Dukla válí! První místo jsme nečekali, shodují se Ujčík a Ščerban

Foto: Petr Kozelek

Ačkoliv v minulém kole Jihlava podlehla Šumperku a její obdivuhodná série jedenácti vítězných zápasů skončila, i nadále zůstává na čele WSM Ligy. S náskokem před Kladnem, Motorem a Slavií, největšími kandidáty na postup do nejvyšší soutěže. Čím to, že se Horákům tak daří?

Klíčem k úspěchu jsou zejména výkony brankářů – Davida Honzíka a Jakuba Škarka, byť nemají mnoho zkušeností. „Kluci v gólmanech cítí jistotu, díky níž se jim pak vepředu hraje lépe,“ chválí vyrovnanou brankářskou dvojici Viktor Ujčík, asistent trenéra.  

Bylo by však bláhové tvrdit, že důvod nejlepší defenzivy soutěže spočívá pouze v nich. „Máme štěstí, že nám výborně chytají gólmani, obránci dobře brání a útočníkům to zatím padá. Takže důvod našich úspěchů je v tom, že se to všechno sladilo na jednu dobu,“ říká Bedřich Ščerban, jednatel klubu. „Před časem jsme se rozhodli kompletně překopat náš systém výchovy. Troufám si tvrdit, že se nám to pomalu začíná vracet a sbíráme ovoce,“ dodává pracovitý manažer.

„Překopali jsme systém výchovy. Pomalu se nám to vrací a sbíráme ovoce."

Dalším rysem Dukly je výborná fyzická připravenost a skvělé bruslení. „Bruslení je základ. Když tým nemá sílu bruslit a nemá pohyb, tak si nemůže vytvářet šance a nemůže soupeře přečíslovat. Jihlava měla vždy dobrý fyzický základ, ale druhá věc je tenhle základ přenést do bruslení. To se našim klukům naštěstí daří. I díky tomu, že mají sebevědomí, protože když se vyhrává, tak má člověk lehčí nohy,“ uvedl pro hokej.cz Viktor Ujčík, který si zvyká na novou roli. „Trenéřinu se teprve učím. Moje hlavní poslání je juniorka. Každopádně jsem rád, že můžu přijít do kontaktu s klukama z áčka, že se od nich naučím hodně věcí – způsob vedení týmu při tréninku a zápasech. Snažím se toho do sebe absorbovat co nejvíc, abych toho v pozdější době dokázal využít.“

Jihlavská série utkání bez ztráty bodu trvala nevídaných jedenáct kol. Během nich se Dukla vyhoupla na čelo WSM Ligy a vybudovala si náskok před svými konkurenty. Takovýto scénář před sezonou, hlavně po nepovedeném Regionálním poháru, očekával málokdo. „Asi bych byl za naivku, kdybych řekl, že jsme se současným postavením počítali. Představovali jsme si, že budeme hrát kolem čtyřky, tohle je příjemný bonus navíc,“ netajil se Viktor Ujčík, klubový odchovanec.

„Asi bych byl za naivku, kdybych řekl, že jsme se současným postavením počítali."

„V tom smyslu, že mužstvo bude hrát takhle dobře, to pro mě až tak překvapivé není. Já týmu hodně věřil, už od začátku ukazovalo velký charakter. Nicméně, že budeme na prvním místě a s takovýmhle náskokem (rozhovor vznikal v době, kdy měla Dukla před Kladnem náskok pěti bodů, pozn. redakce), trošku překvapení je. Ale jsme teprve v půlce sezony, čeká nás spousta dalších těžkých zápasů a v každé sezoně většinou přijdou chvíle, kdy je mužstvo v útlumu. Takže uvidíme. Hlavně mě těší projev mužstva, jaký má charakter a jaká se v něm vytvořila atmosféru,“ kvituje Ščerban.

Foto: Jiří Miklas

Trochu paradoxně se Dukle daří i přes odchod dlouholetého lídra Tomáše Čachotského. „Tomáš je výbornej hráč. Sice letos nemáme tak výraznou ikonu, na druhou stranu je v kádru víc hráčů, kteří jsou nadprůměrní, a ukazuje se, že jsme zatím silnější než loni,“ tvrdí Bedřich Ščerban. „Čagy je rozdílovej hráč, kterej by se těžko nahrazoval v jakýmkoliv týmu. Naštěstí se daří více klukům, více lajnám. Když není schopná dát gól jedna z nich, tak ho dá druhá,“ ví Ujčík. „Zrovna nedávno jsem s Tomášem mluvil, že už jsme jen dvě místa za Zlínem, tak ať si dává bacha,“ dodal na odlehčenou.

„Zrovna nedávno jsem s Tomášem mluvil, že už jsme jen dvě místa za Zlínem, tak ať si dává bacha.“

I přes výborné výkony z posledních týdnů zůstává Dukla nohama na zemi. „Je potřeba pořád pracovat, na sto procent, protože víme, jak je hokejové štěstí vrtkavé. Myslím si, že v tomto ohledu Vlčák (Petr Vlk, pozn. redakce) s Frantou Zemanem odvádí super práci. Nenechají hráče vznášet se hlavou v oblacích a drží je nohama na zemi, což je hodně důležité,“ uzavřel Ujčík.

Jak se na Jihlavě podepíše vysoká porážka v Šumperku? Přijde krize a pád tabulkou? Nebo to bylo pouze malé zaškobrtnutí v cestě za opanováním základní části? Na to už nikdo odpovědět nedokáže. Jen čas.

Říjen a listopad v podání Dukly

2:1 Třebíč (doma)
6:5 sn. Most (venku)
1:4 Motor (venku)
2:0 Havířov (doma)
10:1 Litoměřice (doma)
4:3 Ústí n/L (venku)
7:3 Šumperk (doma)
2:3 Přerov (venku)
4:2 Kladno (doma)
2:1 Benátky n/J (venku)
2:1 Prostějov (doma)
2:1 Slavia (venku)
7:5 Kadaň (doma)
3:2 Třebíč (venku)
2:0 Most (doma)
4:2 Motor (doma)
4:1 Havířov (venku)
2:0 Litoměřice (doma)
4:1 Ústí n/L (doma)

Celkem:
19 zápasů,
17 výher,
2 prohry,
skóre 70:36.

Individuální statistiky Dukly

Útočníci:
1. Filip Seman, 11+13
2. Michal Důras, 4+17
3. Josef Skořepa, 14+5
4. David Gríger, 8+10
5. Richard Diviš, 6+12

Obránci:
1. Tomáš Kaláb, 5+12
2. Miha Štebih, 3+8
3. Vojtěch Zadražil, 3+7

Brankáři:
David Honzík, 95.36%, 1.69 G/Z,
Jakub Škarek, 92.22%, 2.51 G/Z.

Týmové statistiky Dukly

62 bodů (1. v lize),
96 vstřelených branek (5. v lize),
65 obdržených branek (1. v lize),
15.75% využití přesilových her (9. v lize),
84.89% ubráněných oslabení (3. v lize).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz