Fair play večírek v Hradci: Kováčik s Bulíkem odvolali (ne)fauly soupeře

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Posunout lidskou čest nad zájem vyhrát zápas za každou cenu, o tom by měl sport být. Momenty fair play bývají i v hokejové extralize k vidění, ale nedělní zápas Hradce Králové s Kometou asi předčil všechno: Během druhé třetiny hokejisté na obou stranách „odmítli“ přesilovku, když opravili verdikt rozhodčích a přiznali, že soupeř nefauloval. Klobouk dolů!

Když se šlo do druhé části, za stavu 1:1 visel ve vzduchu důležitý rozdílový gól. Obří šanci měl z brejku Jan Hruška, ovšem stejnou pozici využil až domácí Tomáš Bulík (na snímku). K jeho vítězné trefě by asi nedošlo, kdyby Jozef Kováčik minutu předtím nevyrazil za rozhodčími. Ti se chystali vyloučit Tomáše Knotka za vysokou hůl, ovšem brněnský zadák jim vysvětlil, že ho Knotek nefauloval.

A krátce před druhou pauzou se situace otočila. V hodně nepřehledné situaci dostal hokejkou do obličeje Radovan Pavlík a Martin Zaťovič se posadil na lavici hanby s vyhlídkou nepříjemných čtyř minut. Jenže po chvilce dohadů se vrátil zpátky – právě Bulík přiznal, že to on upravil svému spoluhráči úsměv.

„Myslím, že by to udělal každý. Měl jsem debatu s rozhodčím, viděl jsem i skvrnu na svojí hokejce, takže to bylo jednoznačné,“ přiznal Bulík. Jeho rytířské gesto samozřejmě nejvíc ocenil Zaťovič. „Lekl jsem se toho hráče, protože přiletěl úplně z druhé strany. Natahoval jsem se po puku a nevím, jestli to byla moje hokejka, nebo spoluhráčova. Myslím, že moje ne, že jsem ji měl na ledě. Ale bylo to fakt tak rychlé, že nevím,“ váhal i po utkání útočník Komety.

Zaťovič po cestě z trestné dvakrát zatleskal směrem k hradecké střídačce. Takhle to má vypadat! „Tleskal jsem tomu hráči, protože se přiznal. Je to fair play,“ uznal. Borci na obou stranách v neděli ukázali, že zápas můžou odehrát tvrdě, a zároveň s maximálním respektem k soupeři. „Dva takové momenty v zápasu, že se odvolaly fauly, co k tomu říct...“ váhal Zaťovič. „Fair play k hokeji patří.“

Ostatně v podobném duchu se nesla i bitka Štajnocha s Káňou, která rozčísla hru už za rozhodnutého stavu ve třetí části. „Taky férová,“ přitakal Martin Zaťovič. „Sundali to, chtěli si zaboxovat. Myslím, že Kánis chtěl ukázat, že to prostě nevzdáváme. Šel do toho naplno a já ho chválím. Spadl, ale neřekl bych, že by prohrál. Vyrovnaná bitka, pak se kluci poklepali, to je férové. Takže super,“ dodal účastník posledních tří světových šampionátů.

Spokojenost ovšem mohla po zápase vládnout jenom na hradecké straně. Tomáše Bulíka hřál jeho tučný podpis pod vítězstvím 5:1 tím spíš, že se s organizací Mountfieldu nedávno už loučil. A to ne zrovna v dobrém, odmítal totiž nastoupit za partnerský klub v Litoměřicích.

„Nerad bych se k tomu vracel. Už je to za mnou a dívám se dopředu,“ reagoval. Teď už zase bojuje o místo v extraligovém kádru, Kometě dal vůbec svůj první gól za dobu, co hraje pod Bílou věží. „Jsem určitě rád, může mi to jen pomoct. Je potřeba si to užít tak do půlnoci, v úterý máme zase těžký zápas.“

Ve třech utkáních za Litoměřice nasbíral pět bodů, takže si v době hradecké marodky povolání určitě zasloužil. „Sám jsem nečekal, že se to tak vyvine. Nakonec jsem tu a jsem za to rád. Budu se snažit odevzdat pro Hradec všechno,“ ujistil Bulík.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz