Češi jsou bez hokeje. Gudas vyrazil s dcerkou, Špačka lákalo kolo

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

15. května 2018, 13:20

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) V základní skupině absolvovali nezvyklý program, čeští hokejisté sehráli sedm utkání v deseti dnech. Ani jednou neměli dva volné dny po sobě, vyšlo to až před startem play off. "Úterý bude bez hokeje," vyhlásil hned po zápase s Rakouskem hlavní kouč Josef Jandač. Hráči dostali pohov, žádný trénink ani porada. "Vyčistíme si hlavy, což určitě není na škodu," kvituje obránce Radko Gudas.

V Kodani na tom podobně byli ještě Rakušané, ti ale v úterý dopoledne balili a cestovali domů. Češi v tu dobu věděli jedině to, že je čtvrtfinále čeká v Herningu. "Každý z nás sleduje, jak se vyvine druhá skupina. Zajímá nás, na koho půjdeme, ale myslím, že se mezi těmi týmy vybrat nedá. Musíme se připravit tak jako tak. A vyhrát!" připomíná útočník Michal Řepík.

Zatímco úterní program v Kodani nabízel ještě tři zápasy základní skupiny, trenérský štáb české reprezentace ordinoval volno. S ohledem na předchozí zápřah to byla logická volba. "Když se na to člověk podívá, ve skupině jsme měli tři dvojzápasy, což je hodně těžké. Kdo to zažil, tak ví, o čem mluvím. Kluci volno potřebují. Dobijí baterky, panuje hezké počasí. Mohou jít ven a na chvíli pustit hokej z hlavy," říká asistent Jaroslav Špaček.

Jandač po posledním utkání skupiny s Rakouskem

Také olympijský vítěz z Nagana plánoval relax. "Chtěl jsem jít na kolo. Případně vyrazit do města, projít se. Dobít energii. Uvidíme. Ale kolo možná vzdáme a spíš si sedneme někam do přístavu," usměje se. Vyjížďky na kole jsou v Kodani nádherné, jen je třeba dávat pozor na neukázněné chodce. "My Češi nejsme zvyklí, že jsou všude cyklostezky. Párkrát jsem tady ve městě byl, v Kodani je víc cyklistů než aut. Je to krásné, takhle by to mělo vypadat i u nás," zasní se Špaček.

Pauza v programu národního týmu potěšila také Romana Červenku. "Dvou volných dní musíme využít k tomu, abychom se připravili na čtvrtfinále," velí český kapitán. Ráno nevstával, vzbudil se až dopoledne. "Člověk dlouho spal, po utkání s Rakouskem jsme se dostali do postelí později. Odpoledne se možná půjdu projít, dám si dobré jídlo. Prostě si orazím." Je pravda, že Češi měli v základní skupině pořádnou zátěž. "Posledních sedm zápasů bylo hodně náročných, den volna je fajn. Každý s ním naloží, jak potřebuje. Ve středu už bude svižnější a ostřejší trénink," hlásí Radko Gudas.

Zamotaný finiš v Herningu: Kdo půjde na Čechy? »

Obránce Philadelphie (na snímku) je jedním z hráčů, za nimiž do Dánska dorazili jejich nejbližší. "Mám tu rodinku, domlouvali jsme se, že mě vyzvednou a pojedeme se podívat do města. Někam na oběd, třeba se projet lodí po místních kanálech. Už jsme to před pár dny absolvovali s klukama a bylo to moc pěkné. Je fajn na chvíli vypustit, odreagovat se a být na sluníčku," naznačuje Gudas. 

Manželka s malou dcerkou mu fandili už při pondělním duelu s Rakouskem. "Přiletěli v pondělí ráno, byl jsem překvapený, že malá v hledišti neusnula a vydržela celý zápas. Po něm chtěla do kabiny, tak jsme ji tam vzal. Moc se jí to líbilo. Zakřičela si s námi. Od doktora dostala pár obvazů a injekční stříkačku. Užívá si to a fandí," směje se závěrem nejzkušenější český bek.

Herning? Informace o městě naleznete na speciálním webu

Čeští hokejisté si to ve čtvrtek rozdají ve čtvrtfinále mistrovství světa s Američany. Národní tým opustí Kodaň, klíčovou bitvu totiž sehraje v Herningu. Pro fanoušky, kteří se chystají českou reprezentaci osobně podpořit, vytvořili organizátoři MS speciální webovou stránku, kde jsou k dispozici veškeré důležité informace o dopravě, ubytování a podobně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz