Deset důvodů, proč se těšit na nový prvoligový ročník

Foto: Jan Marschavella, hc-vsetin.cz

14. září 2022, 13:20

Marek Hedbávný

Dnes večer startuje jubilejní 30. sezona v historii Chance ligy. Díky čemu (a komu) by ta letošní mohla být nezapomenutelná?

Slavný klub v první lize

Největším lákadlem nové sezony je jednoznačně Zlín. Tradiční účastník nejvyšší soutěže sice sestoupil, udržel ale své největší opory Libora Kašíka, Daniela Gazdu, Valentina Claireauxe i Antonína Honejska, navíc přivedl zvučné posily v čele s Petrem Mrázkem či Denisem Kindlem. Zlín to navzdory papírově nejsilnějšímu kádru nebude mít v Chance lize snadné, vzhledem k jeho úspěšné historii se totiž na něj všechny ostatní týmy budou chtít obzvlášť vytáhnout.

Derby Zlína se Vsetínem

Vyhlášená derby mezi Třebíčí a Jihlavou či šlágry Prostějova s Přerovem nově doplní další třaskavý souboj. Nováček ze Zlína se s dávným vsetínským rivalem utká už v sobotu 24. září. Už teď z toho musí mít pořadatelé těžké spaní...

Známé osobnosti

Kromě už výše zmíněných zlínských hvězd se v Chance lize představí další velké osobnosti: Ondřej Němec, Daniel Rákos, Petr Koukal, Jan Výtisk, Jaroslav Kracík, Vladimír Růžička mladší, Vladimír Svačina, Martin Dočekal, Jan Novák, Tomáš Čachotský či nejlepší hokejista uplynulého ročníku Luboš Rob.

Méně týmů = vyšší kvalita

Počet účastníků Chance ligy se konečně, po nepovedeném experimentu, vrací na čtrnáct. Zápasů už sice nebude tolik, zato budou mít podstatně vyšší kvalitu a s tím i větší náboj. Do play off půjde prvních deset týmů.

Přímý sestup

Žádné záchranné stéblo v podobě baráže. Poslední tým po základní části nemilosrdně sestoupí do 2. ligy. Pro atraktivitu soutěže jedině dobře. 

Spousta kohoutů

Favoritem je Zlín, jeho hlavními vyzyvateli Vsetín s úřadujícím šampiónem Jihlavou. Za nimi je pak několik černých koní: Prostějov, Sokolov, Poruba, Slavia, Třebíč nebo Přerov. Stejně jako loni bude základní část hodně vyrovnaná.

Nevyzpytatelné béčko Pardubic

V silné konkurenci je Dynamo jedním z hlavních adeptů na sestup, ale... Je zřejmé, že ambiciózní boss Petr Dědek by jen tak nenechal svoji farmu hned v prvním roce jejího fungování sestoupit. Dá se očekávat, že se čas od času v sestavě pardubického béčka objeví i zajímavá jména z extraligy. Klíčovým mužem má být především brankář Milan Klouček, který sám dokáže vyhrávat zápasy.

Nová města

V Jihlavě se letos Chance liga hrát nebude, kvůli stavbě nové arény bude hrát Dukla v azylu hned ve dvou městech: Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Hlavně Jindřichův Hradec má bohatou hokejovou historii, dají se proto čekat zajímavé návštěvy. Druhá nejvyšší soutěž se po delší pauze ukáže také v Chrudimi, kde našlo své působiště pardubické béčko.

Čachotského milníky

Tomáš Čachotský vstupuje do sezony s 845 prvoligovými starty a 742 získanými body. Pokud bude zdravý, už letos může tahle čísla zaokrouhlit. V historických hodnotách se pak může posunout na třetí místo v počtu zápasů (za Jaroslava Roubíka s Jakubem Trefným), v počtu bodů by měl brzy předskočit Tomáše Nouzu a jít na druhé místo (za koho jiného než za Jaroslava Roubíka).

Zábava na sociálních sítích

Chance liga letos výrazně zlepší fanouškovský servis na sociálních sítích, sledujte proto její oficiální účty na Facebooku, Instagramu a Twitteru. Na hokej.cz pak najdete kromě obsáhlého zpravodajství také streamy, oficiální statistiky a videosestřihy.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz