Další gesto fair play! Gólman Třince přiznal gól, který rozhodčí neviděli

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej SK/CZ

3. ledna 2015, 16:00

Adam Bagar

Před časem jsme vás informovali o parádním gestu brankáře druholigové Techniky Jaroslava Chvátala, jenž rozhodčím přiznal rozhodující gól, který ani jeden z arbitrů neviděl. A teď ho napodobil další muž s maskou, třinecký dorostenec Radek Ochman. Jeho tým právě bojoval s domácí Spartou o prvenství na vánočním turnaji "O pohár Jana Gusty Havla", když za bezbrankového stavu přiznal, že kotouč při dosti nepřehledné situaci překročil brankovou čáru. Ukázal tak, že slovo fair play pro něj není prázdnou frází!

Zpočátku to byla jen přiznání údajně faulovaných hráčů, kteří u rozhodčích odvolali tresty pro soupeře, teď se začínají objevovat také přiznání inkasovaných branek, které rozhodčí nepostřehli. A pro hokej to je jen dobře, že fair play nevymřelo. Už v prosinci se aspoň na chvíli stal slavnějším gólman druholigové Techniky Brno Jaroslav Chvátal, který ve finální fázi duelu s Porubou přiznal gól, který rozhodl o vítězství hostujícího týmu z Ostravy.

Tehdy to bral jako naprostou samozřejmost, ačkoli ho mnozí měli za Mirka Dušína, hrdinu příběhů Jaroslava Foglara. Jeho skvělé gesto do puntíku napodobil také gólman mladších dorostenců Třince Radek Ochman během pražského turnaje "O pohár Jana Gusty Havla", na němž právě bojovali s domácí Spartou o prvenství. Běžela první třetina, když za stavu 0:0 přiznal rozhodčím trefu, kterou snad nikdo jiný na stadionu nepostřehl.

A jak celou situaci z brankoviště viděl? "Hráč Sparty to bekhendem vystřelil, puk vypadl za mě a on si jel pro dorážku. Věděl jsem, že to netrefil ideálně, tak jsem po puku ještě skočil a vyhodil ho z brány. Viděl jsem, že to byl gól, ale rozhodčí rozpažili," prozrazuje Ochman na klubovém webu Ocelářů. V tu chvíli prožíval těžké chvíle. Přiznat, nebo nepřiznat? "To, co se mi v tu chvíli honilo hlavou, je nepopsatelné," přiznává mladý gólman.

Nakonec se ale rozhodl správně pro první variantu. "Bylo to za stavu 0:0, navíc ve finále s domácí Spartou. Bylo to hrozně těžké se správně rozhodnout, ale udělal jsem dobře a tým mě podržel," hlásí teprve čtrnáctiletý Radek Ochman. V tu chvíli Oceláři ztráceli, ale gesto svého brankáře je nabudilo k obratu. "Vyhecovalo nás to ještě k lepšímu výkonu. Mančaft se semkl," potvrzuje obránce Filip Rufer. Také on slavil jasné vítězství 8:2.

Kromě poháru pro vítěze si třinečtí mladší dorostenci odvezli na východ i spoustu dalších individuálních ocenění. Dvě si mimo jiné odnesl Radek Ochman. Ten získal cenu fair play a byl navrch vyhlášen nejlepším gólmanem celého turnaje. "Ale byla to především zásluha kluků, ti hráli opravdu výborně. Určitě tam bylo hodně kvalitních brankářů. Jsem velmi rád, že jsem toto ocenění získal právě já," zakončuje spokojený třinecký mladík.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz