Češi vzdorovali jen třetinu, do semifinále nepostupují

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Po úžasné první třetině, v níž Češi přestříleli Rusy 21:5 a dostali se do vedení, přišel totální výbuch. Reprezentační osmnáctka nakonec schytala sedmigólový výprask a na Hlinka Gretzky Cupu si zahraje pouze o páté místo.

Rusové, to byl před turnajem jasný favorit na zlato.

A podle toho také vypadaly jejich první dva zápasy: nejprve si poradili s Finy, potom deklasovali Švýcary. 

Ve středu stáli v cestě domácímu Česku. Svěřenci Jakuba Petra věděli, že musí sbornou porazit, jinak do bojů o medaile neproklouznou.

Zároveň věděli, že silné Rusy porazí jen při splnění několika podmínek.

Zaprvé: vyhnout se trestům. Právě v přesilovkách totiž spočívá největší síla soupeře.

Zadruhé: bojovat. To je samozřejmost – zvlášť, když Čechy hnalo parádní publikum v Břeclavi.

Zatřetí: nebát se. Pokud by Češi hráli beton, dřív či později by na to doplatili. Nejlepším způsobem, jak uhlídat Matveje Mičkova a spol. je být na puku.

V první třetině se plán povedl. Češi byli disciplinovaní, bojovali a vrhali se do jednoho útoku za druhým. Během dvaceti minut vyslali na branku Rusů 21 střel!

Do dvou velkých šancí se dostal kapitán Jiří Kulich, z toho jednou trefil tyčku. Víc štěstí měl při zakončení Matyáš Šapovaliv. V deváté minutě uplatnil své fyzické dispozice, se 192 centimetry je nejvyšším českým hráčem, natlačil se do brankoviště a úspěšně dorazil Kulichovu střelu – 1:0.

Český tlak se od té doby ještě stupňoval.

Jindy sebevědomí Rusové nebyli vidět. Člověk si až říkal – hraje dneska vůbec Mičkov? Hokejista, který si v předešlých zápasech na ledě dělal, co chtěl, si proti aktivním Čechům nevěděl rady.

Tenhle začátek reportáže se musel číst hezky, že?

Jenže...

Od 21. minuty se hrál úplně jiný zápas.

Asi každý si dovede představit, co se o přestávce dělo v hostující kabině. Spící obr se i díky tomu probudil a do druhé třetiny nastoupilo úplně jiné mužstvo.

Čas 20:31. Matvej Mičkov sundal neviditelný plášť, uvolnil se u mantinelu, najel si do středu hřiště a svým pověstným švihem poprvé překonal Jana Špunara – 1:1.

Čas 21:26. Kapitán Ivan Mironiščenko, druhá největší hvězda Rusů, zakončil rychlou kombinaci přesnou střelou – 1:2.

Čas 22:24. Ilja Rogovskij si šikovně vyjel z rohu kluziště až před branku, vykoupal české obránce a následnou kličkou do forhendu i Špunara – 1:3.

Čas 24:07. Ruská mašina pokračuje v neuvěřitelné pasáži, čtvrtý gól přidává po dalším ťukesu Daniil Grigorjev – 1:4.

Zmínili jsme, že do druhé třetiny nastoupilo úplně jiné Rusko.

Na druhou stranu: vše dobré, co Češi předvedli v první třetině, bylo rázem pryč. I oni byli najednou jiným mužstvem.

Jiskřičku naděje ve 38. minutě zažehl obránce Aleš Čech, který to zkusil od modré čáry a díky výborné cloně od svého spoluhráče snížil na 2:4.

Onu jiskřičku naděje ale Rusové rychle uhasili. Ani ne o dvě minuty později jim vrátil třígólový náskok Matvej Mičkov. Podsaditý kanonýr dal už svoji šestou branku na turnaji – tentokrát ze samostatného úniku po bekhendové kličce – a bylo to 2:5.

Výsledkový i herní rozdíl mezi oběma týmy narůstal. Česku nepomohla ani změna gólmanů: do brankoviště se poprvé na turnaji postavil Michael Schnattinger.

Během 47. minuty navýšili Rusové skóre o další dva góly, statistiky si tentokrát vylepšil Ivan Děmidov – 2:6 – a svoji druhou trefu zaznamenal Ivan Rogovskij – 2:7.

27 vteřin před koncem už pouze upravil skóre na 3:7 Dominik Petr, když dorážkou po skrumáži okolo brankoviště využil přesilovku.

Nic to nezměnilo na tom, že Češi na domácím Hlinka Gretzky Cupu skončí bez medaile. Čeká je ovšem ještě jedno utkání: v pátek se v Břeclavi o páté místo porvou s Američany.

ČESKO – RUSKO 3:7 (1:0, 1:5, 1:2)

Branky a nahrávky: 9. Šapovaliv (Kulich), 38. Čech (Prčík), 60. Petr (Rymon) – 21. Mičkov (Maljavin, Kudrjacev), 22. Mirošničenko (Gazizov, Duda), 23. Rogovskij (Trikozov), 25. Grigorjev (Sapunov), 39. Mičkov (Rogovskij), 47. Děmidov (Gazizov, Davydov), 47. Rogovskij.
Rozhodčí: Kika, Šír – Lederer, Rožánek.
Vyloučení: 0:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 39:35 (21:5, 8:19, 10:11).
Diváci: 1 238.
Nejlepší hráči: Dominik Rymon – Matvej Mičkov.
Česko: Špunar (od 41. Schnattinger) – Prčík, Čech, Němec, Alscher, Puchala, Cibulka, Šmajda, Krajčík – Rymon, Šapovaliv, Kulich – Slavíček, Sapoušek, Hujer – Jecho, Petr, Šalé – Bareš, Soukup, Formánek. Trenér: J. Petr.
Rusko: Ivanov – Maljavin, Kudrjacev, Sapunov, Duda, Remezovskij, Guljajev, Baraboša – Perevalov, Kvočko, Mičkov – Mirošničenko, Davydov, Gazizov – Trikozov, Děmidov, Sinjatkin – Larkin, Rogovskij, But – Grigorjev. Trenér: Filatov.

Tabulka skupiny A

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko 3 3 0 0 0 21:7 9
2. Finsko 3 1 1 0 1 14:9 5
3. Česko 3 1 0 1 1 9:11 4
4. Švýcarsko 3 0 0 0 3 3:20 0

Závěrečný program Hlinka Gretzky Cupu 2021

Pátek 6. srpna – zápas o 7. místo:
15:30 Švýcarsko – Německo (Piešťany)

Pátek 6. srpna – zápas o 5. místo:
15:30 Česko – USA (Břeclav)

Pátek 6. srpna – semifinále:
19:00 Rusko – Švédsko (Břeclav)
19:00 Slovensko – Finsko (Piešťany)

Sobota 7. srpna – zápas o 3. místo:
17:00 ? – ? (Břeclav/Piešťany)

Sobota 7. srpna – finále:
17:00 ? – ? (Břeclav/Piešťany)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz