<

Disciplinárka očistila Jelínka. Dorostenec Hvězdy sudího nenapadl

Foto: HC Hvězda Praha

16. prosince 2019, 13:03

Martin Voltr

Disciplinární komise Českého svazu ledního hokeje se zabývala incidentem ze zápasu ELIOD Extraligy dorostu mezi Hvězdou Praha a Duklou Jihlava, který se hrál 6. prosince. V něm dostal trest ve hře za napadení rozhodčího domácí útočník Adam Jelínek.

Po skončení utkání, které Jihlava vyhrála 6:2, se na ledě strhla šarvátka. Krvavým zraněním ji odnesl čárový rozhodčí, hlavní sudí David Čáp popsal situaci v zápise o utkání takto:

V čase 60:00 se strhla šarvátka hráčů D23 a H18, kterou ČR Jakub Dědek ukončil. Hráč D21 se rozjel a krosčekem napadl ČR Jakuba Dědka do obličeje, čímž mu způsobil krvavé zranění.

Adam Jelínek dostal za incident trest ve hře, přišel o registrační průkaz a jeho přestupek zkoumala disciplinární komise. Pražskému klubu se však posouzení nelíbilo a uvedl, že jeho útočník zasáhl rozhodčího nepřímo, a to v šarvátce se soupeřem.

Hvězda to doložila i videem:

Disciplinární komise podnět klubu uznala. Jelínkovi udělila trest pouze do 13. prosince, který si odpykal v zápasech proti Technice a Olomouci. Do sobotního utkání na ledě Šumperka už nastoupil.

Níže najdete odůvodnění:

V daném případě DK ČSLH obdržela dne 9. 12. 2019 též stanovisko Klubu vypracované p. Josefem Reiglem, jímž byl vyjádřen nesouhlas s nepřiměřeným chováním Hráče, ale zároveň bylo Klubem namítnuto, že dle, jak Klub uvedl, pečlivého rozboru dané situace z videozáznamu je zřejmé, že popisovaný útok Hráče nebyl směřován na čárového rozhodčího, jak bylo uvedeno v zápise o Utkání, ale že Hráč atakoval hráče soupeře v okamžiku, kdy čárový rozhodčí přijel oddělit dvojici hráčů ze vzájemné potyčky.

Tím, dle Klubu, se dostal rozhodčí za hráče družstva klubu HC Dukla Jihlava, reg. č. ČSLH 70703, a následný úder přes jihlavského hráče obdržel i čárový rozhodčí. Závěrem Klub konstatoval, že Hráč byl doposud zcela bezúhonný a z těchto důvodů Klub požádal o přihlédnutí k této skutečnosti při udělování disciplinárního trestu.

Vzhledem k tomu, že Klub na podporu svého tvrzení doložil též videozáznam dané situace, provedla DK ČSLH v posuzovaném případě též toto dokazování. Přestože k řešené situaci došlo na vzdálenější straně hrací plochy, než odkud byl Klubem zaslaný videozáznam pořízen, bylo možné prokázat, že Hráč byl na úrovni útočné modré čáry způsobem povoleným pravidly ledního hokeje v platném znění napaden protihráčem Václavem Mackem, reg. č. 1034542003 (dále jen „Protihráč“), načež se Hráč pokusil u branky družstva klubu HC Dukla Jihlava, reg. č. ČSLH 70703, Protihráče napadnout, ovšem náhlá změna směru jízdy Protihráče způsobila, že Hráč Protihráče vůbec nezasáhl, proto pokračoval v jízdě za branku družstva klubu HC Dukla Jihlava, reg. č. ČSLH 70703, kde ve skrumáži zezadu napadl dalšího z hráčů družstva klubu HC Dukla Jihlava, reg. č. ČSLH 70703, Štěpána Šabatku, reg. č. 1068452004.

Přestože dle popisu hlavního rozhodčího p. Davida Čápa se měl Hráč dopustit napadení čárového rozhodčího Jakuba Dědka, a to holí drženou v obou rukách do obličejové části, přisvědčila na základě provedení dokazování videozáznamem předmětné situace DK ČSLH stanovisku Klubu, neboť DK ČSLH nemá za to, že by Hráč přímo napadl čárového rozhodčího, ale zřetelně zdvihl svou pravou rukavici, kterou následně zasáhl protihráče Štěpána Šabatku, reg. č. 1068452004, do zadní části hlavy, přičemž při následném pádu jmenovaného Štěpána Šabatky došlo ke střetu jeho přilby s hlavou čárového rozhodčího Jakuba Dědka, přičemž DK ČSLH má v daném případě za to, že právě v důsledku tohoto kontaktu došlo ke zranění jmenovaného čárového rozhodčího.

Přestože DK ČSLH vyloučila, že by se Hráč dopustil přímého napadení čárového rozhodčího, nelze mu v daném případě nepřiznat odpovědnost za zranění způsobené čárovému rozhodčímu Jakubu Dědkovi, neboť je nepochybné, že nebýt jednání Hráče, který se dopustil bezprecedentního napadení protihráče Štěpána Šabatky, reg. č. 1068452004, způsobem popsaným odstavcem shora, nedošlo by ke zranění čárového rozhodčího Jakuba Dědka.

Vzhledem k těmto popsaným skutečnostem DK ČSLH dospěla k závěru, že se Hráč dopustil disciplinárního provinění dle Přílohy č. 2 části A bodu 5. písm. c) SDŘ, za což se mu ve smyslu Přílohy č. 2 části A bodu 5. písm. c) SDŘ ukládá v souladu s čl. 502 písm. c) SDŘ trest zastavení činnosti na dobu 7. 12. 2019 do 13. 12. 2019 včetně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz