Francouz je po roce zpátky: Udělal jsem pokrok, o NHL se budu rvát dál!

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

12. května 2019, 16:32

Václav Jáchim

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Startoval na třech předchozích šampionátech, k dispozici bude i tentokrát. Pavel Francouz sice loni odešel z Ruska do NHL, po sezoně strávené převážně na farmě Colorada se nyní přesunul do Bratislavy a hned s národním týmem poprvé trénoval.

Zkušený gólman má velkou chuť a energii, nejdřív se ovšem musí srovnat s časovým posunem i novým prostředím. "Včera jsem přiletěl do Prahy. Lehnout jsem si šel někdy v sedm hodin večer a vzbudil se ve tři. Pak už jsem nezabral," hlásí. Na tréninku poctivě makal skoro hodinu, z ledu odcházel jako poslední.

Sledoval jste šampionát na dálku?
Výsledky ano, ale přímo zápasy jsem neviděl, protože jsem zrovna byl na cestě. Samozřejmě je úžasné porazit takhle silné Švédy a poté deklasovat Nory. Výborný začátek turnaje!

Nenastaly určité problémy, aby vás klub uvolnil?
Ne, to ne. Čekalo se jen, jak Colorado odehraje poslední zápas v play off. Pak to bylo všechno narychlo.

Jak hodnotíte sezonu v zámoří?
Byla dobrá. Šel jsem tam, abych se dostal do NHL a bohužel k ní jen přičuchnul. Myslím si, že jsem udělal velký pokrok a přiblížil se tomu, abych se do NHL podíval. Splnilo to účel, který to splnit mělo. Dál se o to budu rvát.

Co vám daly zápasy na farmě?
Ukázal jsem, že můžu hrát na malém hřišti. Tam byl velký otazník, jestli dokážu konkurovat se svojí výškou, což jsem podle mě ukázal. Pro mě bylo nejlepší, abych šel na farmu a chytal co nejvíc. V AHL jsem absolvoval hodně zápasů. Je to lepší než být nahoře a odehrál jich třeba jenom deset za sezonu.

Jakmile jste se dočkal prvního startu v NHL, musel to být ohromný zážitek!
Samozřejmě, hodně velký. I když jsem jenom dochytával nějaké zápasy. Ale když je člověk v bráně, zažije tu atmosféru a vidí hráče, které znal jen z televize, tak je to skvělý pocit.

Dá se to porovnávat s atmosférou prvního zápasu v extralize nebo v reprezentaci?
Vždycky to má svoje kouzlo. Člověk pokaždé prožívá adrenalinový moment. Pro mě osobně to bylo hodně silné, protože jsem o něčem takovém vždycky snil.

Předpokládám, že když vás v organizaci poslali zpátky na farmu, bylo vám to hodně líto.
Samozřejmě, nahoře jsem chtěl být co nejdéle. Život je v prvním týmu úplně neuvěřitelný, servis také. Bral jsem to ale tak, jak to je. Věděl jsem, že si to musím vyšlapat přes farmu. Zatnul jsem zuby a makal dál.

Míříte do Bratislavy? Přečtěte si velký fanouškovský manuál! »

Jak jste vycházel s kolegy z prvního týmu Varlamovem a Grubauerem?
Ke konci byly role tak dané, že jsme žádnou nevraživost nepociťovali. S Varlamovem jsem se bavil rusky, díky čemuž jsme k sobě našli cestu. Grubauer je Němec, také Evropan. S oběma jsem si sedl dobře, bavili jsme se jako kamarádi.

Změnil jste za rok styl chytání, třeba s ohledem na užší hřiště?
Určitě jsem na tom pracoval. Měl jsem tam trenéra brankářů a snažil se chytat víc vyjetý z branky. Je pravda, že vykrývání úhlů je tam trochu jiné. Ale rozdíl je hlavně v přítomnosti hráčů před brankou a clonění. To je pro gólmana největší práce. Ani ne chytit puk, ale nejdřív ho vůbec vidět.

Jakou formu jste si ze zámoří přivezl?
Doufám, že co nejlepší. Těžko se to odhaduje, protože jsem nějaké dva týdny nechytal zápas. Na trénincích v Coloradu jsme ale trénovali hodně navíc a musím říct, že jsem se cítil dobře.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Zdeněk Orct naznačil, že v pondělí proti Rusku bude chytat Bartošák. A na vás nechá, kdy se přihlásíte
Je to logický krok, zítra do dvojičky určitě nepůjdu. Časový posun mě určitě dožene. Byl by to zbytečný risk.

Hodí se pak dva volné dny, které na reprezentaci čekají?
Vyšlo to dobře, můžu pořádně potrénovat s partou kluků, kteří třeba nehrají. Budu se snažit tu únavu vyhnat tvrdou prací. Zdeněk Orct je zkušený trenér golmanů, dá mi nějaká cvičení, budeme pracovat na detailech. Připravím se co nejlépe.

Když vás oslovili reprezentační trenéři, věděl jste hned, že chcete přijet?
Určitě. Do poslední chvíle jsem netušil, jak to v play off dopadne. Čekalo se, až Colorado dohraje sedmý zápas. Věděl jsem, že se blíží začátek turnaje. Bylo to všechno hrozně rychlé.

Jak vnímáte svou pozici v reprezentaci?
Jsem jeden ze tří brankářů národního týmu. Všichni tři gólmani i ostatní hráči jsme tady proto, aby se udělal úspěch. Jsem připravený podřídit se týmu. Medaili dostávají všichni. Doufám, že uděláme co největší úspěch.

Když jste zvažoval mistrovství světa, byla velkým lákadlem Bratislava a skoro domácí atmosféra?
Samozřejmě. Byl to jeden z klíčových faktorů. Před měsícem se mi narodila dcera a viděl jsem ji jen pár dní. Manželka s dcerou tady se mnou mohou být, hraje to důležitou roli.

Co vám řekli na farmě nebo v prvním týmu Avalanche směrem k příští sezoně?
Moje budoucnost se teď bude řešit. Je to záležitost agenta a vedení Colorada. Moc bych si přál, abych tam zůstal a posunul se na lepší pozici. Ale je to jen moje přání. Nemůžu odhadovat, jak se to vyvine.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz