Dvacítka byla kousek od skalpu Švédů. Nakonec padla po nájezdech

Foto: Martin Voltr

0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3 a 3:4 po samostatných nájezdech. Česká dvacítka v turnaji čtyř zemí v Příbrami odehrála velmi vyrovnaný zápas proti Švédsku, nebyla ani daleko od vítězství, ale nakonec byl severský celek šťastnější v individuální disciplíně.

V české brance dostal tentokrát přednost přerovský Michal Postava. Ten naposledy oblékl reprezentační dres v polovině listopadu na turnaji čtyř zemí ve švédském Ängelholmu. Kapitánské céčko převzal po zraněném Michaelu Krutilovi další obránce David Moravec.

Mírní favorité byli Švédové. A to potvrdili na začátku páté minuty.

V přesilové hře našel Oskar Jellvik na levém kruhu Jonathana Myrenbergera, který z první propálil domácího brankáře. První třetinu sehráli domácí hodně mizerně a pasivně, nakonec přece jen ale taky měli šance. Dvakrát se ke konci úvodní periody ocitl v dobré pozici Jaroslav Chmelař, jednou pálil při situaci dva na jednoho Daniel Herčík, ale minul.

Start do druhé části vyšel o hodně lépe domácím.

Už po pěti minutách se ocitl s pukem volný na levém kruhu Lukáš Pajer. Ten střelou na vzdálenější tyč propálil Blomquista a srovnal na 1:1.

Tohle Čechy nakoplo. O chvíli později ujel všem Stanislav Vrhel. Tváří v tvář brankářovi však neuspěl – Blomquist předvedl parádní semafor lapačkou.

Skóre mohl otočit i aktivní Daniel Herčík, který to vzal na sebe, ale z blízkosti přestřelil. Druhá perioda již byla pohlednější s šancemi na obou stranách. Před brankovištěm docházelo velmi často k šarvátkám. Rozhodčí takové emoce vyřešili buď trestem, nebo odtrhli hráče od sebe.

Nakonec odcházeli do kabin spokojenější opět Švédové, kteří skórovali krátce po početní výhodě. Ve 35. minutě popostrčil puk Theo Wallberg na Victora Stjernborgera. Ten střelou z první pálil přesně – 2:1.

Začátek třetí periody už patřil Tre Kronor. Michal Postava ale držel naděje českého týmu díky několika povedeným zákrokům. Postupně hrozili i Češi. Stanislav Vrhel se opět dostal do úniku, tentokrát z levé strany, ovšem trefil jen rameno švédského brankáře.

Hosté ale doplatili na svou nedisciplinovanost: Albert Sjöberg dostal trest na 2+2 minuty a výběr Karla Mlejnka hrál zkrácenou přesilovku pět na tři. A tu sehrál perfektně. Tomáš Urban vybídl ke střele z první Petra Hausera, který odkrytou klec neminul – 2:2.

A to nebylo vše.

Ve zbývající přesilovce udeřili domácí ještě jednou. Na brankovišti byl nejdůraznější Šimon Marha a také on dal svou první branku v reprezentační dvacítce – 3:2. Vedení však nevydrželo dlouho. O více jak minutu později se zmocnil kotouče na pravém kruhu Skar Jellvik, jenž našel recept na Postavu a srovnal.

V poslední minutě ujel Jaroslav Chmelař, ale jeho střela skončila nad brankou a na řadu přišlo prodloužení. Chvíli po zahájení faulovali Švédové Pajera a Češi dostali trestné střílení. K tomu se postavil znovu Chmelař, ale i tentokrát minul.

Rozhodnout musely nájezdy. Vítěznou trefu si zapsal Ludwig Persson a Švédové zvítězili nad Českem 4:3 po samostatných nájezdech.

ČESKO – ŠVÉDSKO 3:4 po nájezdech (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Pajer (Urban, Herčík), 52. Hauser (Urban, Pajer), 55. Marha – 5. Myrenberg (Jellvik), 35. Stjernborg (Wallberg), 56. Jellvik (Nilsson), rozh. náj. Persson.
Rozhodčí: Svoboda, Hucl – Jindra, Malý.
Vyloučení: 4:7.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 34:25 (6:6, 10:12, 12:7 – 6:0).
Diváci: 603.
Nejlepší hráči: Jaroslav Chmelař – Ian Blomquist.
Česko: Postava – Němec, D. Moravec, Baláž, Pinkas, Jasečko, Srdínko, Křepelka – Pajer, Herčík, Urban – Chmelař, Altrichter, Marha – I. Sedláček, Vrhel, Hauser – Skuhrovec, Vopat, Krejsa – Chludil. Trenér: Mlejnek.
Švédsko: Blomquist – Forsmark, Wallberg, Olsson, Milosevic, Engström, Asplund, Myrenberg – Jacobsson, Stjernborg, Sjöberg – Robertsson, Dower Nilsson, Persson – Kangas, Hasa, Jellvik – Johansson, Moberg, Forsell – Hofbauer. Trenér: Montén.

Tabulka turnaje čtyř v Příbrami

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko 2 2 0 0 0 9:2 6
2. Švédsko 2 1 1 0 0 8:3 5
3. Česko 2 0 0 1 1 4:8 1
4. Slovensko 2 0 0 0 2 1:9 0

Další program turnaje

Sobota 16. dubna:
12:30 Švédsko – Finsko, přímý přenos »
16:00 Česko – Slovensko, přímý přenos »

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz