Chabot, Jones či Barzal. Tohle je TOP 15 hvězd na MS

Foto: nhl.com

13. května 2022, 8:47

Marek Hedbávný

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Světový šampionát ve Finsku právě startuje. Na koho se u obrazovek těšit? Vybrali jsme patnáct nejvýraznějších osobností a zastoupení má hned osm národností.

Elvis MERZLIKINS (G, 28 let, Lotyšsko)
Merzlikins se v bráně umí zbláznit, dokazuje to v Columbusu a velké vítězství dokáže vychytat i pro podprůměrné Lotyšsko. Obzvlášť velkou motivaci bude mít kvůli zesnulému kamarádovi Matissi Kivlenieksovi, který v létě při tragickém ohňostroji zachránil život Merzlikinsově těhotné manželce. 

Philipp GRUBAUER (G, 30 let, Německo)
Na klubové scéně zažil hrozivou sezonu: se Seattlem skončil na ligovém chvostu a jeho úspěšnost zákroků se propadla pod 89 %. Chtělo by se říct, že se svezl s týmem, ale on sám mu také zrovna nepomohl. Přesto z něj jde respekt – na mistrovství světa může všechno hodit za hlavu a zase zářit jako kdysi v Coloradu a Washingtonu.

Thomas CHABOT (O, 25 let, Kanada)
O tom, že jde i na poměry NHL o hvězdu, svědčí třeba jeho plat: Ottawa dala Chabotovi štědrou smlouvu na osm milionů dolarů ročně. Závěr letošní základní části vynechal kvůli zranění, na šampionát přesto přiletěl. A na dres dostal céčko! 

Seth JONES (O, 27 let, USA)
Jeho obrovská smlouva s Chicagem stále vyvolává pochybnosti, vždyť až do sezony 2029/2030 bude brát 9,5 milionu dolarů ročně, ve svém prvním roce po příchodu k Blackhawks ale zářil. Je jednoznačně nejvýraznější osobností amerického výběru, všestranný Jones je navíc schopný na ledě strávit klidně i třicet minut za zápas.

Rasmus DAHLIN (O, 22 let, Švédsko)
Prožil individuálně nejvydařenější sezonu v NHL, kam se dostal coby jednička draftu 2018: v 80 zápasech získal 53 bodů. Patřil také k absolutní špičce při přechodu z obranné do útočné třetiny – bezchybná rozehrávka je jeho největší předností.

Filip HRONEK (O, 24 let, Česko)
Hronek byl vyhlášen nejlepším obráncem na mistrovství světa 2019, kde se v deseti zápasech blýskl jedenácti body a pomáhal Česku k nejatraktivnějším výkonům za několik posledních let. Cinkne to tentokrát?

Moritz SEIDER (O, 21 let, Německo)
Kandidát (a možná největší favorit) na cenu pro nejlepšího nováčka NHL. Ač mu bylo dvacet let, stála na něm obrana Detroitu. Zazářil 50 body a řádil především v přesilovkách. Díky němu, dále třeba výše zmíněnému Grubauerovi nebo útočníkovi Timu Stützlovi, může Německo na šampionátu pomýšlet na medaili.

Oliver EKMAN-LARSSON (O, 30 let, Švédsko)
Už není tak dominantní jako dřív, kdy v Arizoně sázel dvacet gólů za sezonu, je nicméně nezpochybnitelným lídrem švédského týmu. Reprezentační pozvánky neodmítá, startuje už na svém sedmém mistrovství světa. Doma už má dvě zlata.

Matthew BARZAL (Ú, 24 let, Kanada)
Největší hvězda turnaje? Možná, věc názoru. Nejzábavnější hráč ke sledování? Určitě! Barzal je výjimečný tvůrce hry. U Islanders má taktikou trochu svázané ruce, na mezinárodní scéně by ale mohl dostat větší volnost pro svá kouzla.

Pierre-Luc DUBOIS (Ú, 23 let, Kanada)
Když má den, dokáže být dominantním hráčem. Všichni se o tom přesvědčili v play off 2020, kdy strčil do kapsy i tehdejší soupeře McDavida s Draisaitlem. 

Nikolaj EHLERS (Ú, 26 let, Dánsko)
Bývá označován za jednoho z nejpodceňovanějších hráčů v NHL. V analytických statistikách patří k absolutní špičce, ve Winnipegu ale zůstává tak trochu ve stínu Kylea Connora a dalších... Dánové ale dobře vědí, jaký klenot v něm mají. Právě Ehlers může být oním jazýčkem, který překloní misky vah (tedy postup do čtvrtfinále) na jejich stranu.

Nico HISCHIER (Ú, 23 let, Švýcarsko)
Není to vyloženě hráč, který by vás každý zápas zvedal ze sedaček, pro New Jersey a švýcarskou reprezentaci je ale užitečný tím, o jak komplexního centra jde: je skvělý dopředu i dozadu, dokonale zvládá přechodovou fázi a céčko, které má u Devils, svědčí rovněž o jeho vůdcovských schopnostech.

Tomáš HERTL (Ú, 28 let, Česko)
Konečně mu vydrželo zdraví, odehrál všech 82 zápasů základní části a v San Jose si řekl o pohádkový kontrakt. Hrát může přesilovky, oslabení, navíc je to stejně dobrý střelec jako tvůrce hry. Právě díky všestrannosti ho trenéři milují.

Timo MEIER (Ú, 25 let, Švýcarsko)
Se 76 body ze 77 utkání ovládl produktivitu San Jose, stal se i nejlepším střelcem Sharks. Právě střela je Meierovým poznávacím znamením – Švýcarsko bude mít v Hischierovi a Meierovi možná nejúdernější dvojičku na turnaji.

Marko ANTTILA (Ú, 36 let, Finsko)
Jediný hráč v tomto žebříčku, který působí v Evropě. Navíc ani nikdy v kariéře v NHL nenastoupil... Přesto nám tuhle volbu o hlavu neomlátíte, že ne? 203 centimetrů vysoký veterán je symbolem posledních úspěchů finského hokeje: v únoru dovedl tým k historickému zlatu na olympiádě, předtím ke zlatu na mistrovství světa.

Foto: Markéta Křížová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz