Dvougólový Mertl položil Spartu. Hodně se mi ulevilo, přiznává

Foto: Milan Podpera, hcplzen.cz

19. září 2020, 8:54

Matěj Vybíral

Poslední čtvrtina loňské extraligové sezony se mu nepovedla, ve třinácti zápasech vstřelil pouze gól. Hned na úvod nového ročníku ale Tomáš Mertl pálí ostrými, dvěma přesilovkovými trefami pomohl Plzni skolit Spartu 5:3.

V osmi přípravných zápasech Generali Česká Cupu si Tomáš Mertl připsal jen tři body za asistenci a dva góly. Stejný počet jich vstřelil hned v 1. kole Tipsport extraligy proti Spartě.

„Vstup do sezony je pro každého hokejistu velmi důležitý. Hodně se mi ulevilo,“ přiznává Mertl. Ten řídil obrat Západočechů ve druhé třetině. Nejprve srovnal přesnou střelou při špatném střídání Sparty. „Nebyl to klasický přesilovkový gól. Frodo (brankář Dominik Frodl, pozn. red.) mě skvěle viděl a rozehrál. Vzal jsem akci na sebe a vystřelil k bližší tyči,“ popisuje plzeňský útočník.

Mertl se prosadil v početní výhodě také v závěru druhé třetiny, tentokrát už z mezikruží po klasické kombinaci s Milanem Gulašem. Plzeň tak vedla 3:1, ale Pražané dvěma slepenými trefami v závěru druhé a v začátku třetí třetiny rychle srovnali.

„Vstup do sezony je pro každého hokejistu velmi důležitý."

„Spartu jsme tím mohli postavit na nohy, ale hned jsme využili její chyby a zase jsme šli do vedení, což bylo velmi důležité,“ myslí si Mertl. Škodovka totiž hned odpověděla zásluhou Jakuba Poura a na konečných 5:3 upravil Petr Kodýtek.

Západočeši tak na úvod sezony vybojovali velmi cenné tři body proti jednomu z aspirantů na titul. „Zápas nám ukázal, že budeme schopni hrát se všemi týmy. Sparta je ohromně silný soupeř. Na domácím ledě jsme chtěli vyhrát a tři body na začátek nás nakopnou,“ věří rodák z Českých Budějovic.

Plzni také pomohla dobrá hra v oslabeních. Hrála jich hned šest včetně 70vteřinového oslabení tří proti pěti, ale ani jednou neinkasovala. „Sparta má velkou sílu v přesilovce, ale i se štěstím jsme se ubránili. Pár chyb jsme udělali a dvakrát nám pomohla tyčka,“ doplňuje čtyřiatřicetiletý centr.

„Zápas nám ukázal, že budeme schopni hrát se všemi týmy."

Mertl si také po více než půl roce užíval hlasitou podporu fanoušků, kteří i v omezeném počtu vytvořili utkání důstojnou kulisu. „Samozřejmě bychom raději plnou arénu. Ale i v tomhle počtu byla atmosféra velmi povedená a podporu jsme na ledě vnímali,“ dodává na závěr.

Foto: Milan Podpera, hcplzen.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz