Deset událostí v Chance lize za rok 2020

1. ledna 2021, 21:26

Marek Hedbávný

Na rok 2020 bude asi málokdo vzpomínat rád. Je to znát i z výčtu deseti nejvýznamnějších momentů, z nichž několik není zrovna hezkých...

Předčasný konec

Pochopitelně největší událostí, byť vůbec ne pozitivní, bylo předčasné ukončení ročníku 2019/2020. Soutěž se zastavila po prvních dvou zápasech předkola, důvodem byla hygienická opatření proti šíření koronaviru. V březnu se zastavil chod celé země. Fanoušci přišli o nejhezčí okamžiky sezony, kluby a hráči přišli o peníze...

Hokej bez diváků

Bohužel koronavir zasahuje i do právě probíhající sezony. Musí se hrát bez diváků a vypadá to, že ještě dlouho bude. Ekonomické problémy jsou aktuálně ve společnosti tématem číslo jedna. Snad rok 2021 bude veselejší.

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

Kauza Třebíč

Aby těch problémů Třebíč neměla málo, na přelomu října a listopadu se v tamějším klubu děly šílené věci. Dostaly se dokonce i do médií, která se jinak první lize nevěnují: z kabiny se totiž dostala ven nahrávka ostrého projevu trenéra Romana Mejzlíka, který skončil v nemocnici a stále probíhá jeho léčba. 

Jágr a Plekanec zase spolu

Kladenská anabáze v Tipsport extralize trvala jen rok – Rytíři tedy opět hrají ve druhé nejvyšší soutěži. Ale jsou jasným adeptem na postup: i díky legendárnímu Jaromíru Jágrovi a Tomáši Plekancovi, který se před sezonou nečekaně vrátil z Brna.

Pýchův rekord

Pavel Pýcha je symbolem sezony 2019/2020. Získal Cenu Tomáše Zelenky pro nejlepšího hokejistu soutěže, k tomu vytvořil nový rekord v počtu bodů obránce během základní části. V 57 zápasech jich nasbíral 60!

S rekordem i Motor

Individuální ocenění jsou hezká, pro Pavla Pýchu ale pochopitelně bylo nejdůležitější, že se dařilo jeho Motoru. Ten v základní části prohrál jen osm zápasů z 58 a se 153 získanými body vytvořil prvoligový rekord. Takže když se play off předčasně ukončilo, ostatní týmy se jasně shodly, že do extraligy by měly postoupit právě České Budějovice.

Vykoukal zpátky na ledě

Byl to šok – sportovní manažer Jiří Vykoukal na konci sezony, kdy už bylo jasné, že se Prostějov do play off nepodívá, naskočil do dvou zápasů. V 48 letech! A vedl si dobře, dokonce si připsal asistenci. 

Osmnáct týmů

Poté, co skončila předčasně sezona i ve 2. lize, dostaly od svazu možnost postupu do Chance ligy hned tři týmy z této soutěže: a jak Kolín, tak i Šumperk s Vrchlabím tuhle příležitost využily. Jenže... Rázem hraje Chance ligu hned osmnáct týmů. Rozmělňuje se tím její kvalita. Až se situace ohledně pandemie uklidní, bude potřeba radikální řez a zúžení. Ostatně už to avizoval svaz.

Noví favorité

O postup do Tipsport extraligy se nově ucházejí Poruba i Slavia. Oba kluby v létě dost posilovaly a rozhodně patří k favoritům. Společně se Vsetínem, Kladnem nebo Jihlavou. Černým koněm zůstává Přerov, pozadu se zatím drží Havířov.

Tragické odchody

Rok 2020 byl opravdu krutý. Ale co jsou výše uvedené problémy oproti tomu, že v mladém věku zemřeli benátecký obránce Ondřej Buchtela (†20) a třebíčský trenér Radek Novák (†47). Vzpomínáme.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz