Evropské finále? Ohromná pocta, libuje si Jonák. Vlci sází na jiné pojetí

Foto: Pilsen Wolves

Deset tisíc euro. Takovou odměnu mohou získat Pilsen Wolves, pokud by finálovou účast v soutěži Aliance evropských hokejových klubů o nejlépe fungující mládežnickou organizaci proměnili ve vítězství. Už fakt, že se klub z plzeňské Košutky dostal mezi elitní čtyřku, ale pro jeho předsedu Petra Jonáka znamená hodně.

Povězte, na čem si váš klub zakládá?
Snažíme se přiblížit sport a zážitek z něj dětem. Do dění také aktivně zapojujeme rodiče jako partnery klubu a tím se snažíme podat pomocnou ruku sportovní komunitě v Plzni a okolí. Naším cílem je dosáhnout toho, aby se z dětí stávali nejenom dobří sportovci, ale především zdraví a dobře charakterově vybavení jedinci.

Takže trochu upozadit vidinu velké kariéry vedle toho, co říkáte.
Přesně tak. Klub se jmenuje Pilsen Wolves, takže koncept soustředíme kolem té vlčí smečky, což jde krásně navázat na týmový sport. Zakládáme si na teambuildingu a spolupráci, je pro nás důležité, aby si celá komunita pomáhala. Zároveň název klubu není pouhým pojmenováním klubu, ale odkazuje na výchovu vlčat ve vlčí smečce a současně charakterizuje místo v kolektivu, kde schopnosti každého jednotlivého vlka znamenají úspěch celé skupiny. V tomto duchu klub vedeme.

„Naším cílem je dosáhnout toho, aby se z dětí stávali nejenom dobří sportovci, ale především zdraví a dobře charakterově vybavení jedinci.“

Myslíte si, že to děláte jinak než většina klubů? Zejména jinak než ty velké kluby?
Já to nemůžu srovnat, to musí rodič, který prošel velkým a naším klubem – nechci říkat malým, protože se docela úspěšně rozrůstáme. Minulý rok nám na brusličku přibylo během sezony přes 180 dětí, takže si nemyslím, že už jsme úplně malý klub. Ale snažíme se o jiné pojetí. Základní filozofii klubu nastavil pan Zuna, který ho v roce 2012 založil, a my se v něm snažíme pokračovat dál a samozřejmě ho zdokonalovat a obohacovat z vlastních zkušeností.

Kolik provozujete kategorií?
Dneska máme nejstarší tým starších žáků, a pak obsazené všechny mladší kategorie. V kategorii mladších žáků máme dokonce týmy dva.

Foto: Pilsen Wolves

A počtově se vám daří?
Ve všech kategoriích jsme na tom počtově dobře. Snažíme se, abychom měli maximálně patnáct hráčů a dva gólmany v každém ročníku, a děti tak měly dostatečný zápasový prostor. Trošku nám počtově vázly ročníky 2011 a 2012, ale i to se zlepšuje, jelikož se k nám pořád hlásí nové děti. Nejen ze širokého okolí, ale máme i zájemce ze zahraničí, kteří by se chtěli zapojit do našeho klubu. Bereme to jako velkou poctu a výsledek práce všech lidí, kteří se na chodu našeho klubu podílejí.

Jakou vidíte perspektivu, až vám ročníky dorostou do starších kategorií? Chystáte dorost, juniorku?
Určitě plánujeme mít nadstavbové kategorie, ale po mých zkušenostech, co jsem viděl ve Spojených státech, by se mi líbilo propojení hokeje se středoškolským vzděláním. Abychom netlačili na děti jenom: hokej, hokej, hokej, ale dokázali propojit kvalitní středoškolské vzdělání se sportem.

„Chtěli bychom se propojit s gymnáziem, asi nejenom jedním, a nechat děti dobře studovat i dobře sportovat.“

To už nyní připravujete?
Vychází to, že nejstarší ročník nám do kategorie dorostu dospěje za dva roky, takže už jsme měli nějaká přeběžná jednání. Chtěli bychom se propojit s gymnáziem, asi nejenom jedním, a nechat děti dobře studovat i dobře sportovat.

A přiblížit se tak zámořskému konceptu?
Ano, ve Státech mě to velmi zaujalo. Děti studují i sportují. Důraz je kladen v první řadě na školní prospěch, ale ruku v ruce se sportem. To je ta správná cesta, kterou se chceme do budoucna ubírat. Po ukončení střední školy hráči v USA většinou postupují dál do vysokoškolského hokeje, který už teď u nás v republice taky funguje. V pětadvaceti letech končí vysokou školu, během níž celou dobu sportovali, a můžou se rozhodnout: Chci jít na dráhu profesionálního sportovce, nebo se chci věnovat tomu, co jsem vystudoval. Myslím, že je hrozně důležité, aby se vzdělání sportovců neopomíjelo.

Foto: Pilsen Wolves

Máte domluvenou spolupráci se Škodou Plzeň?
Ve Škodovce teď mládež dělá Jarda Špaček. My jsme předběžně domluveni, že pokud by se někdo chtěl více věnovat hokeji a měl by náběh na profesionální kariéru, a u nás by neměl dostatečné podmínky ke svému rozvoji, může se od deváté třídy jít ukázat a zkusit se dostat do týmu. Ale není to pro nás prioritní cíl. Pro mě i pro nás všechny je cílem, aby děti měly ze sportu zážitek, aby vyrostly s hokejem, a nejenom v hokejové kabině, ale i se vším okolo. Aby tady panovalo dobré prostředí s dobrými lidmi, což se nám daří. Je to o lidech kolem. A pokud někdo z našich odchovanců dosáhne na profesionální kariéru a budeme mu moci jít zafandit na plzeňský zimák na extraligu, bude to pro nás samozřejmě čest.

„Jsme rádi, že si toho někdo všiml a dokázal to posoudit a ocenit.“

Co pro vás znamená aktuální ocenění?
Je to pro nás ohromný úspěch. Pro nás jako klub, kde to rodinnou formou dělají trenéři, rodiče a dobrovolníci, kteří mají hokej opravdu rádi, je to takové ocenění naší společné práce. Jsme rádi, že si toho někdo všiml a dokázal to posoudit a ocenit. Opravdu je to pro nás pocta.

A věříte, že máte na to, abyste soutěž vyhráli?
Když vyhrajeme, bude to pro nas obrovský úspěch, ale už jen to, že jsme se dostali mezi nejlepší čtyřku organizací z celé Evropy, které se do soutěže přihlásily, je pro nás nemalé ocenění naší práce a důkaz toho, že jdeme správným směrem. Já osobně mám velkou radost za všechny, kteří jakkoliv klubu pomohli a pomáhají, ať už při jeho začátcích, nebo nyní. Velký dík patří také všem rodičům, kteří nám dávají důvěru při výchově jejich dětí. Ocenění nesměřuje jen k práci členů klubu, ale také ke všem, kteří se snaží náš klub aktivně podporovat. Bez podpory všech správných lidí, sponzorů, veřejných donátorů, Českého hokeje a dalších organizací bychom mohli jen stěží dosáhnout takového úspěchu v konkurenci evropských klubů.

Foto: Pilsen Wolves

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz