Češi jdou do první bitvy sezony: Chytá Will, mezi obránci chybí Musil

Foto: Lukáš Caha

7. listopadu 2019, 14:25

Václav Jáchim

(LEKSAND, od našeho zpravodaje) Dopoledne absolvovali tradiční rozbruslení a poznávali Tegera arénu, kde od 18:30 vypukne první duel nové mezistátní sezony. Čeští hokejisté ji zahájí bitvou se Švédy, utkání hostí Leksand a zápas Euro Hockey Tour bude jednou z významných připomínek 100. výročí od založení místního klubu.

Po rozbruslení padlo definitivní rozhodnutí o sestavě. „Do brány půjde Roman Will, připraven bude Marek Langhamer," informuje asistent Karel Mlejnek. Pro Willa  půjde o druhý test v národním týmu, premiéru absolvoval také ve Švédsku, na únorových Beijer Hockey Games ve Stockholmu. Bývalý gólman Liberce letos chytá za Rögle, hrála tato skutečnost roli? „Určitě to byl jeden z aspektů, proč jsme se pro Romana dnes rozhodli," souhlasí Mlejnek.

Základní sestava odpovídá té, v níž Češi trénovali ještě ve středu v Praze. „Regule Euro Hockey Tour nám umožňují chodit do utkání s 21 hráči, půjdeme s osmi obránci a třinácti útočníky, přičemž tím třináctým bude Jiří Smejkal. Odpočívat budou David Musil, Ondřej Beránek a Michal Kovařčík," připomíná asistent hlavního kouče Miloše Říhy staršího.

Jednu z ofenzivních řad znovu vytvoří kompletní trio bratrů Zohornových, na mezistátním ledě se takhle poprvé představili na únorové akci minulé sezony.  „Každý z nich může té lajně něco přinést. Radim tomu dává výšku, mladickou dravost a agresivitu. Tomáš je z nich nejzkušenější, na centru řídí celou formaci. Hynek s ním hraje v Chabarovsku krátce, ale myslím, že už od mistrovství světa ta vazba velmi dobře fungovala," vysvětluje Mlejnek.

„Regule Euro Hockey Tour nám umožňují chodit do utkání s 21 hráči, půjdeme s osmi obránci a třinácti útočníky, přičemž tím třináctým bude Jiří Smejkal."

Hokejisté dnes večer změří síly se Švédy, jejichž novým hlavním koučem je bývalý reprezentant a později generální manažer Johan Garpenlöv. „Očekáváme, že koncept hry soupeře zůstane podobný jako v minulé sezoně. Garpenlöv byl tehdy členem realizačního týmu, myslím si, že kontinuita švédského mužstva bude jednoznačná."

Češi se soka pokusí zaskočit svými zbraněmi. Na šampionátu v Bratislavě nasadili hokejisté Tre Kronor spoustu hvězd, reprezentanti ale vzájemnou bitvu vyhráli. „Nemáme tady hráče jako na mistrovství světa, ale vyjdeme z konceptu hry, který jsme tam uplatňovali. To znamená především chceme být dostatečně agresivní a mít velmi dobrý pohyb od začátku utkání."

Utkání hostí Leksand, kde si místní připomínají 100. výročí od založení klubu. Český národní tým se u jezera Dalarna dosud nikdy nepředstavil, hokejisté zvyklí na světové metropole tentokrát kotví stranou civilizace. „Bydlíme v přírodě, kousek od jezera. Ale proč ne. Hodina z letiště není nic výjimečného, jestli jezdíme do Leksandu 15 minut, tak jinde v městech to bývá podobné. V tom bych problém neviděl," hlásí Mlejnek.

Změna určitě není od věci. „Líbí se nám tady. Je to takové domácí prostředí. Člověk vidí, že si Švédové umí užívat volného času. My z realizačního týmu jsme se byli ráno projít k jezeru, ale hráči na nic podobného nemají prostor." Mlejnkovi se zamlouvá i místní aréna. „Pěkná, musím říci, že pěkná. Naprosto odpovídající standardům švédské ligy. Když jsem loni viděl arénu v Växjö, tak mi tahle připadá podobná. Možná má kapacitu o dva tisíce míst větší, ale styl je úplně stejný. Zaujalo mě, že velmi blízko zimáku mají hokejové gymnázium, k dispozici jsou dvě ledové plochy. Pro práci s mladými ideální podmínky," uzavírá.

Sestava české reprezentace pro utkání se Švédskem:

Will (Langhamer) – Jeřábek, Šustr, Krejčík, Moravčík, M. Doudera, Zámorský, Galvas, Pyrochta – Řepík, Jan Kovář, Nestrašil – R. Zohorna, T. Zohorna, H. Zohorna – T. Rachůnek, Sedlák, Jaškin – R. Pavlík, Filippi, M. Stránský – Smejkal.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz