Dánové poprvé na ZOH! V nominaci jsou i Nielsen, Bødker či Regin

Foto: Markéta Křížová

Dánsko, tedy první český soupeř v základní skupině na blížící se olympiádě v Pekingu, oznámilo finální nominaci: se třemi brankáři, osmi obránci a čtrnácti útočníky.

Dánové přiletí do Číny s podobným týmem, s jakým na loňském mistrovství světa proháněli favority. Seveřané tehdy porazili Švédsko, s Českem padli až po nájezdech a do posledních chvil bojovali o postup do čtvrtfinále.

Oproti uplynulému šampionátu bude mít navíc trenér Heinz Ehlers k dispozici dva zkušené útočníky: Franse Nielsena a Petera Regina, kteří si udělali parádní jméno v NHL. „Dva takto silní centři budou samozřejmě posilami," těší se trenér Ehlers. 

Týmovou jedničkou bude stejně jako v Rize veterán Sebastian Dahm, aktuálně statisticky třetí nejlepší gólman rakouské ligy. Do reprezentace se navíc vrací i Patrick Galbraith. „Je nejlepším brankářem dánské ligy. A je důležité mít zkušenou trojku," vysvětluje Ehlers povolání 35letého Galbraitha.

„Philip Larsen nepojede z osobních důvodů."

Zadní řady povede kapitán z posledního MS Jesper Jensen Aabo, v nominaci nechybí ani bratři Lauridsenové. Do Pekingu však neodcestuje hvězdný Philip Larsen. „Rozhodl se tak z osobních důvodů. Jsme z toho samozřejmě smutní," mrzí Ehlerse. „Ale naší obraně absolutně věřím. Jde v podstatě o stejné hráče, kteří na jaře předvedli dobrý výkon na mistrovství světa."

Dánové na úvod olympijského turnaje vyzvou Čechy, potom je čekají souboje s Ruskem a Švýcarskem. V základní skupině budou outsidery, mohou však překvapit. Kromě Nielsena či Regina totiž mají na soupisce i další hokejisty se zkušenostmi z NHL: Mikkela Bødkera, Olivera Lauridsena, Patricka Russella a Nicklase Jensena.

Dánsko bude na hokejovém olympijském turnaji vůbec poprvé ve své historii – díky povedené kvalifikaci, během níž porazilo i rivala z Norska.

„Je jasné, že turnaj se nebude hrát za optimálních podmínek. Člověka v první řadě štvou všechny ty testy a omezení," hlásí směrem k ZOH trenér Ehlers. „Ale stejné to bylo na mistrovství světa. Musíme se prostě dostat do rytmu." 

Nominace Dánska na ZOH 2022

Brankáři:
Patrick Galbraith (SønderjyskE, DEN), Frederik Dichow (Kristianstads IK, DEN), Sebastian Dahm (Klagenfurt, ICEHL).

Obránci:
Oliver Larsen (Jukurit, FIN), Emil Kristensen (Pustertal, ICEHL), Markus Lauridsen (Malmö, SWE), Nicholas B. Jensen (Eisbären Berlin, DEL), Jesper Jensen Aabo (Krefeld, DEL), Oliver Lauridsen (Malmö, SWE), Phillip Brugisser (Fischtown, DEL), Matias Lassen (Malmö, SWE).

Útočníci:
Nicklas Jensen (Jokerit, KHL), Mikkel Bødker (Lugano, SWI), Frederik Storm (Ingolstadt, DEL), Nick Olesen (Brynäs, SWE), Matthias Asperup (Herlev, DEN), Morten Madsen (Timrå, SWE), Frans Nielsen (Eisbären Berlin, DEL), Jesper Jensen (Frederikshavn, DEN), Morten Poulsen (Herning, DEN), Mathias Bau Hansen (Herning, DEN), Nicolai Meyer (Vienna Capitals, ICEHL), Julian Jakobsen (Aalborg, DEN), Peter Regin (Ambri-Piotta, SWI), Patrick Russell (Linköping, SWE).

Foto: Facebook Ishockeylandsholdene

Program základních skupin na ZOH 2022

Středa 9. února
9:40 Rusko – Švýcarsko (skupina B)
14:10 Česko – Dánsko (skupina B)

Čtvrtek 10. února
5:10 Švédsko – Lotyšsko (skupina C)
9:40 Finsko – Slovensko (skupina C)
14:10 USA – Čína (skupina A)
14:10 Kanada – Německo (skupina A)

Pátek 11. února
5:10 Dánsko – Rusko (skupina B)
9:40 Česko – Švýcarsko (skupina B)
9:40 Švédsko – Slovensko (skupina C)
14:10 Lotyšsko – Finsko (skupina C)

Sobota 12. února
5:10 Kanada – USA (skupina A)
9:40 Německo – Čína (skupina A)
14:10 Rusko – Česko (skupina B)
14:10 Švýcarsko – Dánsko (skupina B)

Neděle 13. února
5:10 Slovensko – Lotyšsko (skupina C)
9:40 Finsko – Švédsko (skupina C)
14:10 Čína – Kanada (skupina A)
14:10 USA – Německo (skupina A)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Pekingu je o 7 hodin více.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz