Extraligovou ikonu baví hokej i o patro níž. Jak si vede Burger?

Foto: Tomáš Kostečka, Benyho galerie

Nejvíce startů v historii Tipsport extraligy má František Ptáček (1209). Brzy by ho měl překonat plzeňský Petr Kadlec. Na třetím a čtvrtém místě jsou Petr Leška a Jan Peterek. Pátý, s 1129 starty, je nynější kapitán Rytířů Jiří Burger.

» Hlasování v anketě Sympaťák WSM Ligy ZDE

Burger je zároveň druhým nejproduktivnějším hráčem historie TELH (334+467). Více bodů získal jen Petr Leška. Burgrovým maximem zůstává 63 bodů ze sezony 1999/2000. Právě tehdy debutoval v národním týmu, za který nastupoval až do roku 2007.

Nezůstalo jen u osobních úspěchů – na jaře 2001 slavil titul se Vsetínem a má také tři stříbra s Vítkovicemi.

Burgrův příchod do WSM Ligy proto vyvolal nadšení nejen mezi kladenskými fanoušky, ale i u soupeřů. Všichni se těšili, že se prestiž WSM Ligy zase zvedne. 

„Hokej mě baví i v první lize. Baví mě už od šesti a pořád tomu tak je," říká devětatřicetiletý centr. „Z extraligy se mi po ničem nestýská, alespoň takhle narychlo mi v hlavě nic nenaskočilo."

Protože ho hokej stále naplňuje, konec kariéry předem neplánuje. „Koukám jen na tuto sezonu. Dál ne," potvrzuje. V hlavě tak stále nemá konkrétní představu, co bude, až s hokejem skončí.

Burgrovi zdraví drží (i když v páteční předehrávce z dosud neznámých příčin chyběl), věk je ovšem znát – je potřeba se pořádně rozcvičit. Jak to má se vstáváním? „Jak kdy," usmívá se. „Po vítězných zápasech se stává výborně, po prohraných nebo některých výjezdech na Moravu je to horší."

„Koukám jen na tuto sezonu. Dál ne."

Burger si zatím nevede špatně – ve 34 zápasech stihl osm branek a dvacet asistencí, drží se tak na šesté příčce prvoligového bodování. Horší je sedm minusových bodů ve statistice +/-.

V posledních zápasech nastupoval vedle Jana Kloze a Davida Tůmy, kteří se loni společně s Jaroslavem Roubíkem (a celým ústeckým mužstvem) postarali o kladenské vyřazení. Teď mají za úkol vrátit Rytíře do extraligy. 

Jiří Burger k tomu má pomoci na ledě i v kabině. Stejně jako ve Vítkovicích je kapitánem. „Někdo to céčko na dresu mít musí, ale kabinu odjakživa řídí všichni starší kluci. Není to o jednom jedinci." K ruce má Petra Tona, už zmíněného Františka Ptáčka, Jiřího Cetkovského, hecíře Davida Růžičku nebo Petra Tenkráta.

„Někdo céčko na dresu mít musí, ale není to o jednom jedinci."

První tři čtvrtiny WSM Ligy napověděly, že hlavními soupeři Kladna budou České Budějovice a Jihlava. Rytíři jsou druzí, na vedoucí Motor ztrácí osm bodů. 

Pavel Patera ale záměrně budoval tým pro play off, aby se neopakovala selhání z předcházejících dvou sezon.

Až ve vyřazovacích bojích se ukáže, jak na tom Kladno je. 

Jak se daří osobnostem WSM Ligy?

Jiří Burger (Kladno) – 34 zápasů, 8+20, - 7 +/-
Petr Ton (Kladno) – 34 zápasů, 9+15, - 12 +/-
Petr Tenkrát (Kladno) – 35 zápasů, 8+12, - 10 +/-
František Ptáček (Kladno) – 34 zápasů, 3+8, + 3 +/-
Lukáš Zíb (Č. Budějovice) – 13 zápasů, 3+5, + 6 +/-
Václav Pletka (Litoměřice) – 31 zápasů, 6+8, - 1 +/-
Roman Erat (Třebíč) – 33 zápasů, 4+23, + 5 +/-
Tomáš Divíšek (Most) – 28 zápasů, 10+12, - 4 +/-
Jan Alinč (Most) – 27 zápasů, 2+12, 0 +/-
Marek Pinc (Most) – 12 zápasů, 91.36 %, 3.33 G/Z
Karel Plášek (Přerov) – 33 zápasů, 5+8, + 5 +/-
Jan Novák (Slavia) – 34 zápasů, 1+11, + 8 +/-
Pavel Kolařík (Slavia) – 20 zápasů, 1+4, - 4 +/-
Jaroslav Roubík (Ústí n/L) – 22 zápasů, 10+10, - 3 +/-
Tomáš Čachotský (Jihlava) – 34 zápasů, 10+25, + 18 +/- 

Jiří Burger, kapitán Rytířů.

Jiří Burger, kapitán Rytířů. | Foto: Tomáš Kostečka, Benyho galerie

» Pro Jiřího Burgra můžete hlasovat ZDE

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz