Derby pro Hradec! Vítkovice jsou v laufu, zlínský zázrak se nekoná

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Vítkovice pokračují ve skvělých výkonech, tentokrát si poradily s Mladou Boleslaví. A šlágr středečního dne v Tipsport extralize? Ten patřil Hradci Králové!

Mueller s Klimešem zase zářili

Šlo o rychlou odvedu. Ve středu vyhrály Karlovy Vary po nájezdech, teď jim to Kometa vrátila i s úrokem. Brno uspělo už počtvrté za posledních pět kol a v tabulce poskočilo na osmé místo.

Před play off má slušnou formu.

Daří se brankáři Lukáši Klimešovi, který se po zranění vrátil v dobré pohodě: v neděli vychytal čisté konto proti Plzni, od Karlových Varů inkasoval pouze jednou.

A co teprve Peter Mueller! Ten proti Energii bral dva body a za posledních deset kol má fenomenální bilanci 11+11!

Jan Zachrla (asistent trenéra Brna): „Znali jsme sílu Karlových Varů a byli si vědomi jejich bruslivého hokeje. Na to jsme se připravili. Myslím, že alfou a omegou zápasu byla využitá přesilová hra a dali jsme i gól ze hry 5 na 5. Ve druhé třetině jsme byli trochu pasivní, kdy se soupeř dostával do hry a vypracoval si i nějaké šance. Ve třetí třetině jsme po vstřelené brance na 2:1 měli hru pod kontrolou. Tlak soupeře v závěru vyplynul ze snahy vyrovnat, ale naštěstí se neprosadili a my jsme rádi za tři body."

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Mrzí nás, že jsme v utkání nebodovali. Myslím si však, že jsme odpracovali kvalitní a vyrovnané utkání. Domácí měli lepší vstup do zápasu, byli aktivnější a šli do vedení. Myslím ale, že od druhé třetiny jsme zlepšili hru a vytvářeli si i dost šancí, ze kterých jsme i dokázali vyrovnat. Zlomový moment nejspíš byl, že jsme nebyli produktivnější v dalších šancích v této fázi zápasu a nešli do vedení. To bychom asi byli schopní uhrát lepší výsledek a bodovat. Bohužel, rozdílovou branku dala Kometa, která využila svou silnou přesilovou hru. V závěru jsme měli velký tlak, ale díky špatné produktivitě jsme body nezískali."

HC KOMETA BRNO – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Zaťovič (Zámorský, Mueller), 43. Mueller (P. Holík, Zámorský), 60. Bondra (Valský, Holland) – 25. Kohout (Vondráček).
Rozhodčí: Hradil, Pražák – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 5:2.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 30:21.
HC Kometa Brno: Klimeš – F. Král, Zámorský, Kučeřík, Holland, Gulaši, Trška, Bartejs – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Plášek, V. Němec, Klepiš – Valský, Střondala, Vincour – Bondra, Kusko, Schneider. Trenéři: Zábranský, Zachrla, Horáček, Pokorný a Kováčik.
HC Energie Karlovy Vary: Novotný – Weinhold, Šenkeřík, D. Mikyska, Plutnar, Zábranský, Pulpán, Kowalczyk – Hladonik, T. Mikúš, Flek – Kulich, Vildumetz, Osmík – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Zlínský zázrak se nekoná

Teoretická naděje na play off ještě je, ale reálné už to není. Ne že by před dneškem zrovna bylo... Olomouc sice ve středu prohrála, ale ani Zlín nebodoval. 

Proti rozjetému Třinci to měl těžké. Poměr střel 13 ku 39 je výstižný...

Ostatně, byl to souboj dvou týmů s úplně odlišnou formou: zatímco Oceláři po vzájemném utkání se Zlínem slaví dvanáctou výhru z posledních třinácti utkání, Berani prohráli podeváté za deset kol. 

Přesto zlínští hráči věřili v zázrak.

Teď už ale asi nevěří ani ti nejzarytější optimisté...

PSG BERANI ZLÍN – HC OCELÁŘI TŘINEC 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 27. Šlahař (Honejsek), 59. Václavek (Karafiát) – 5. O. Kovařčík (Kofroň), 37. M. Stránský (M. Doudera, Růžička), 51. Rodewald (Zahradníček).
Rozhodčí: Pešina, Šindel – Pešek, Malý.
Vyloučení: 5:3, navíc Novotný (Zlín) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 13:39.
PSG Berani Zlín: Huf – Řezníček, Žižka, M. Novotný, Ferenc, Suhrada, Nosek, Hamrlík – Kubiš, Fořt, Vopelka – Sebera, Honejsek, Šlahař – Chludil, P. Sedláček, J. Ondráček – Václavek, Karafiát, Dobiáš. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Gernát, M. Doudera, Zahradníček, Kundrátek, Freibergs, M. Adámek – M. Stránský, P. Vrána, Růžička – Kurovský, Marcinko, Rodewald – Kofroň, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Miloš Roman, Dravecký – Peterek. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Derby potřetí pro Hradec Králové

Východočeské derby mělo reprízu po šesti dnech. Zatímco ve středu vyhrály Pardubice 4:3, tentokrát se radoval Hradec Králové. Rivala porazil už potřetí v této sezoně.

Byla to opět pořádná bitva.

Do vedení se dostali hosté – trefil se Patrik Poulíček, který tak parádním způsobem oslavil svůj 300. start v Tipsport extralize.

Jenže hned o dvě minuty později Hradec Králové vyrovnal, díky Jakubu Lvovi. Na další branku se čekalo až do 44. minuty. A jak se ukázalo, trefa Aleše Jergla byla vítězná.

Dynamo prohrálo potřetí za sebou.

David Kočí (asistent trenéra Hradce Králové): „Celý zápas jsme odehráli ve velice vysokém tempu, podali jsme velice koncentrovaný a zodpovědný výkon a plnili jsme detaily v taktice, které jsme si řekli. To vyústilo ve výhru. Každý zápas je teď obrovsky důležitý a my se chceme naladit na vítěznou vlnu před koncem sezony. Víme, co chceme, chceme se dostat do čtyřky.“

Richard Král (trenér Pardubic): „První třetina byla z naší strany ustrašená, pak si myslím, že jsme byli dvě třetiny jednoznačně lepším týmem. Akorát neproměňujeme šance a hrozně se nadřeme na gól, což nás poslední zápasy sráží. Ale to hlavní, co rozhodlo, komentovat nemohu.“

MOUNTFIELD HK – HC DYNAMO PARDUBICE 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 19. Lev (Čáp), 44. Jergl (Kevin Klíma) – 17. Poulíček (Paulovič, Nakládal).
Rozhodčí: Jeřábek, Šír – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 2:2, navíc Smoleňák (Mountfield) 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 26:27.
Mountfield HK: Lukeš – Graňák, Nedomlel, F. Pavlík, Šalda, Gaspar, Čáp, Váchal – Jergl, Kevin Klíma, Perret – M. Zachar, V. Růžička, J. Sklenář – J. Veselý, Lev, Smoleňák – Kelly Klíma, Koukal, R. Pilař. Trenéři: Růžička starší, Kočí a Branda.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – J. Zdráhal, Mikuš, Nakládal, Ďaloga, Hrádek, J. Kolář, Bučko – Camara, T. Zohorna, R. Kousal – Blümel, Poulíček, Paulovič – Pochobradský, O. Roman, L. Horký – Kusý, Rohlík, Zeman. Trenéři: Král, Havíř, Rolinek a Sýkora.

Litvínov odskočil Olomouci, Hübl dorovnal rekord

Šlo o zápas tabulkových sousedů, Litvínov a Olomouc dělilo pět bodů. Teď už osm, Verva totiž na Hané uspěla. I díky asistenci Viktora Hübla, který zaznamenal už 808. bod v základní části Tipsport extraligy. Dorovnal tak rekord Richarda Krále. Překonat ho může ve čtvrtek na Spartě.

Dalším hrdinou byl brankář Denis Godla, jenž chytil 26 z 27 olomouckých střel. Na opačné straně byl podobně jistý Jan Lukáš (ten dokonce předvedl 36 zákroků).

Verva si tedy připisuje druhé vítězství v řadě. Že by se před play off dostávala do formy? V předešlých týdnech neprožívala ideální období, teď doufá v načasování formy na správnou chvíli.

Olomouc sice v tabulce zůstává dvanáctá, ale může být v klidu. Její náskok na třináctý Zlín je obrovský, kohouti o play off také nepřijdou.

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „S jedním gólem se vyhrát nedá, to jsem bohužel říkal už několikrát v této sezoně. Bolí to více, protože oba góly jsme dostali v oslabení. S přesilovkou hostů jsme si neporadili. Byl to vyrovnaný zápas, byly tam souboje, bruslilo se, ale výsledek je pro nás nepříznivý."

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „Pro nás to jsou důležité body. Zápas to byl absolutně vyrovnaný, tak jako každý náš zápas proti Olomouci v této sezoně. Rozhodovaly detaily a speciální týmy. My jsme dali v přesilovce dva góly, soupeř jeden, tak proto jsme šťastnější."

HC OLOMOUC – HC VERVA LITVÍNOV 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Kolouch – 13. Irving (Demel, M. Hanzl), 45. F. Lukeš (V. Hübl, Pospíšil).
Rozhodčí: Hejduk, Micka – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 27:38.
HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek, A. Rutar, Vyrůbalík, Švrček, Valenta – Kunc, J. Knotek, Bambula – Klimek, Nahodil, J. Káňa – Ostřížek, Strapáč, V. Tomeček – Burian, Kolouch, Olesz. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC VERVA Litvínov: Godla – Cibulskis, Balinskis, Kudla, Demel, Ščotka, Irving, Štich – F. Lukeš, V. Hübl, Pospíšil – Látal, Gerhát, L. Stehlík – Jarůšek, M. Hanzl, P. Zdráhal – Zygmunt, Helt, M. Havelka. Trenéři: Országh a Sýkora.

Motor kousal Bílé Tygry

České Budějovice ve středu nepřipomínaly poslední tým tabulky. Liberci vzdorovaly a až do posledních chvil bojovaly o body. 

Ale nepovedlo se... Minimálně za zmínku ale stojí báječná forma Zdeňka Doležala, který skóroval už posedmnácté.

Bílí Tygři nicméně porazili nováčka extraligy i počtvrté v této sezoně. A částečně napravili dvě předešlé domácí porážky se Spartou a Třincem.

Liberec, který hájí postupovou čtyřku, čeká další utkání už zítra – v dohrávce přijedou do Plzně. Upevní si místo v postupové čtyřce? Případně předskočí třetí Mladou Boleslav?

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Vítězství nebylo jednoduché. Hráli jsme dobře, kontrolovali jsme hru, ale soupeř se dostal zpátky do zápasu jedním gólem v přesilovce. My si moc nepomohli, nebyli jsme tolik produktivní jako před týdnem, a proto to bylo vyrovnané až do konce."

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): „Do zápasu jsme nastoupili s obrovským respektem k soupeři, který si s námi dělal, co chtěl. Udělali jsme dvě hrubé chyby, ale něco jsme si k tomu po první třetině řekli. Jsem rád, jak kluci zareagovali, ale místo toho, abychom dali vyrovnávací gól, tak dali domácí čtvrtý. Bohužel pro nás."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 14. Birner (Lenc, Gríger), 16. Birner, 35. P. Jelínek,  59. P. Jelínek (J. Vlach) – 23. Z. Doležal (Slováček), 48. Alderson (Toman, Plášil).
Rozhodčí: Úlehla, Veselý – Lučan, Kis.
Vyloučení: 4:2, navíc Gilbert (České Budějovice) 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 35:25.
Bílí Tygři Liberec: Pavelka – Knot, Vitásek, Kolmann, Rosandić, Derner, T. Hanousek – Lenc, Gríger, Birner – A. Musil, Bulíř, Najman – R. Pavlík, P. Jelínek, J. Vlach – Rychlovský, Šír, D. Špaček – Průžek. Trenéři: Augusta a Kudrna.
Madeta Motor České Budějovice: Strmeň – Plášil, Vydarený, Slováček, Štencel, Kubíček, Lytvynov – Z. Doležal, Toman, M. Novák – Holec, D. Voženílek, Jonák – Gilbert, R. Přikryl, Beránek – Alderson, P. Novák, Karabáček. Trenéři: Prospal a Totter.

Vítkovice v laufu

Vítkovice se po dost mizerném vstupu do sezony a dost těžkopádné pasáži okolo Vánoc a Nového roku konečně zvedají. Středeční výhra nad Mladou Boleslaví je pro ně už šestou za posledních sedm kol. Ve všech šesti případech dokonce zvítězily už po základní hrací době.

Vítkovice nezastavila ani špatná dopolední zpráva – hlavní trenér Miloš Holaň má koronavirus, čeká ho desetidenní karanténa. Mezitím ho zastoupí dosavadní asistent Radek Philipp.

Ten od svého kolegy z domova dostane pochvalu: byla to přetahovaná, ale se šťastným koncem pro domácí. Vítěznou trefu obstaral Vladimír Svačina, který odehrál jubilejní 700. utkání v Tipsport extralize.

Naopak Mladá Boleslav prožívá slabší období, padla potřetí z posledních čtyř utkání...

Radek Philipp (trenér Vítkovic): „Jsme moc šťastní, že jsme vyhráli, protože to byl těžký zápas s výborným soupeřem. Do kabiny patří velká pochvala za to, jak jsme to zvládli. Na střídačce nám samozřejmě Miloš Holaň chybí, ale doufám, že jsme mu udělali radost vítězstvím. Byli jsme s ním v telefonickém kontaktu vždy mezi třetinami, kdy nám řekl své postřehy, které jsme pak předali hráčům v kabině.“

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Do zápasu jsme vstoupili dobře, měli jsme dobrý pohyb. Řekl bych, že první třetina byla hra vyrovnaná. Problém byl v tom, že vždy poté, co jsme srovnali skóre, jsme si vzápětí nechali dát hloupé góly. A ty vždycky srazí tým psychicky dolů. Hráčům rozhodně nemůžeme vyčíst, že by se nesnažili. Vyhrál ten chytřejší.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – BK MLADÁ BOLESLAV 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 28. L. Krenželok (Hruška, Svačina), 36. Pyrochta (Hruška), 42. Svačina (Koch) – 33. Cienciala, 42. Bičevskis (Claireaux, Stránský)
Rozhodčí: Horák, Mrkva – Lederer, Rampír.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 1:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 25:28.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Svoboda – Galvinš, Gewiese, Pyrochta, L. Kovář, Koch, R. Černý – L. Krenželok, Hruška, Lakatoš – Svačina, J. Mikyska, Irgl – Mallet, Flick, Dej – Fridrich, Stach, Schleiss. Trenéři: Philipp a Šimíček.
BK Mladá Boleslav: Růžička – Dlapa, Pláněk, Moravec, Šidlík, Allen, Fillman, Bernad – Bičevskis, J. Stránský, P. Kousal – Najman, Šťastný, Cienciala – Claireaux, Jääskeläinen, Flynn – G. Szturc, Kotala. Trenéři: Rulík a Patera.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 47

30

4 5 8 177:116 103
2. HC Sparta Praha

47

29 3 6 9 174:105

99

3. BK Mladá Boleslav 47 22 6 7 12 148:111 85
4. Bílí Tygři Liberec 46 22 7 4 13 135:103 84
5. Mountfield HK 47 24 4 3 16 130:111 83
6. HC Škoda Plzeň 46 20 5 6 15 141:119 76
7. HC Dynamo Pardubice 47 19 6 4 18 123:131 73
8. HC Kometa Brno 47 17

5

5 20 132:137 66
9. HC Energie Karlovy Vary 47 16 7 4 20 131:157 66
10. HC VÍTKOVICE RIDERA 47 17 4 6 20 113:128 65
11. HC VERVA Litvínov 47 13 8 5 21 113:133 60
12. HC Olomouc 47 13 4 5 25 95:137 52
13. PSG Berani Zlín 47 10 3 3 31 95:155 39
14. Madeta Motor České Budějovice 47 6 4 7 30 121:182 33

Další program Tipsport extraligy

Středa 24. února – dohrávka 10. kola:
16:30 HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec

Čtvrtek 25. února – předehrávka 48. kola:
18:00 HC Sparta Praha – HC VERVA Litvínov

Pátek 26. února – 48. kolo:
16:30 HC Škoda Plzeň – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:00 Madeta Motor České Budějovice – HC Olomouc
17:00 Mountfield HK – HC Oceláři Třinec
17:30 HC Energie Karlovy Vary – PSG Berani Zlín
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Dynamo Pardubice
18:00 HC Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport)

Neděle 28. února – 49. kolo:
15:30 PSG Berani Zlín – HC VÍTKOVICE RIDERA
15:30 HC VERVA Litvínov – BK Mladá Boleslav
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň
16:00 Mountfield HK – HC Kometa Brno
17:00 HC Olomouc – HC Energie Karlovy Vary
17:00 HC Dynamo Pardubice – Madeta Motor České Budějovice
17:20 HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz