Extraliga juniorů bude bez Číňanů. Začne šlágrem Vsetín – Přerov

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

10. června 2020, 18:01

Martin Voltr

Ještě nedávno visela ve vzduchu možnost, že by se do Extraligy juniorů, tedy druhé nejvyšší soutěže, mohli zapojit i Číňané. Ovšem nakonec tomu tak nebude.

„Minulou sezonu tady byl dospělý tým, ale čínská strana má nyní představu, že bychom u nás začali připravovat tým do dvaceti let, jenž by podle předběžných jednání hrál druhou nejvyšší juniorskou ligu. Teď jde ale o to, jestli to situace ve světě dovolí. Uvidíme, jak se bude vyvíjet, ale ve spojení jsme,“ citoval na konci května Deník N trenéra Jiřího Šejbu.

Nyní ovšem výkonný výbor Českého hokeje schválil podobu soutěže podle původních předpokladů. Tedy bez čínského týmu a s dvanácti účastníky, kteří budou bojovat o jedno místo v baráži o Juniorskou ligu akademií.

Z Extraligy juniorů v minulé sezoně vybojoval návrat mezi elitu Havířov, do nejnižší soutěže sestoupil Žďár nad Sázavou. Žádný celek naopak nepřibyl, neboť Juniorská liga akademií se nehrála a z Ligy juniorů vinou nedohrané sezony nikdo nepostoupil.

Týmy ve druhé nejvyšší soutěži budou nadále rozděleny do dvou skupin. Na jejich složení se nic nemění, pouze z každé ubyl jeden účastník:

Skupina Západ: Kralupy nad Vltavou, Kobra Praha, Ústí nad Labem, Písek, Chrudim, Havlíčkův Brod
Skupina Východ: Vsetín, Přerov, Poruba, Šumperk, Warriors Brno, Litomyšl

Také formát soutěže zůstal rámcově stejný, ale s drobnými změnami. V základní části se týmy ve skupinách střetnou osmkrát každý s každým (40 kol) a první čtyři z každé skupiny postoupí do play off, hraného křížem – první tým ze skupiny Západ vyzve čtvrtý ze skupiny Východ atd. Čtvrtfinále, semifinále i finále se hrají na tři vítězná utkání, mistr soutěže postoupí do baráže o účast v Juniorské lize akademií 2021/22.

Mužstva z pátých a šestých příček skupin čeká play down. V prvním kole se střetnou regionálně – tedy týmy ze skupiny Západ spolu a týmy ze skupiny Východ spolu – na tři vítězná utkání a dva poražení přímo sestoupí do Ligy juniorů.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Úspěšné týmy z prvního kola play down sehrají ještě druhé kolo, rovněž na tři vítězná utkání, a jeho vítěz si zajistí záchranu v Extralize juniorů. Poražený následně odehraje baráž proti vítězi Ligy juniorů, tentokrát ovšem jen na dvě vítězná utkání.

Podobně jako v případě dalších soutěží, také u Extraligy juniorů by měl odpadnout limit čtyř hráčů mladší kategorie na soupisce, technické normy se však teprve ladí.

Hotové je ovšem rozlosování soutěže. Základní část odstartuje v pátek 18. září a vyvrcholí v úterý 23. února příštího roku, kromě tří vložených kol zůstávají hracími dny pátek a neděle.

V prvním kole bude největší pozornost poutat souboj Vsetína s Přerovem. Kromě Valachů se na domácí půdě představí také Litomyšl, Warriors Brno a v západní skupině Havlíčkův Brod, Ústí nad Labem a Kralupy nad Vltavou.

Úvodní kola Extraligy juniorů

Skupina Západ

Pátek 18. září:
BK Havlíčkův Brod – IHC Králové Písek
HC Slovan Ústí nad Labem – HC Kobra Praha
HK Kralupy nad Vltavou – HC Chrudim

Neděle 20. září:
IHC Králové Písek – HC Chrudim
HC Kobra Praha – HK Kralupy nad Vltavou
BK Havlíčkův Brod – HC Slovan Ústí nad Labem

Kompletní rozlosování »

Skupina Východ

Pátek 18. září:
HC Litomyšl – HK Mladí Draci Šumperk
VHK ROBE Vsetín – HC ZUBR Přerov
HCM Warriors Brno – HC RT TORAX Poruba

Neděle 20. září:
HK Mladí Draci Šumperk – HC RT TORAX Poruba
HC ZUBR Přerov – HCM Warriors Brno
HC Litomyšl – VHK ROBE Vsetín

Kompletní rozlosování »

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz