Češi mají jasno, čtvrtfinále hrají s Američany. Já si je přál, tvrdí Špaček

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

15. května 2018, 14:44

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) Vývoj základní skupiny v Herningu byl zamotaný, ale čeští hokejisté nakonec na soupeře pro čtvrtfinále moc dlouho nečekali. Rozhodl duel Američanů s Finy, který ovládli hráči Suomi a zajistili si první místo. Druhý končí tým USA, který ve čtvrteční bitvě play off vyzve právě český národní tým. S otazníkem zatím zůstává čas utkání, ten bude jasný až dnes večer, jakmile definitivně doběhne do cíle základní část šampionátu.

Hokejisté dopředu počítali s tím, že na ně vyjde někdo ze silné světové trojky Finsko, USA, Kanada. Variant bylo víc, nezbývalo než čekat. "Raději jsme se připravovali na všechny možnosti, videokouč Denis Havel připravil materiál o každém týmu," uvedl hlavní trenér Josef Jandač. Generální manažer Jiří Fischer a asistent Jiří Kalous odjeli v úterý na bitvu Američanů s Finy, byla to dobrá volba. Viděli v akci příštího protivníka národního týmu.

Hokejisté Spojených států jsou čtvrtfinálovými soky českých hráčů pravidelně. Na MS 2016 v Moskvě se radovali 2:1 po nájezdech, letos na olympiádě v Koreji pro změnu ve stejné disciplíně uspěli naši reprezentanti (3:2 po nájzdech). Svěřenci trenéra Blashilla v Dánsku uvedli úvodním skalpem Kanaďanů, nakonec první příčku ve skupině neudrželi. "Vybrat si soupeře je hrozně těžké, ale já si přál právě Američany. Ve čtvrtfinále jsme je skoro vždycky porazili. Navíc v minulosti jezdili na šampionáty jako na výlety. Nechci je podcenit, pro mě to je soupeř, kterého jsem si přál," řekl upřímně.

Tým USA je trochu nečitelný. Nechybějí v něm hvězdy jako Patrick Kane, Johnny Gaudreau nebo Dylan Larkin, jenž hraje čtvrté MS v řadě. Kouč Blashill má k dispozici i několik mladíků. "Zámořské týmy jsme nepotkali, může to být otazník pro ně i pro nás," zmínil Špaček. "Máme hodně mladé mužstvo, soupeř ale taky. Bude to hodně o bruslení. Herní vyspělost můžeme mít možná větší my. Uvidíme."

Musíme soupeře donutit hrát naši hru, hlásí Gudas

Češi a Američané se naposledy utkali ve čtvrfinále olympiády v Koreji, tehdy hokejisté uspěli po nájezdech a postoupili. V současném týmu Američanů duel nepamatuje nikdo, z českých hráčů Francouz, Polášek, Jordán, Červenka, Řepík, Horák a Kubalík. Roman Červenka přijímá nutnost souboje proti USA s nadhledem. "Nedalo se vůbec vybírat. Čeká nás bruslivý soupeř, hodně těžký zápas. Bude se hrát asi dobře z obrany, chtěli bychom udávat tempo. Každopádně je třeba připravit se tak, abychom postoupili," připomněl mistr světa 2010.

Většinu ze čtvrtfinálových soupeřů zná Radko Gudas. "To je pravda, nastupuju proti nim v NHL. Zatím jsem Američany neviděl na širším hřišti, možná by to pro mě mohlo být plus," uvažoval obránce Philadelphie. "Musíme soupeře přinutit hrát náš styl. Když budeme předvádět svůj hokej, soupeře přinutíme přistoupit na naše podmínky." Reprezentanti se nyní začnou na Američany chystat. Ve středu dají trénink ještě v Kodani, po obědě se autobusem přesunou do Herningu.

Zatím není jasné, zda se čtvrtfinále uskuteční od 16:15, nebo 20:15. Rozhodovat bude i přání televizních společností, IIHF oznámí přesný rozpis dnes kolem 23. hodiny. "Každému vyhovuje něco jiného, myslím, že ve čtvrt na pět je zápas ideální," uvedl kapitán Červenka. "Ale na druhou stranu je to jedno. Chceme vyhrát a vůbec nezáleží na tom, v kolik se bude hrát," doplnil závěrem.

Herning? Informace o městě naleznete na speciálním webu

Čeští hokejisté si to ve čtvrtek rozdají ve čtvrtfinále mistrovství světa s Američany. Národní tým opustí Kodaň, klíčovou bitvu totiž sehraje v Herningu. Pro fanoušky, kteří se chystají českou reprezentaci osobně podpořit, vytvořili organizátoři MS speciální webovou stránku, kde jsou k dispozici veškeré důležité informace o dopravě, ubytování a podobně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz