Dorostenec Jašek už okusil první lajnu Třince. S dvacítkou chce na MS

Foto: Eva Solaříková, hcocelari.cz

V sedmnácti hrát v první formaci Ocelářů? Pro Lukáše Jaška žádný problém! Rodák z Třince se po roční odmlce, kdy působil ve Švédsku, vrátil do svého rodného kraje a je nejmladším pravidelně nastupujícím útočníkem v sestavě vedoucího týmu extraligové tabulky.

Šikovný forvard začínal s hokejem ve svém rodném městě. Jašek postupně prošel všemi třineckými kategoriemi, v sedmnácti letech poprvé oblékl dres v české nejvyšší soutěži. „Hokej pro mě vždy byl na prvním místě. Začínal jsem sice s florbalem, ale rodiče nejvíc mysleli na hokej,“ hovoří třinecký útočník o svých začátcích.

Jašek v sezóně 2012/2013 s týmem třineckých starších dorostenců vybojoval stříbrné medaile. Pro další ročník se ale talentovaný útočník přestěhoval do Švédska, kde oblékal dres týmu Södertälje SK. „Chtěl jsem zkusit jiný styl hokeje a navíc je švédská výchova hokejistů ve světě vyhlášená, proto jsem tuto nabídku přijal,“ komentuje třinecký odchovanec přesun na sever.

Ve Švédsku odehrál celkem čtyřicet zápasů, jeho bodová bilance činila 7 branek a 9 asistencí. Pro letošní sezónu ale zvolil návrat do rodné země, znovu po roce Jašek oblékl dres s dráčkem na hrudi. „Od Třince přišla nabídka se vrátit. Projednal jsem to s rodiči, mým agentem a zvolil návrat do Česka. Určitě to byla dobrá volba,“ nelituje Jašek svého rozhodnutí.

Nejmladší útočník Ocelářů před začátkem letošního ročníku hrál s reprezentací do 18 let na Memoriálu Ivana Hlinky. Čeští hokejisté na turnaji vybojovali skvělé stříbrné medaile a Jašek byl lídrem kanadského bodování českého výběru. „Šlo o velký úspěch pro všechny kluky, co jsme tam byli. Osobně si myslím, že mi to pomohlo rychleji nakouknout do A-týmu Třince,“ říká nejproduktivnější reprezentant srpnového turnaje.

Potřebuje zesílit

A talentovaný útočník se šance hrát v prvním týmu Třince pořádně chytl. Jašek z dosavadních osmnácti kol odehrál dvanáct zápasů. Od osmého kola nastupuje pravidelně, s výjimkou kol s čísly 15 a 16. „Měl jsem problémy s kolenem, proto jsem nehrál,“ objasňuje rodák z Třince svou absenci.

Trenéři Jiří Kalous a Václav Varaďa svou důvěru v sedmnáctiletého útočníka naplno prezentovali v zápasech Třince se Spartou a Pardubicemi. Jašek si v obou zápasech zahrál na pravém křídle elitní třinecké formace. „Zranil se nám Adam Rufer, dlouho chyběl také Tomáš Plíhal. Proto mě trenéři posunuli do první lajny. Byla to pro mě pocta, snad jsem nezklamal,“ doufá mladý útočník.

To, že Jašek patří k nejtalentovanějším českým hokejistům, není pochyb. Jak by sám ohodnotil své silné stránky? „Myslím, že mou předností je bruslení. Ale nechci se nějak chválit,“ říká hráč s číslem 67 skromně a všímá si i své slabé stránky: „Musím zesílit. V extralize jsou samí silní hráči.“

Lukáš Jašek spolu s dalšími dvěma Oceláři, brankářem Miroslavem Svobodou a útočníkem Markem Růžičkou, dostal pozvánku na Turnaj čtyř zemí reprezentace do dvaceti let. „Je to pro mě velká výzva. Chci se probojovat na mistrovství světa a udělám pro to maximum,“ neskrývá třinecký rodák své ambice.

Jaká bude hokejová budoucnost útočníka Ocelářů? Stejně jako všichni ostatní mladí hokejisté i Jašek by si jednou chtěl zahrát v zámořské NHL. „Každý kluk sní o tom, že si jednou zahraje v NHL. Musím ale jít po malých krůčcích. Nejprve být platným hráčem v extralize, pak se můžu dívat dál,“ uzavírá Lukáš Jašek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz