Další šance pro Dvořáka. Za důvěru jsem rád, přiznává. Puky sbírá dál

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

9. února 2017, 14:19

Jan Šimek

(GÖTEBORG, od našeho zpravodaje) Rozhodně nezklamal, spíš příjemně překvapil. A tak dostává další šanci. Mladý obránce Tomáš Dvořák si svými výkony na prosincovém Channel One Cupu řekl o druhou nominaci do národního týmu. Poctivý mladý bek, který je silný v osobních soubojích, teď může hodit extraligové starosti za hlavu a ukázat, že si místo v reprezentaci zaslouží.

První reprezentační akci má za sebou, teď nasává atmosféru turnaje ve švédském Göteborgu. „Zázemí je super, led je taky výborný. Kluziště je větší, takže to bude trochu jiné,“ dělí se o poznatky z prvního tréninku. Na svém kontě má tři starty v národním týmu dospělých a přidá další. „Jsem rád, že dostávám tuhle šanci. Je to pro mě druhá akce a jsem rád, že mám důvěru trenérů,“ hlásí nadšeně.

Úplným nováčkem sice není, ale coby hráč ročníku 1995, má stále jisté povinnosti v týmové hierarchii. „Puky ještě pořád sbírám,“ směje se Tomáš Dvořák. Jeho úkoly na ledě jsou více než jasné. Ofenzivní smršť od něj nečekejte. Spíš sílu v osobních soubojích, poctivou defenzivní práci a solidní bruslení. „Musím hrát dobře hlavně do obrany, chodit na oslabení a hlavně – nedostávat góly,“ popisuje své úkoly.

Večer se český výběr střetne s domácími Švédy. „Reprezentační zápasy se hrají ve vysokém tempu, takže to bude rychlé, tvrdé a hodně důrazné,“ očekává jedenadvacetiletý zadák. S extraligou lze mezistátní úroveň jen těžko srovnávat. „Největší rozdíl je v rychlosti. Extraliga je pomalejší, kdežto tady jsou nejlepší hráči. Pár prvních střídání je to složité, ale v Rusku jsem si na vyšší tempo rychle zvyknul. Myslím, že to zvládnu i teď,“ věří.

Alespoň si pročistí hlavu od ovzduší, které panuje v šatně Energie, posledního celku extraligové tabulky. „V kabině je úplně jiná atmosféra a hlavně zápasy mají úplně jiné tempo než ve Varech. Nejste svázáni klubem, že jste poslední. Tady se na to snažím nemyslet a hraji svou hru,“ povídá Dvořák.

Fanoušci v kabině? Zvrtlo se to, hlásí Radil. Chce na MS » 

Okoukává něco od starších parťáků z reprezentace? „Čerpat zkušenosti se snažím hlavně od hráčů z KHL, kteří jsou šikovní a ohromně zkušení,“ prozrazuje. Na mistrovství světa ale zatím nemyslí. „Záleží na tom, jaké podám výkony a také na trenérovi, jak poskládá tým,“ dodává skromně.

Špaček věří v dobrý výkon. Chytat bude Kovář

České hokejisty čeká na Švédských hokejových hrách první duel. V krásné aréně Scandinavium se střetnou s domácím celkem. Hráči dopoledne absolvovali krátké rozbruslení, kde se seznámili s hrací plochou.

„Bavili jsme se o tom, že se nám zdáli hráči trochu pomalí, ale ono je to i halou. Za mantinely je hrozně místa, takže to vypadá, že plac je ještě větší, než normálně. Myslím, že to bude v pohodě. Pro hráče je to těžší, ale pro individuality, které jsou rádi na puku a udrží se na něm, věřím, že jim to dá křídla a budou si moct dovolit víc,“ tvrdí Jaroslav Špaček, asistent trenéra české reprezentace.

Nároďák se neodmítá, hlásí Řepík. Na finále bude vzpomínat »

Proti Švédům začne v brance Jakub Kovář. „Jakub byl rád, když mu Pepa Jandač zavolal. Chtěli jsme ho opět vyzkoušet. Chvilku tady nebyl, loni před mistrovstvím světa vypadl. Nechtěl být trojka, měl tam nějaké rodinné povinnosti. Jsme rádi, že šanci vzal. Rádi ho uvidíme, aby byla konkurence mezi brankáři ještě větší,“ pochvaluje si někdejší výtečný obránce.

Šest dní před Štědrým dnem Češi porazili Švédsko 4:1. Seveřané tak mají národnímu týmu co vracet. „Nechci říct, že si na ně věříme, ale poslední zápasy nám vyšly. V Plzni jsme na ně nastoupili vynikajícím způsobem, hráli jsme dobře. Se Švédy je to hodně o bruslení a fyzických soubojích. Myslím, že jsme je vždycky ustáli. V Rusku už sami věděli, že turnaj vyhráli a možná to trošku podcenili. Věřím, že to potvrdíme na jejich domácí půdě, podáme dobrý výkon a potvrdíme dva výsledky, které jsme s nimi měli předtím,“ uzavírá Špaček.

Duel českého týmu se Švédy startuje v hale Scandinavium od 19.15.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz