Edmonton, Rangers i tituly s Pardubicemi. Píša ukončil kariéru

Foto: hcpce.cz

3. června 2018, 10:18

Václav Jáchim

V pátek oficiálně ukončil kariéru Karel Pilař, patrně už mnohem dřív tak učinil jeho vrstevník Aleš Píša. Zkušený obránce, jenž tuzemskou nejvyšší soutěž válel pouze za Pardubice, odešel z vrcholového hokeje v tichosti. Nikdy si nepotrpěl na velká slova, ovšem pochlubit se může mnoha zajímavými počiny. Píšův konec kariéry potvrdil klubový web druholigového Trutnova, kde ještě v uplynulé sezoně nastupoval.

V posledním ročníku třetí nejvyšší soutěže sehrál Píša 11 utkání, jednačtyřicetiletý zadák posléze skončil úplně. Za Trutnov nastupoval tři sezony, prokazoval, že hokej stále miluje. Ovšem také bojoval se zraněními. "Po vleklých zdravotních potížích se Píša rozhodl ukončit kariéru," uvedl web hokejového Trutnova s tím, že klub musí hledat adekvátní náhradu.

Píša s hokejem začínal v rodných Pardubicích, kam se později dvakrát vrátil po angažmá v NHL a v Rusku. Důrazný obránce se rychle prosadil ve svém ročníku 1977, zahrál si na evropském šampionátu osmnáctiletých 1995, dvakrát startoval na MS dvacítek – například se Židlickým, Hejdukem, Hlaváčem, Varaďou, Kubinou a dalšími zástupci ohromně silné generace.

Píšova výkonnost šla postupně nahoru, v sezoně 2000-01 byl vyhlášen nejlepším obráncem domácí nejvyšší soutěže. Už předtím se prosadil do národního týmu dospělých, v reprezentaci sehrál celkem 27 utkání a vstřelil jedenu branku. Na velký turnaj dospělých se sice nepodíval, ovšem v roce 2001 byl draftován Edmontonem a záhy vyrazil za Atlantik.

Obránce s výbornou střelou, poziční hrou a důrazem v osobních soubojích strávil za Atlantikem dvě sezony. V barvách Oilers absolvoval 50 utkání NHL s bilancí gólu a tří nahrávek, po výměně stihl ještě tři zápasy za New York Rangers, načež se v létě 2003 přesunul do ruského Čerepovce.

Na východní frontě válel Píša dvě sezony, později také za Atlant Mytišči. Po návratu do Pardubic následně znovu zvedl kotvy a v ročníku 2007-08 na 20 utkání posílil Torpedo Nižnij Novgorod. Od léta 2008 pak nastupoval za mateřský klub až do konce sezony 2014-15, posléze ještě vypomáhal zmíněnému druholigovému Trutnovu.a Píša se v letech 2010 a 2012 podílel na zisku dvou mistrovských titulech pro Pardubice, v nejvyšší soutěži působil od ročníku 1993-94 dalších 16 sezon. Jak uvádějí stránky Dynama, dres klubu oblékl v 786 soutěžních zápasech (i s účastní v baráži), vstřelil 77 branek a přidal 174 nahrávek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz