<

Červenka kritikům zavřel pusu, říká Kýhos a věří ve finále

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

27. května 2022, 20:33

Pavel Mandát

Národní tým má za sebou úspěšné čtvrtfinále s Německem. O jeho triumfu rozhodly zejména přesilové hry, čehož si všímá i zkušený trenér Vladimír Kýhos. Ten serveru hokej.cz nabídnul svůj pohled na dosavadní průběh šampionátu.

Čtvrtfinále s Německem pro nás asi nemohlo mít lepší scénář.
Je to tak. V zápase se ukázala naše kvalita a trpělivost. Hrajeme opravdu výborně do obrany a Vejmelka chytá parádně. A přesilovky? Na ty se opravdu výborně kouká. K tomu nemám, co bych dodal. Je vidět, že Krejčí s Pastrňákem toho spolu v NHL odehráli spoustu, přičemž Roman Červenka k nim výborně zapadl.

Roman Červenka letos rázně odpovídá všem svým kritikům, co?
Doslova jim zavírá pusu. Vždycky jsem se divil, že si ho někdo bere na paškál. Ať už byl v jakékoliv evropské soutěži, vždycky v ní patřil mezi nejproduktivnější hráče. Svou kvalitu potvrzuje v podstatě každý rok a je dobře, že mu to tam padá.

Myslím, že je to jeho doposud nejlepší reprezentační turnaj.
Za mě určitě. Jak už jsem řekl, konečně má i trochu toho štěstí a padá mu to tam. I dřív měl šance, ale někdy gól nedáte, ani kdybyste před sebou měl prázdnou bránu. Tak to v hokeji chodí. Osobně věřím, že semifinále rozhodne v náš prospěch právě takhle lajna, protože jsou to všechno výborní hokejisté.

Ukázali to i v přesilovkách proti Německu, které udaly ráz celému zápasu.
Byl to podobný zápas jako s Lotyšskem. Dali jsme rychlé góly, což soupeře zmrazilo. Na přesilovkách je nejlepší skutečnost, že každá byla sehraná jinak. Třetí gól Krejčího byl sice po šťastném odrazu, ale i tomu předcházel nacvičený signál. Na tom, je vidět, že tahle lajna má nacvičených signálů vícero, což se soupeřům vždycky špatně brání.

Bavíme se o prvním útoku. Je nějaký další hráč, jehož výkony vás příjemně překvapily?
Líbí se mi výkony Jiřího Černocha. V Karlových Varech měl dobrou sezonu, ale na takhle velké reprezentační akci je to pro něj premiéra a vede si velmi dobře. Turnaj jako mistrovství světa je vždy velká prověrka. I když odehrajete přípravu, pořád je to jenom příprava. Nejsou tam ti nejlepší hráči, zkouší se různé varianty... Po zápase s Rakouskem říkalo hodně lidí, že kdyby na mistrovství světa hrál tým z Ostravy, bylo by to lepší. Nemyslím si. Podle mě jsme vybrali to nejlepší z hráčů, které jsme měli k dispozici.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Některým osobnostem se defenzivní styl národního týmu nelíbí. Vyjádřil se tak třeba Vladimír Růžička. Váš názor?
Je pravda, že v některých fázích hry hrajeme opravdu hodně defenzivně. Hrajeme stejně jako Finové. Když Finové prohrávali 0:2 se Slovenskem, v podstatě pořád bránili. Když máme problémy my, taky pořád bráníme a stojíme na červené čáře namísto toho, abychom vytvořili tlak. Myslím, že Růža myslel tohle, ale Jalonen svému stylu věří, přičemž hráči ho dokáží plnit. Němci moc šancí neměli. Sice dali tyčku a břevno, ale vyložených příležitostí jsme jim i tak moc nedovolili.

„Hrajeme stejně jako Finové.“

Co říkáte na výsledky ostatních čtvrtfinále?
Pro někoho je možná překvapení, že postoupila Amerika a Kanada, pro mě tak úplně ne. Švýcaři sice propluli základní skupinou jako nůž máslem, ale už v jejím posledním zápase proti Německu měli problémy. Navíc u zámořských týmů je to tak, že jejich výkonnost v průběhu turnaje roste.

Nutno říct, že takový trend je prakticky každoroční. Čím to?
Američané a Kanaďané hrají celý rok na úzkém hřišti v zámoří, takže si musí zvykat na jiné rozměry. Navíc se většinou sejdou až těsně před šampionátem, takže se musí sehrát, ale nikdy je nemůžete odepisovat. Čím víc se blíží závěr turnaje, tím víc jde jejich výkon nahoru.

„Výkony zámořských týmů v průběhu turnaje rostou.“

Jak vidíte sobotní semifinále národního týmu s Kanadou?
Bude to těžký zápas. Kanada bude hrát agresivně, má taky dobré individuality. Ale věřím, že klukům vydrží forma a že vyhrajeme. Potřebujeme vyhrát. Žijeme v takové negativní náladě, že už na to nemáme, že nemáme dobré hráče a podobně... Náš hokej proto potřebuje úspěch jako sůl.

A co druhá semifinálová dvojice?
Nejsem dobrý tipér. U Finů se mi líbí, jak mají propracovaný systém. Američané jsou v laufu po vyřazení Švýcarska. Půjdou si za tím jak rafani. Nechci odhadovat výsledek, ale myslím, že uvidíme skvělý hokej.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz