Gudas po generálce na play off: Všichni makáme, nikdo nehraje na svoje triko

Foto: Alena Zapletalová

21. května 2019, 16:36

Václav Jáchim

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Sedm zápasů v základní skupině, šest vítězství. Bilance českých hokejistů na šampionátu je výborná, do play off půjdou s dobrým větrem v plachtách. Reprezentanti v generálce skolili Švýcary, ale měli to o prsa. "Je dobře, že jsme před čtvrtfinále narazili na silného soupeř," kvituje obránce Radko Gudas.

Dlouho jste vedli, ale Švýcaři ve třetí třetině vyrovnali. Co bylo hlavní příčinou?
Závěr byl trochu hektický. Myslím, že jsme si to sami zkomplikovali. Přestali jsme hrát hokej a házeli jim to všem dolů. Na modré čáře jsme zbytečně všechno obraceli, což nás stálo hodně sil, nestihli jsme střídat. Byli jsme na ledě hrozně moc dlouho, to byl náš největší problém.

Po vyrovnání bylo vidět, jak jste vzteky bez sebe.
Jo, nebyl jsem nadšený. Nejsem zvyklý dostávat góly na ledě, tentokrát se mi to nepovedlo. Ale zápas jsme naštěstí dotáhli do úspěšného konce a tým zabodoval. Šli jsme si pro vítězství.

Ukázali jste sílu před čtvrtfinále?
Myslím si, že si všichni věří, nikdo nehraje na svoje triko. Každý maká pro tým, blokuje střely. Stáhli jsme to dovnitř. Nechtěli jsme, aby prošla křížná nahrávka, která bývá smrtící. To si myslím, že byla naše síla. I když i na tom musíme zapracovat, bude se nám hodit nějaká komunikace. To jsou věci, které si musíme říct.

Jak jste viděl situaci při gólu Dominika Simona, kdy si česká střídačka vzala trenérskou výzvu?
Byl faulovaný, úplně jsem neviděl, že puk skončil v bráně. Až potom kluci začali křičet, že je to v bráně. Rozhodčí to hned nezapískal. Takže když byl puk v brance, mělo by to platit, pokud ho tedy náš hráč nekopnul. Naštěstí to byl gól, který nás posunul trošku na koně.

Na čí popud trenérská výzva přišla?
Vždycky je to od trenéra, ale nevím, co tam viděl Voras (Jakub Voráček). Jak se domluvil s Milošem. Oba dva to měli v ruce. Ale zhodnotili to správně, gól nám pomohl.

Byla výhra nad Švýcary důležitá i proto, abyste na čtvrtfinále zůstali v Bratislavě?
My jsme to chtěli.Neradi bychom se přesouvali do Košic. Uvidíme, jak večer dopadne zápas Rusů se Švédy. My udělali, co jsme mohli.

REPORTÁŽ: Představení Domu českých fanoušků Bratislavě »

Tým vypadá, že je v dobrém rozpoložení. V dobré pohodě. Máte stejný pocit?
Jo, super. Pro sebevědomí je to nejdůležitější, co můžeme mít. Přijde ten nejdůležitější zápas, teď skončila lehká část. Takže uvidíme, kdo na nás padne. Podle toho se připravíme. Jestli chceme vyhrát, musíme porazit kohokoli. Nebude tam žádný rozdíl.

Hrajete na třetím mistrovství světa. Když srovnáte jednotlivé české týmy, má ten letošní největší sílu?
Těžko se to porovnává. Mužstva byla jiná, stejně tak parta. Takže je trošku jiná i nálada. Ale myslím si, že nemůžeme mít lepší rozpoložení. Máme skvělé vůdce, dobré gólmany, parta si sedí. Za mě je to určitě stoprocentní výhoda.

Máte ve druhé základní skupině soupeře, jehož byste si přál pro čtvrtfinále?
Ne, nemám. Pro mě je důležité vyhrát. Můžeme mít kohokoli, na tom nezáleží. My se musíme soustředit sami na sebe. Nebýt tak vylučovaní, pohlídat si defenzivní pásmo, plnit úkoly v tom středním. Myslím si, že útok se o to potom postará sám.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Pomohl v tomto ohledu těžký zápas s Švýcary?
Je dobře, že jsme narazili ještě na silnější soupeře, než jsme měli v předchozích dvou utkáních. Za to jsme rádi. Hlavně, že jsme to dotáhli do vítězného konce. Teď si zařveme a začneme regenerovat na čtvrteční zápas.

Míříte do Bratislavy? Přečtěte si velký fanouškovský manuál! »

Ačkoli byl v závěru nerozhodný stav 4:4, Švýcaři chtěli získat tři body a proto odvolali brankáře. Věděli jste, že tahle možnost může přijít?
Jo, tušili jsme to. Před zápasem jsme věděli, co čeho jdeme. Že soupeř musí vyhrát, bod by jim nestačil. Na konci jsme nechtěli dopustit, aby to bylo 4:4, ale když už se to stalo, tak je fajn, že jsme potom dobře sehráli situace, kdy oni byli v šesti. Pohlídali jsme si jejich nejnebezpečnější přihrávky. To nám vyšlo. Celkově to byl dobrý test. Myslím si, že se tam objevila spousta věcí, na kterých můžeme stavět. A které nám pomůžou do nejdůležitějšího boje.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz