Falter exceloval, ale svou roli zná. Chválí Trvaje, masku má jako Murray

Foto: Karolina Martinková, hc-olomouc.cz

31. srpna 2016, 16:54

David Jahoda

Byl to poslední domácí přípravný duel Olomouce před novou sezonou, zároveň však první pro Martina Faltera před domácím publikem. A lepší premiéru si ani přát nemohl, v utkání, kdy Hanáci zdolali slovenský Trenčín vysoko 5:0, se zaskvěl několika neskutečnými zákroky. Na první pohled by se mohlo zdát, že před začátkem extraligy nasadil trenérům brouka do hlavy, jenže tak úplně tomu není. „Situace je daná, do sezony vstupuje jako brankář číslo jedna Braňo Konrád,“ zmiňuje Falter. Ten si mimo jiné chválil spolupráci s Jiřím Trvajem

Kohoutům se střetnutí proti Trenčínu opravdu povedlo, po zprvu neuspokojivých výsledcích dokázali vyhrát potřetí za sebou. „Pro gólmana to byl těžký zápas. Myslím, že opticky i reálně jsme byli lepší. Měli jsme puk na svých hokejkách, tlačili jsme soupeře. Oni se dostávali spíše do šancí, než do nějakého souvislejšího tlaku. O to to bylo těžší. Nějaké příležitosti si Trenčín vypracoval, ale vždycky to bylo zčistajasna. Bylo dobré, že jsme časem vždycky přidali jeden gólík navrch,“ hodnotila duel s Duklou Trenčín předsezonní posila „Mory“ z Brna. 

Vypadalo to, že i když jde pouze o přípravné utkání, nechtěl, aby mu čisté konto uteklo. Už během úvodních dvou částí se předvedl perfektními zákroky, vrchol pak přišel v posledních minutách zápasu. „Byl to docela náročný zákrok, naštěstí jsem se stihl zaseknout a vrátit ještě zpátky. Nepříjemné u toho bylo, že dojíždějící hráč mě kopl do hlavy. Chviličku jsem byl otřesený, ale nebylo to tak strašné,“ prozradil Falter.

>> Ideál dvojky? Falter. Snad nebude tak ambiciózní, říká Venera

Jak moc ho doopravdy vychytaná nula potěšila? „Určitě je to super, lepší než dostat tři góly. Pořád je to ale pouze příprava a budu jen rád, když se mi to potom povede i v lize. Je to ale bezpochyby důležité z toho pohledu, že se člověku pak lépe pracuje, když se mu nějaký zápas povede,“ podotkl bývalý brankář Brna, Sparty či Kladna.

I když se v předposledním přípravném utkání zkušený gólman hodně předvedl, všichni v Olomouci včetně něj vědí, že stěžejní roli bude mít jeho kolega. „Situace je daná. V přípravě jsme si zápasy rozdělili, ale do sezony vstupuje jako brankář číslo jedna Braňo (Konrád – pozn. red.). Já se budu snažit být připravený, až přijde moje chvíle,“ nechal se slyšet Falter.

„Situace je daná. V přípravě jsme si zápasy rozdělili, ale do sezony vstupuje jako brankář číslo jedna Braňo. Já se budu snažit být připravený, až přijde moje chvíle.“

Kouč Venera si po příchodu Faltera pochvaloval, že jeho nové posile do brankoviště role druhého gólmana nevadí. Falter na ní byl v minulých letech zvyklý. „Vím, s čím jsem sem šel. Nebudu říkat, že jsem přišel hned od začátku chytat a mít ambice rvát se o post jedničky. Myslím si, že Braňo to má podložené minulou sezonou a byla by asi hloupost do toho nějak teď zasahovat. Až sezona ukáže, jak na tom budeme,“ doplnil dvaatřicetiletý brankář. 

Jeho výkon proti Trenčínu každopádně nemohl nikdo zpochybnit, chválil ho asistent trenéra Jan Tomajko, fanoušci si pak žádali tradiční pozápasovou děkovačku, na kterou se vždy těší v podání Konráda. „Já ani nevím, jak se tady děkuje. Mám svoji děkovačku asi patnáct let stejnou. Prostě pozdravím lidi, smeknu pomyslný klobouk a jdu pryč. Abych se přiznal, tak ani nevím, co tu Braňo předvádí. Já jsem v těchto věcech trochu konzervativnější,“ vysvětloval.

 >> Olomouc ulovila z Brna Faltera a Buriana. Na Hanou míří i Protasenja

Falter se v Olomouci po pár letech setkal také s Jiřím Trvajem, bývalým výborným extraligovým brankářem, který svou kariéru ukončil před necelými dvěma lety právě na Hané. Následně se stal trenérem gólmanů. „Spolupráce s ním je výborná. Známe se spolu už hodně dlouho, působili jsme spolu ve Vítkovicích a v Brně. Teď jsme na to navázali, akorát on už je na opačné straně. Snaží se nám pomáhat, hodně se tomu věnuje, zapojuje do toho nové prvky, což třeba jinde nebylo. Člověk má chuť pracovat s někým, kdo toho odchytal opravdu moc. Navíc si spolu sedíme lidsky,“ řekl Falter. 

„Musí ho to hodně bavit, když chytal do 41 let. Práci trenéra se věnuje se stejnou vervou, jako když chytal,“ odpovídal novinářům Falter. „Jirka jde s dobou, ale nemůžu vám prozradit všechny fígle, abychom neradili konkurenci,“ usmíval se od ucha k uchu.

 

Martin Falter už má novou masku! Co na ni říkáte? Podle nás dost dobrý #hcolomouc #mora

Fotka zveřejněná uživatelem HC Olomouc (@hcolomouc),Srp 24, 2016 v 4:26 PDT

Závěrem padla otázka i na jeho novou masku, která má hodně jednoduché rysy. „Motivy jsou jednoduché, dva roky jsem měl, řekl bych, až takovou přepláclou masku. Poslední dobou je těch obrázků až moc, nejde ani poznat, o co jde. Dnes je proto výjimečnější udělat si takový retro styl v barvách klubu. Je to inspirované starými gólmany v NHL, kdysi na maskách takové motivy měli. Letos chytal s takovou maskou i Matt Murray za Pittsburgh ve finále Stanley Cupu. Probíral jsem si různé motivy, všelijaké lebky a kytaristy, nakonec mě ale napadlo, že si dám něco jednoduchého. Myslím, že tím není co zkazit.“

Brankář Pittsburghu Matt Murray

Brankář Pittsburghu Matt Murray

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz