Frolík před bitvou s Rusy: První zápasy bývají trošku hektické, nesmíme se bát!

Foto: cslh.cz

(PETROHRAD, od našeho zpravodaje) Od neděle jsou pohromadě, i s dnešním rozbruslením absolvovali celkem čtyři tréninky. V podvečer půjdou čeští hokejisté do prvního testu před Světovým pohárem. A bude to hodně náročné. Na opačné straně barikády čekají nažhavení Rusové, pro něž půjde o jediné domácí představení. "Všichni jsme natěšení, na tuhle chvíli jsme čekali. Jde o první přípravný zápas, uvidíme, jak to dopadne. Nebude to nic jednoduchého, čekám vysoké tempo, musíme rychle střídat a mít maximální koncentraci," říká Michael Frolík.

Útočník Calgary absolvoval s národním týmem dopolední kratší trénink. Reprezentanti nocovali v hotelu Corinthia, na Něvském prospektu, což je jeden z hlavních bulvárů Petrohradu. Program elitního výběru je klasický, všechno směřuje ke startu duelu. "Řekli jsme si toho hodně, taktika je podobná, na co jsme zvyklí z NHL. Chceme dodržovat styl, co známe, neměl by to být problém. Víme, jak to chodí. První zápasy bývají trošku hektické, všichni tam lítají. Potřebujeme se zklidnit a soustředit na taktiku," upozorňuje Frolík.

Do Ruska jsem přijel poprvé během výluky NHL. Tehdy jsme hráli v Moskvě

Na rozdíl od pražské O2 arény je v hale Jubilejnyj kluziště zámořských rozměrů, pro borce z NHL tedy nic nového. "Je pravda, že v Praze je led trošku větší. Tady v Petrohradě mají rozměry, na které jsme zvyklí z Kanady a Ameriky. Jsem rád, že na tom můžeme hrát, vyzkoušíme si hokej na kluzišti, která nás pak čeká při Světovém poháru." Frolík přiznává, že hokej v užším prostoru mu sedí víc. "NHL hraju několik let, člověk to má v sobě. Systém mi přirostl k srdci. Hra je rychlejší, důraznější. A přímočařejší, i když na všechno máte méně času. Ale každý puk se cpe do brány, to mi vyhovuje," vysvětluje. 

Ačkoli s hokejem prošel svět, do Ruska se Frolík vydal teprve podruhé. "Jednou jsem tady byl v době, kdy měla NHL výluku. Bylo to s reprezentací, hráli jsme tehdy v Moskvě," vzpomíná na turnaj Channel One Cup 2012. "Teď jsem přijel podruhé, tentokrát do Petrohradu. Co jsem slyšel, jde o jedno z nejhezčích ruských měst. Viděl jsem jen něco během cesty, když jsme se přesouvali z letiště nebo do haly. Vypadá hezky."

Ale reprezentanti vědí, proč jsou ve městě na Něvě. Češi jsou rádi, že konečně přijde ostrý zápas. "Za ty tři dny, kdy probíhala příprava, jsme se hlavně soustředili na sebe. Na naši taktiku, na to, co chceme hrát. Na Rusy jsme se moc nekoukali, ale dnes ráno už byla porada směřována k zápasu. Jak soupeř hraje přesilovky, jak by mělo vypadat naše oslabení," zmiňuje.

Ruská sborná bere duel velmi vážně, navíc v takhle silné sestavě hrála naposledy na olympiádě v Soči. "Jsou doma, určitě se budou chtít ukázat. Dá se od nich očekávat velký nástup. My se nesmíme bát. Jsou to hráči, proti kterým jsme v minulosti nebo v NHL nastupovali. Samozřejmě, Rusové mají velká jména a osobnosti. Ale jde o první zápas, je třeba po nich jít, napadat a donutit je k chybám," nabádá. 

Souhra s dvojicí z Dallasu? Doufám, že nám bude fungovat chemie

Michael Frolík naskočí v útočné formaci s Alešem Hemským a Radkem Faksou. Tohle trio vypadá velmi zajímavě! "Mám vedle sebe kluky z Dallasu. Radek Faksa je velký silný útočník, dobře brání, což je na malém kluzišti důležité. Hemák je zase šikovný, dobrý bruslař. S ním je radost hrát. Doufám, že nám chemie bude fungovat," přeje si. Sám bude mít v národním týmu trošku jinou roli než na dřívějších akcích či turnajích. "Zatím je to vyšší pozice, než na co jsem byl zvyklý. Nebo co jsem hrál v Calgary, i když tam jsem měl ofenzivní úkoly větší. Hlavní je jít do toho naplno. Máme začátek sezony, musíme makat."

V elitním výběru prý každopádně pookřál. Ačkoli roky plynou a hráči se mění, atmosféra v reprezentaci je stále pohodová. "Zase jsme se tu sešli Kladeňáci," připomene parťáky Pavelce, Voráčka nebo Plekance. "Já sem vždycky jezdím rád, parta je dobrá - i co se týče masérů, realizačního týmu. Změna je velice příjemná. Mítinky a všechno okolo se shodují s tím, co známe z NHL. Musím říci, že kluci z managementu odvádějí dobrou práci," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz