myslím, že je to dobrá hra v útoku. Umíme se udržet na kotouči a kombinovat, hodně využíváme kombinaci „přihraj a jeď“. Snad by to měla být i hra do obrany, která začíná napadáním. Máme samozřejmě i slabiny, ale na trénincích jsme se na nich snažili pracovat a odstraňovat je, zjednodušovat hru hlavně v obranném pásmu. Snad nám všechno bude fungovat tak, jak bude třeba.

„Budu-li upřímný, tak vzhledem k tomu, jaké máme soupeře už v skupině, bych byl rád, kdyby se nám povedla medaile.“

V jaké pozici vstupují do turnaje brankářky?
Na první zápas jsme jako začínající brankářku určili Míšu Hesovou. S trenérem brankářů to po zápase vždycky vyhodnotíme a rozhodneme se dál.

Turnaj je opravdu hodně krátký. S jakým výsledkem byste za pět dnů byli spokojení?
Do turnaje vstupujeme s velkou pokorou. Já řeknu na rovinu, že mám z našich soupeřů velký respekt, a k němu nabádáme i holky. Nesmíme nikoho podcenit. Švýcarky jsou domácí mužstvo, je to jejich olympiáda a víme, že jsou nepříjemné. Japonky také, známe je z minulých let, teď navíc změnily trenéra. Fin jejich hru trochu porovná a budou malinko lépe zorganizované. Budu-li upřímný, tak vzhledem k tomu, jaké máme soupeře už v skupině, bych byl rád, kdyby se nám povedla medaile.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz