Dvě MS v jednom roce? Těžké. Musíme se s tlakem poprat, ví Svozil

Foto: Martin Voltr

4. dubna 2021, 12:47

Martin Voltr

Po vypadnutí z extraligového play off se Stanislav Svozil velmi rychle připojil k reprezentační osmnáctce a ve Vyškově už trénuje na mistrovství světa. Své druhé v letošní sezoně.

Svozil si – stejně jako David Jiříček – zahrál už na dvacítkách v Edmontonu, kde patřil k oporám českého týmu. A teď má před sebou další velký turnaj. Ve fyzických silách problémy nečeká, ale zásadní bude, jak si poradí jeho hlava...

Jaké jsou pro vás první dny u týmu?
Já jsem strašně rád, že jsem sem mohl přijet. Jsem rád mezi tou bandou kluků a že jsem se s nimi konečně potkal. Dlouho jsem se s nimi neviděl.

Jak dlouho vlastně?
Naposledy jsem s nimi byl v Kanadě na World Hockey Challenge. To bylo v roce 2019.

To jsou hezké vzpomínky, bronzové…
Parádní vzpomínky! Moc rád na to vzpomínám.

„Jsem rád mezi tou bandou kluků a že jsem se s nimi konečně potkal. Dlouho jsem se s nimi neviděl.“

Je dobře, že jste mohl po vypadnutí s Kometou rychle dorazit na reprezentaci a hodit extraligu za hlavu?
Samozřejmě žádný tým, a zvlášť Kometa, nechce skončit ve čtvrtfinále. My jsme bohužel skončili. Třinec hrál opravtu dobře a i když to pro nás výsledkově vypadá strašně, tak ne úplně všechny zápasy byly tak jednoznačné. I když jsme prohrávali 0:3, tak jsme se snažili, ale dostali jsme blbý gól a bylo hotovo.

Na druhou stranu, už za obrat v předkole jste museli být hodně rádi.
Rozhodně. Byli jsme rádi, že jsme přešli předkolo, protože jsme prohrávali 0:2. Doma jsme vyhráli oba zápasy v prodloužení a na pátý už jsme jeli do Vítkovic posíleni, že můžeme vyhrát i ten. Naštěstí se to povedlo.

Vám na konci sezony ale klesal ice time. Jak jste to bral?
Člověka to samozřejmě trošku mrzí. Ale zvlášť pro mě je důležitější týmový úspěch než osobní statistiky. Takže i kdybych nehrál, tak bych klukům fandil a přál bych si, aby udělali co nejlepší výsledek.

A čím si ten menší prostor vysvětlujete?
Nedokážu přesně říct, čím to bylo.

Jak se jinak ohlížíte za svou druhou extraligovou sezonou?
Na začátku jsem byl dva měsíce doma, od toho se pak start sezony odvíjel. Nebylo to úplně ideální. Mohl jsem ale jet na dvacítky, což bylo pro mě i ostatní kluky dobré. I když jsme skončili na sedmém místě, což není žádná výhra. Od té doby jsem se trochu rozehrál a už to šlo pomalu nahoru.

Všechny lidi teď zajímá, jak vy a David Jiříček zvládnete další mistrovství světa v jedné sezoně. Bude to hodně těžké?
Já si myslím, že zrovna pro nás dva to bude asi nejtěžší, protože na nás bude vyvíjený tlak jak od hráčů, tak od trenérů i fanoušků. My se s tím budeme muset poprat. Určitě tam nejedeme s tím, že hrajeme extraligu a že jsme byli na mistrovství světa dvacítek. Je to pořád stejný hokej.

Nesmíte nic podcenit.
Když se na to dobře připravíme, tak to půjde. Ale když to budeme brát tak, že to je jenom do osmnácti let, bude to hodně těžké. Tak to ale určitě brát nebudeme, nemůžeme a nechceme.

„Sám moc dobře vím, že do turnaje nemůžu jít s tím, že to půjde samo. Bude to stejně náročné jako v Brně i na dvacítkách.“

Fyzicky se cítíte dobře?
Teď ještě dost trénujeme a nabíráme fyzické síly. Myslím, že to zvládneme.

Z českých hráčů si kombinaci dvou šampionátů vyzkoušeli naposledy Jakub Lauko nebo Martin Nečas. Nekoukal jste na jejich příklad a neříkal si, jak to zvládnout?
Ne, to ne. Sám moc dobře vím, že do turnaje nemůžu jít s tím, že to půjde samo. Bude to stejně náročné jako v Brně i na dvacítkách. Nikdo tam nejedeme s tím, že to bude jednoduché.

Když člověk vidí tu skupinu, stejně silnou jako na dvacítkách, tak ani nejde nic podcenit…
No, dá se říct, že tam jedeme jako outsideři. Třeba to pro nás bude výhoda, že budeme moci překvapit. Co nejlíp se na to nachystáme a o to překvapení se pokusíme.

Foto: Martin Voltr

Berete to tak, že na začátek nutně musíte porazit Němce, jestli chcete myslet na čtvrtfinále?
Všechny zápasy jsou stejné, každý chcete vyhrát. Do každého zápasu půjdeme s tím, že chceme vyhrát za tři body.

Líbí se vám český tým?
Já si myslím, že tým máme nadstandardní. Ale musí se to samozřejmě ukázat na ledě. V týmu panuje dobrá nálada, je tu sranda a všichni se baví se všemi. Věřím, že i díky tomu bychom mohli překvapit.

A v čem by měla být vaše doména na ledě?
Gólmany máme výborné, ať už to jsou Tomáš Suchánek, Dan Král, Olda Šatný, nebo Patrik Hamrla. V obraně máme spoustu hráčů, co hrajou extraligu nebo první ligu, a v útoku taky. Základ pro nás ale bude obrana, z té se budeme snažit přecházet do útoku a vytvářet si šance.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz