Evropský hrdina Tatar: Outsideři? Těm nepřejícím jsme zavřeli pusu

Foto: Stanislav Souček

26. září 2016, 9:27

Adam Bagar

Podle bookmakerů a hokejových odborníků měli být největšími otloukánky Světového poháru v Torontu, ovšem hokejisté Týmu Evropy se neskutečně semkli a píšou pohádku, jakou by snad ani samotný Hans Christian Andersen nevymyslel. Podceňovaný výběr trenéra Kruegera už v silné základní skupině srazil Američany, Čechy a slavil postup do semifinále, v němž si vyšlápl také na Švédy. "Je to parádní," raduje se dvoubrankový střelec Tomáš Tatar v rozhovoru pro slovenskou televizi TV Dajto.

Do přípravy přitom tahle směsice osmi národností nevstoupila vůbec dobře a po dvou jasných porážkách se zámořskými mladíky jí věřil opravdu jen málokdo. Pak se ale neskutečně zvedla! V generálce na turnaj smetla Švédy, v úvodním ostrém vystoupení vynulovala Američany a na jejích holích skončili těsně také čeští hokejisté. Suma sumárum, Tým Evropy mohl slavit sladký postup do semifinálových bojů.

Ale ani tam jeho senzační jízda neskončila, v prodloužení porazil Švédy 3:2. "Je to paráda! Své pocity ani neumím pořádně popsat. Celou dobu jsme si věřili. A bojovali jeden za druhého. Je tady skutečně skvělý kolektiv," pokyvuje nadšený Tomáš Tatar. "Myslím, že tímto jsme zavřeli pusu těm, kteří nám nepřáli a tvrdili, že jsme outsideři. No a nyní jsme ve finále," slaví střelec dvou klíčových gólů semifinále.

"Kanaďané zde hrají suverénně nejlíp ze všech. My jen můžeme bojovat srdcem, semknout se a tahat za jeden provaz jako dosud. Nevzdáváme se!"

Pětadvacetiletý útočník nejdřív na startu třetího dějství poslal svůj výběr do vedení a ve čtvrté minutě prodloužení dramatickou bitvu rozsekl. Brankou, jejíž regulérnost muselo potvrdit až video. "Věděl jsem, že se puk odrazil od mé brusle. Ale byl jsem přesvědčený, že jsem ho tam nekopnul," líčí Tomáš Tatar, který v předchozích kláních těžko hledal ideální formu, ale góly si schoval na nejdůležitější chvíle.

"Strašně mě mrzelo, že jsem až doteď mužstvu bodově nepomáhal. V pravý okamžik ale vždy zabojoval někdo jiný a táhl tým v klíčových pasážích hry. Nyní jsem moc rád, že to vyšlo na mě a zlomil jsem to," těší velkého kamaráda brankáře Petra Mrázka. Zatímco ten už je v Detroitu, Tomáše Tatara čeká v Torontu finále s našlapanou Kanadou, která od začátku turnaje nebere nic jiného než nejcennější kov.

"Bude to velmi náročná série. Kanaďané jsou velkým favoritem, hrají zde suverénně nejlíp ze všech," pokyvuje Tatar. Jeho tým se s javorovými listy střetl už v základní skupině a tehdy bral prohru 1:4. "My jen můžeme bojovat srdcem, semknout se a tahat za jeden provaz jako dosud. Ale nevzdáváme se," velí Tatar před finálovou sérií, která se hraje na dva vítězné zápasy. Ten první už ve středu od 2:00 SEČ.

Ačkoli Tatar, Chára, Gáborík, Hossa, Sekera či Halák nehrají za slovenský národní tým, všichni pevně věří, že jejich počínání fanoušci doma sledují. "Není tady celé národní mužstvo, ale na ramenou máme slovenský znak a aspoň takto ho reprezentujeme. Doufám, že nás lidé doma sledují a podporují," věří Tomáš Tatar. Dokoná evropský výběr senzační tažení, nebo se bude ve finále radovat Crosby a spol?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz