Co bylo, bylo. Snad sezonu zachráníme, doufá Ján Sýkora

Foto: Jan Jedlička, hcdynamo.cz

4. března 2017, 16:22

Marek Votke

Pardubice se konečně dočkaly. Po dlouhých osmi zápasech přišla tolik očekávaná výhra. Možná trochu zbytečně až v prodloužení, ale přece. Dynamo v posledním kole základní části ročníku 2016/17 zdolalo doma Litvínov 4:3 a připsalo si velmi důležité vítězství před začátkem neoblíbeného play out, které startuje hned v úterý.

První desetiminutovka zápasu byla opravdu velmi výživná. Hned ve třetí minutě se před Hüblem objevil zcela volný Lukáš Válek, hbitým pohybem ramen jej pořádně rozhodil, ale nedokázal kotouč zasunout do branky. Za další půlminutu po Schausově hrubce dostal podobnou možnost František Lukeš, ale ani on ji nedokázal využít.

Začalo tak úřadovat domácí Dynamo. V páté minutě našel Marek Trončinský přesnou přihrávkou u tyčky stojícího Petra Sýkoru, a ten bez problému usměrnil kotouč za Petrásková záda. V minutě sedmé potom trefil tyčku Lukáš Nahodil, aby mohl o chvíli později po nádherném Ovčačíkově pasu pláchnout litvínovské obraně Ján Sýkora a zvýšit na 2:0. Tímto poměrem skončila první třetina.

„Musím pochválit maséra, který mi na dnešní zápas připravil nové nože. Už jsem jezdil na skeletu.“

„Dlouho jsme v Pardubicích takovou třetinu neodehráli. Po dlouhé době nám to sedlo, dávali jsme si dobré přihrávky, vnímali podporu fanoušků, zkrátka super. Pomohl nám dobrý trénink, který nám trenér naordinoval. Jednou jsme trénovali bez puku, tak možná tudy vede cesta, budeme hrát bez kotouče,“ rozesmál se dobře naladěný Ján Sýkora.

Právě on v zápase z dobrých kombinací Dynama těžil nejvíc a několikrát ujel hostující obraně. „Musím pochválit maséra, který mi na dnešní zápas připravil nové nože. Už jsem jezdil na skeletu,“ smál se znovu. „V zápase jsme skvěle bruslili všichni, já jsem typ hráče, který si díky tomu dokáže vytvořit šance. Mohl jsem dát ještě víc gólů, ale doufám, že jsem si to pošetřil do důležitějších zápasů,“ řekl s odkazem na náročný závěr sezony.

Dynamo držel také skvělý Jaroslav Hübl, který předvedl několik důležitých zákroků. Jeden takový hned po půlminutě hry ve druhé třetině, když pohledným zákrokem lapačkou zlikvidoval dobře mířenou střelu Martynka z kruhu pro vhazování. Poprvé pardubický brankář kapituloval v polovině zápasu, když těsně před ním tečoval nahození od modré čáry Karel Kubát.

Ve druhé části bylo k vidění hodně brejkových situací. Namátkou ujeli Ján Sýkora, litvínovský Viktor Hübl nebo Petr Sýkora s Michalem Bártou, kteří se hnali na Petráska proti jedinému obránci. Ujala se ale až přesilovková střela Davida Tomáška, jenž propálil gólmana po úniku podél mantinelu.

Ve třetí třetině ale Litvínov šlápl do kroku s vidinou čtvrté příčky, zaručující start čtvrtfinále před vlastními fanoušky. Od mantinelu si do mezikruží vybruslil Ondřej Jurčík a přesně mířenou střelou překonal Hübla. Jak čas ubíhal, už to vypadalo, že Dynamo těsné vedení udrží, ale nestalo se tak. Pouhé čtyři desetiny vteřiny před koncem základní hrací doby vyrovnal na 3:3 Michal Trávníček, jenž plácl na brankovišti do puku po Černého nahození z velkého úhlu.

„Bude to řežba o každý centimetr ledu. Budou rozhodovat zkušenosti, ale hlavně chuť.“

Chemici tak rázem byli zpět ve hře o čtvrté místo, ale na konečné páté je nakonec v prodloužení odsunul Ján Sýkora, který za Petráska dorazil odražený kotouč po střele Nicholase Schause. „Spadl nám obrovský kámen ze srdce, ale teď teprve vlastně všechno začíná. Doufám, že v tomto duchu vstoupíme i do dalších zápasů, které nás čekají,“ přeje si Sýkora.

Mladý útočník tuší, že v play out a následné baráži to asi nebudou úplně krásné zápasy. „Bude to řežba o každý centimetr ledu. Budou rozhodovat zkušenosti, ale hlavně chuť. Vyhraje zkrátka ten, kdo bude víc chtít a dá do toho srdce. Bude se podle mě hrát hodně do těla a nikdo nikomu nedá nic zadarmo.“

Další část extraligové sezony startuje hned v úterý, na Dynamo tak čeká jen třídenní volno. „Hodně se na něj těšíme, protože závěr základní části nás díky té dlouhé šňůře porážek stál hodně sil. Teď se nám konečně podařilo vyhrát, a to si musíme uchovat v hlavě. Co bylo, bylo. Snad se dostaneme na nějakou vítěznou vlnu, která nám pomůže zachránit sezonu,“ opakuje Ján Sýkora.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz