Gólman Opavy má sto zápasů v řadě! Trénink s Jágrem byl víc, tvrdí

Foto: hcporuba.cz

15. února 2015, 12:30

Jan Šimek

Gólman, který více než dva roky neopustil branku! Že je to nemožné? Ale kdeže! Brankář opavského Slezanu Dušan Šafránek dosáhl v sobotním utkání na ledě Techniky Brno na úžasnou metu. Odchytal totiž svůj stý mistrovský zápas v řadě. Unikátní sérii zahájila gólmanská jednička druholigové Opavy před více než dvěma roky. Od té doby je Šafránek neohroženým vládcem opavské branky, své konkurenty do ní ani jednou nepustil. „Je fakt, že dělat mi dvojku, je asi těžká role. Kluci si z toho občas dělají srandu, říká Dušan Šafránek v rozhovoru pro hokej.cz.

Jubilejní bitvu s pořadovým číslem 100 ale Šafránek společně se svými parťáky nevyhrál. Opavský tým podlehl brněnské Technice na jejím ledě v poměru 1:2 po nájezdech. „První třetinu jsme zaspali, ale zbylé dvě jsme odehráli velice dobře. Bohužel se nevyhrálo, přesto šlo o dobrý zápas. Soupeře jsme přebruslovali, byli jsme lepší. Hlavně ze třetí části jsem měl dobrý pocit, jen nám chybělo trochu štěstí. Nájezdy už jsou vabank, nezvládli jsme je, ale raději si v nich smůlu vybrat teď, než v play off,“ tvrdí Dušan Šafránek.

Co pro něj znamená dosáhnout nejen na české poměry jedinečné série? „Neřeším to, prostě jen chytám v kuse a doufám, že nějakou chvíli ještě budu,“ směje se gólman Opavy, recept na podobnou sérii prý ale nemá: „Trenéři chtějí, ať chytám, víc to neřeším. Naštěstí se mi vyhýbají zranění. Párkrát jsem byl nemocný, ale vždycky jsem to překonal,“ prozrazuje osmadvacetiletý brankář.

„Kluci ze mě budou určitě chtít dostat nějaké peníze, ale věřím, že nebudu muset platit nic.“

Stovku odchytaných utkání v řadě zahájil přesně 16. ledna 2013, kdy Slezan podlehl Novému Jičínu. Nejtěžší zápas vzhledem ke zdravotním potížím jej potkal v polovině ledna na ledě Poruby. „Tam to bylo nejhorší. Měli jsme špatnou sérii výsledků, v kabině řádila viróza a také já jsem něco chytil. Před zápasem jsem nebyl ani na tréninku, takže jsem se docela bál. Přesto všechno jsme odehráli slušné utkání,“ tvrdí Šafránek, kterého už spoluhráči v čele s pokladníkem Davidem Galvasem plánují zkasírovat. 

„Určitě ze mě budou chtít dostat nějaké peníze, ale nevím jak. V našem sazebníku totiž nic podobného není, takže jsem zvědav, na co se to budou snažit uhrát. Věřím, že nebudu muset platit nic,“ usmívá se velká opora Opavy, které rozhodně není legrace krýt záda. Své o tom ví zejména náhradní brankář Filip Plánovský. „Kluci si z toho občas dělají srandu. Dělat mi dvojku, je fakt asi těžká role,“ uznává spolehlivý gólman.

Ten dokonce před Vánoci roku 2012 dělal v kravařské Buly Aréně tréninkového partnera legendárnímu českému útočníkovi Jaromíru Jágrovi. Co je víc, tato série odchytaných zápasů, nebo příprava s Jágrem? Těžká otázka, ale asi trénink s Jágrem. Přece jen jít s takovým člověkem na led se jen tak někomu nepoštěstí, i když to tehdy byla úplná náhoda,“ tuší stálice opavské branky.

Pokud se podíváme do statistik, nejvíc utkání bez přerušení v NHL má brankář Glenn Hall. Ten jich v rozmezí let 1955 – 1962 zvládl odchytat neuvěřitelných 502! V Česku drží rekord Jakub Kovář, který za České Budějovice v extralize nastoupil k 115 zápasům v řadě než jej zastavilo zranění. Šafránek jej tak může i překonat! Je to sice fajn, ale pořád jde jen o statistiky. Navíc extraliga je úplně jiná soutěž. Soustředím se však hlavně na tým, ne na sebe. Nyní potřebujeme uhrát nějaké body, abychom šli do play off z dobré pozice,“ uzavírá skromný hrdina opavského Slezanu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz