Češi už myslí na Finy, premiéra čeká Smejkala a Kovařčíka. Kdo bude chytat?

Foto: Lukáš Caha

8. listopadu 2019, 16:39

Václav Jáchim

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Po čtvrteční výhře nad Švédy panuje v táboře české reprezentace dobrá nálada, hokejisté už myslí na další překážku. V sobotu od 16:30 hodin vyzvou aktuální mistry světa, duel s Finy bude nejspíš ještě náročnější než ten proti Tre Kronor. „Zhruba víme, co od soupeře čekat," říká asistent Robert Reichel.

Páteční trénink hokejisté ještě absolvovali ve Švédsku. Městečko a okolí v noci zasypal sníh, ospalý Leksand vybízel k zimním radovánkám. Hráči se ale zhruba hodinku potili na ledě, trenéři uskutečnili několik změn. „Máme zájem, aby se všichni hráči dostali do zápasu. Měla by nastoupit sestava z pátečního tréninku," informuje Reichl.

Jasno zatím není o nasazení brankáře. Jelikož hlavní kouč Miloš Říha starší naznačil, že pro každé utkání počítá s jiným brankářem, bude proti Finům chytat jeden z dvojice Marek Langhamer – Karel Vejmelka. Do obranných dvojic se zapojí David Musil, volno naopak dostane Milan Doudera. Mezistátní premiéra čeká na útočníky Jiřího Smejkala a Michala Kovařčíka, hrát bude také Ondřej Beránek.Nastoupit by naopak neměli Tomáš Rachůnek, Matěj Stránský a Radovan Pavlík.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Duel s týmem Suomi znamená velkou výzvu, soupeř má v kádru řadu mistrů světa z Bratislavy. „Myslím, že to bude hodně bruslivý zápas. A co si pamatuju z loňska, tak obzvlášť doma do toho šli dost agresivně. Napadají ve třech hráčích, bude to velký tlak. Musíme rychle otáčet puky a chodit do protiútoků. Myslím, že jsme schopni to hrát. Zhruba víme, co nás bude čekat. Ještě se podíváme na čtvrteční zápas Rusko - Finsko, mělo by to být zhruba podobné,” hlásí Reichel.

Na pátečním tréninku Češi vydatně pilovali přeilovky. „Je to klíčová věc, která může rozhodnout zápas. Se Švédy jsme měli jen dvě, ale padl z nich gól. A hned v té první přesilovce tam byla velká šance, kterou jsme nevyužili. Musíme na tom stavět a věřím, že i to složení by mohlo fungovat,” dodává olympijský vítěz z Nagana.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

V utkání se Švédskem vynikla první formace Jana Kováře, která dala dva ze tří českých gólů. Andrej Nestrašil nahrál svému centrovi na krásnou branku, od Finů očekává tradičně parádní pohyb a nasazení. „Švédové jsou také rychlí, nevím, jestli je v Helsinkách menší led. Ale pokud ano, musíte se rychleji rozhodovat, chyby se na menším prostoru trestají trochu víc. Kdo totiž získá puk, má blíž k bráně,” tvrdí útočník ruského Magnitogorsku.

Velký počet zlatých medailistů z posledního MS podle něj není důležitý. „Kdy byl šampionát? Šest měsíců dozadu, to je v hokeji hrozně dlouhá doba. Vždycky se říká, že jste jenom tak dobří jako vaše poslední střídání. Finové určitě mají kvalitu, ale zároveň to neznamená, že když vyhráli mistrovství v Bratislavě, uspějí i ve Švýcarsku a další rok. Možná mohou být o něco lepší než Švédové, ale zase nečekám, že bychom se snažili bránit a hrát na brejky,” dodává.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Reprezentanti ve čtvrtek škrtli mizernou bilanci národního týmu v úvodních utkáních sezony, po sedmi letech začali vítězně. Teď je před nimi další meta, ve Finsku proti Suomi se českým hokejistům poslední dobou až na výjimky nedaří. „Vzhledem k tomu, jak se týmy mění, není to moc směrodatné. Každý zápas je pro nás motivací sám o sobě. Je nám jedno, jestli se ve Finsku vyhrálo, nebo ne. Teď tam jednoznačně chceme uspět,” uzavírá Nestrašil.  

Předpokládaná sestava české reprezentace na utkání s Finskem:

Langhamer/Vejmelka – Šustr, Jeřábek, Moravčík, Krejčík, Zámorský, D. Musil, Pyrochta, Gavas – Nestrašil, Jan Kovář, Řepík – H. Zohorna, T. Zohorna, R. Zohorna – Jaškin, Sedlák, Smejkal – M. Kovařčík, Filippi, O. Beránek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz